DNA a început urmărirea penală in rem în urma unei plângeri depuse împotriva premierului Florin Cîțu și a fostei sale consiliere

DNA a început urmărirea penală in rem în urma unei plângeri depuse împotriva premierului Florin Cîțu și a fostei sale consiliere
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 22/09/2021, 15:28
Actualizat: 22/09/2021, 17:04

Comunitatea Declic a anunțat miercuri că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început urmărirea penală in rem în urma unei plângeri penale depuse pe numele premierului Florin Cîțu și a fostei sale consiliere, Mioara Costin.

UPDATE ORA 16:30: Surse din Direcția Națională Anticorupție au confirmat, pentru Gândul, că a fost începută urmărirea penală în dosarul deschis în urma sesizării Declic, dar în prezent se fac cercetări doar in rem, asupra unor posibile fapte de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu. La finalul cercetărilor, procurorii anticorupție vor stabili dacă vor fi puse sau nu persoane sub acuzare.

Știrea inițială:

Plângerea a fost depusă după ce în spațiul public a apărut un document cu antetul Guvernului, care conținea instrucțiuni privind campania pentru șefia PNL și care era semnat de Mioara Costin.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat oficial, într-un răspuns adresat Comunităţii Declic, faptul că a început urmărirea penală in rem în dosarul înregistrat pe numele premierului Florin Cîţu şi al fostei consiliere de stat Mioara Costin. Infracţiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu. Ancheta DNA a pornit în urma unui denunţ înregistrat de Comunitatea Declic”, se arată în comunicatul Declic, citat de Agerpres.

Declic, denunț la DNA pe numele lui Florin Cîțu

Comunitatea Declic a depus în luna iulie un denunț pe numele premierului Florin Cîțu și pe cel al consilierei de stat Mioara Costin, pentru infracțiunile de instigare la abuz în serviciu și abuz în serviciu.

„Acum că procurorii au început cercetările sperăm să aflăm cât mai repede dacă premierul a comis infracţiunea de instigare la abuz în serviciu folosindu-se de resursele statului ca să obţină şefia partidului”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic, citată în comunicatul de miercuri.

Decizia de a depune o plângere împotriva premierului vine după ce în spațiul public a apărut un document cu antetul Guvernului, prin care unul dintre consilierii de stat angajați în cadrul Executivului trasa linii de comunicare politică pentru strategia lui Florin Cîțu în lupta internă pentru șefia Partidului Național Liberal.

Documentul conținea strategia de comunicare pentru presă, pentru rețelele sociale, inclusiv ce hashtaguri trebuie folosite și mesajul pe care trebuie să-l transmită echipa lui Florin Cîțu în ceea ce privește alegerile interne din PNL. În document ce se cerea ca mesajele transmise să inducă ideea ca echipa lui Florin Cîțu este cea câștigătoare.

Autoarea documentului le transmite liberalilor și o listă a posturilor TV și a publicațiilor agresive la adresa lui Cîțu, susținând că adversarul acestuia, Ludovic Orban, are înțelegeri și contracte cu aceștia. În continuare, liberalilor din echipa lui Cîțu le sunt cerute „ponturi despre tabăra Orban”, pentru ca acestea să fie date în presă.

Premierul Florin Cîțu a negat orice legătură cu acest document.

Faptele consilierului de stat pot reprezenta o încălcare a atribuțiilor de serviciu, pentru că ar fi oferit, din postura de funcționar public, sprijin politic unui candidat la o funcție în partid. Mai mult, angajatul Guvernului ar fi prestat activități în interesul personal al lui Florin Cîțu, folosind resurse publice ale Executivului, spuneau la acea vreme reprezentanții Declic.

Pe 22 iulie, Mioara Costin a demisionat din funcția de consilier de stat pe probleme economice ca urmare a scandalului referitor la respectivul document.

Cine este Mioara Costin

Mioara Costin a fost angajată la Guvern pe 22 aprilie, după ce pe 15 martie își anunța plecarea de la Realitatea Plus, unde era reporter politic.

Totodată, ea este cea care l-a înlocuit Andi Manciu la șefia Grupului de Comunicare Strategică.

„Pe 10 martie mi-am anunțat șefii din redacție că voi pleca de la Realitatea Plus. Sunt aproape 7 ani de stat aici, în care am trecut prin toate etapele. Site, un fel de invitat în studio, o emisiune prezentată, reporter pe politic. Dar nu am renunțat niciodată sa fac teren, chiar daca ajungeam mai rar, la inceput. M-a invatat presa scrisa că nu poți fi jurnalist daca nu faci teren. Vor urma niste zile de concediu, apoi o perioada de preaviz in care lucrez, in aprilie. După care vom avea drumuri separate”, scria Mioara Costin pe 15 martie, pe pagina sa de Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României