Comisia Europeană, despre noua propunere de comisar: Avem dubii mari. Problema trebuie rezolvată de România, în România

Comisia Europeană, despre noua propunere de comisar: Avem dubii mari. Problema trebuie rezolvată de România, în România
Publicat: 30/10/2019, 15:52

„Sunt dubii mari privind legitimitatea nominalizării făcute de Guvernul provizoriu de la București. Problema trebuie rezolvată de România, în România”, a declarat Mina Andreeva, citată de site-ul Affaritaliani.it.

Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene, a primit marți după-amiază scrisoarea Guvernului Viorica Dăncilă cu noua propunere pentru postul de comisar european, a declarat un oficial UE, precizând că sunt cunoscute disensiunile de la București, dar că procedura este urgentă. „Președintele-ales (al CE, Ursula von der Leyen -n.red.) a primit o scrisoare în această după-amiază. Înțelegem că noua propunere transmisă de actualul Guvern în exercițiu nu este, în mod evident, susținută de președintele României. Ținând cont de provocările și de oportunitățile care urmează, este în interesul nostru comun ca Europa să meargă înainte fără nicio întârziere”, a declarat un reprezentant al noii echipe a Comisiei Europene.

„Oricare va fi noul candidat român, el sau ea trebuie să fie acceptabil de către președintele-ales și trebuie să reușească să obțină susținerea necesară în Parlamentul European. Europa trebuie să meargă înainte”, a precizat oficialul UE.

Premierul în exercițiu Viorica Dăncilă a confirmat că Victor Negrescu este propunerea Guvernului pentru funcția de comisar european, precizând că scrisoarea către Bruxelles urma să fie trimisă marți.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a afirmat că premierul demis nu are nicio legitimitate să propună un candidat pentru funcția de comisar european. Klaus Iohannis i-a cerut Vioricăi Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție.

Președintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că îi susține în mod formal pe candidații noi propuși de Franța și Ungaria pentru funcțiile de comisari europeni. Administrația Emmanuel Macron l-a propus pe Thierry Breton ca reprezentant în Comisia Europeană, după ce prima propunere a Parisului, Sylvie Goulard, a fost respinsă de Parlamentul European. La rândul său, Ungaria l-a propus pe Oliver Varhelyi după respingerea lui Laszlo Trocsanyi în Parlamentul UE.

Guvernul Viorica Dăncilă îl desemnase pe Dan Nica pentru postul de comisar european, după respingerea Rovanei Plumb de către Parlamentul UE. Propunerea numirii lui Dan Nica în funcția de comisar UE nu a fost acceptată formal.

În contextul amânării Brexit, Marea Britanie trebuie să nominalizeze un reprezentant în Comisia Europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase