Comisia pentru creditul lui Băsescu s-a dezumflat. Senatorii s-au mulțumit cu „stick-ul lui Ghețea” înainte să afle ce conține

Comisia pentru creditul lui Băsescu s-a dezumflat. Senatorii s-au mulțumit cu stick-ul lui Ghețea înainte să afle ce conține
Publicat: 16/12/2013, 14:43
Actualizat: 19/03/2015, 08:36

După o săptămână în care s-au învârtit în jurul „secretului bancar” pentru a pune în ofsaid conducerea CEC care i-a dat Ioanei Băsescu credit 1 milion de euro, senatorii de la Comisia de anchetă a activității manageriale a băncii de stat au depus armele. Activitatea comisiei s-a stins brusc după ce inclusiv ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a renunțat, în favoarea unei ședințe la partid, la confruntarea directă cu președintele CEC, Radu Grațian Ghețea, pe care senatorii USL i-o pregătiseră. „Am vorbit cu domnul ministru Chițoiu, am stabilit de comun acord că nu mai are sens să vină astăzi, punctul de vedere îl cunoaștem cu toții”, s-a resemnat președintele Comsiei, senatorul PSD Cosmin Nicula, după ce miercuri anunța ca strategică întâlnirea Ghețea-Chițoiu pentru ca parlamentarii să încerce să obțină prin Ministerul Finanțelor ceea ce CEC păstra confidențial.

A treia întâlnire, de doar 10 minute, cu ușile închise, a senatorilor cu Ghețea a fost mai mult formală, parlamentarii mulțumindu-se, potrivit unor surse din Comisie, cu „datele” aduse de șeful CEC pe un stick de memorie, chiar dinainte de a afla care sunt acestea și cât răspund la întrebările pe care le-au pus timp de o săptămână.

„Am predat documentele care au fost solicitate în ședințele anterioare și așteptăm finalizarea raportului”, a confirmat la final președintele CEC, fără a da detalii.

Pe stick-ul lui Ghețea s-ar afla, așa cum le-a spus acesta în interior parlamentarilor, lista primăriilor care au primit credite de la CEC în 2012 și 2013, numărul persoanelor fizice, dar și al celor juridice care au primit, în aceeași perioadă, peste 750.000 de euro de la CEC, cât și indicatorii de performanță ai băncii cu cifrele realizate la zi. Unele sunt informații publice, altele, precum rezultatele băncii, sunt confidențiale, însă niciuna dintre informațiile aduse de Ghețea în Parlament nu afectează secretul bancar, șeful CEC nedivulgând până la final cine ce credite a luat de la CEC.

Fără a da public cifre, Ghețea a insistat la plecare că, în ciuda acuzațiilor lui Chițoiu, banca este pe profit. „La 30 noiembrie, banca înregistrează un profit brut care este cu 25% mai mare decât profitul înregistrat pe întregul an 2012”, l-a contrazis el pe ministrul Finanțelor decis să îl schimbe până la sfârșitul anului.

Chiar dacă în urmă cu câteva zile erau dispuși să ducă raportul până în ianuarie dacă Ghețea rămâne pe poziții, astăzi senatorii au primit bucuroși misteriosul stick de la CEC, urmând să-și tragă concluziile rapid. „Am primit documentele de la CEC, cele pe care le-am solicitat săptămâna trecută, documente care vor sta la baza analizei noastre de mâine, pentru finalizarea raportului. Secretul bancar este foarte bine stipulat în lege. Am primit documentele solicitate, cu caracter confidențial. Fără nume, fără CNP, fără CUI, fără denumirea societății”, a admis Nicula.

Senatorul PSD a dat însă explicații sumare legate de noile date. „Data trecută, domnul Ghețea a venit documnetele pentru 2013, astăzi, și cu cele pe 2012”, a spus Nicula.

Raportul Comisiei urmează să intre în biroul permanent săptămâna aceasta, iar subiectul să fie practic dus mai departe de Comisia Nicolicea care anchează achiziția familiei Băsescu. „Comisia de la Senat își va trage azi concluziile. Lucrurile sunt clare și vor fi preluate de comisia comună”, le-a făcut planul Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ