Comisia de învățământ din Senat cere demisia ministrului Comunicațiilor

Comisia de învățământ din Senat cere demisia ministrului Comunicațiilor
Publicat: 29/06/2016, 18:52
Actualizat: 27/03/2019, 01:26

„Domnule Ministru, în ultimele 24 de ore ați primit numeroase reacții cu privire la declarațiile dumneavoastră pe marginea educației. Cu toate acestea, păreți să nu înțelegeți încă mesajul de fond. Permiteți-ne ca, în calitate de profesori dedicați educației din România, să vă explicăm de ce declarațiile dumneavoastră sunt greșeli grave pentru un ministru. Ați jurat cu mâna pe Constituția României promițând să respectați >, să apărați >. (…) Constituția României, la art. 32 alin. 4, prevede că «învățământul de stat este gratuit»”, se arată în scrisoarea deschisă a Comisiei de învățământ din Senat.

Comisia mai invocă „mentalitatea comunistă”, lipsa de „empatie” a ministrului, calificând drept inacceptabilă afirmația acestuia potrivit căreia profesorii își bat joc de meseria lor.

„Convenția ONU vorbește despre necesitatea asigurării «unui învățământ obligatoriu și gratuit pentru toți». Constituția – și dreptul la educație gratuită cuprinsă în aceasta – trebuie apărată de însăși Guvernul României. Dumenavoastră ignorați toate aceste detalii care fac parte din activitatea pentru care sunteți plătit de cetățenii României. Iată o mentalitate comunistă. Declarația conform căreia dascălii își bat joc de meseria lor este inacceptabilă.

Nu știm dacă sunteți conștient de acest fapt, dar probabil mai toți oamenii care lucrează în jurul dumneavoastră au fost formați în sistemul de învățământ românesc. Să aveți atâta lipsă de considerație pentru un grup de oameni care aduc un aport important națiunii și fac eforturi uneori supraomenești pentru salarii derizorii înseamnă să aveți o mentalitate lipsită de empatie și mai ales plină de orgoliu – pentru ca nu ați recunoscut cu adevărat greșeala nici la momentul actual”, se mai arată în scrisoare.

Comisia îl mai acuză de faptul că s-a pronunțat asupra unor aspecte din educație fără să cunoască cu-adevărat sistemul, jignind oamenii care îi plătesc salariul, și îi recomandă să urmeze exemplul statelor occidentale în care astfel de declarații ar atrage demisia din Guvern.

„Domnule Ministru, toate cele spunse mai sus împreună cu faptul că emiteți analize gratuite despre un sistem pe care nu îl cunoașteți ne arată că drumul spre maturizarea politică a României este încă lung. (…) Ca membru al Guvernului trebuie să aveți responsabilitatea propriilor dumneavoastră declarații și – mai important – să apărați Constituția pe care ați jurat. Cum credeți că meritați să fți taxat pentru această ieșire în decor? Priviți spre alte țări din occident și răspundeți singur la întrebarea: este corect să vă păstrați funcția în continuare? În opinia noastră nu – de aceea vă cerem demisia”, se mai precizează în scrisoarea deschisă.

Ministrului Comunicațiilor, Marius Bostan, a spus marți că „unii profesori pur și simplu își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici”. „Domnule, mergi acasă, dă-ți demisia! Dar nu să îți bați joc de viitorul copilului. Justificarea că am salariu mic e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis”, mai comentat ministrul la o dezbatere publică.

Premierul Dacian Cioloș i-a solicitat, marți seara, ministrului Comunicațiilor să-și ceară scuze și să vină cu clarificări.

Ulterior, Marius Bostan a scris pe Facebook că declarațiile sale au fost interpretate greșit și folosite în scopuri politice. „Mă bucur să văd că o declarație făcută în cadrul unei conferințe a stârnit atâta interes, deși trebuie să recunosc că sunt trist când văd că aceasta este folosită în scopuri politice. Regret că sunt interpretate declarațiile într-un mod în care nu am gândit. Am afirmat, răspunzând la o întrebare din sală, că profesorii au salarii mici și că răspunsul la această problemă este crearea unei piețe competitive a învățământului”, a scris ministrul pe rețeaua de socializare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația