Concluziile întâlnirii de la Vila Lac 3: Orban a anunțat că Iohannis le-a cerut liberalilor mobilizare și seriozitate în campania pentru prezidențiale

Concluziile întâlnirii de la Vila Lac 3: Orban a anunțat că Iohannis le-a cerut liberalilor mobilizare și seriozitate în campania pentru prezidențiale
Publicat: 09/07/2019, 20:14

„Am avut discuții pe teme de politică internă, pe temă de politică europeană și de asemenea am avut un început de discuție referitor la campania pentru aprezidențiale, în sensul în care PNL susține candidatura lui Iohannis. În ceea ce privește temele de politică internă, am discutat legat de proiectul de revizuire a Constituției, care a fost înaintat în cadrul parteneriatului pentru consolidarea parcursului european. De asemenea am avut discuții legate de evoluția privitoare la legile electorale și în mod evident am apreciat că până la urmă cu o presiune destul de mare din partea președintelui care să permită exercitarea dreptului de vot în Diaspora. Am discutar despre raportul GRECO și teme de politică internă”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul întâlnirii liberalilor cu președintele Klaus Iohannis.

Liderul PNL a adăugat că au fost discuții și despre calendarul pentru alegerile prezidențiale din toamnă.

„Va urma votul pentru alegerea președintelui Comisiei Europene, vot care va fi dat de Parlamentul European în urma propunerii date de Consiliul European. E un candidat, Ursula von der Leyen, care trebuie susținut cu toate forțele. În privința pregătirii alegerilor, am discutat despre un eventual calendar. Am discutat despre diferitele momente de perioadă de pre-campanie, când trebuie să înceapă stârngerea de semnături, când trebuie să demareze procedurile. Toate aceste detalii le vom stabili cu siguranță în momentul când vom ști data alegerilor. În mod evident dacă este data de 10 noiembrie, cel mai probabil campania de strângere de semnături va înepe în jurul datei de 10 august”, a explicat Orban.

Întrebat ce mesaj le-a transmis Klaus Iohannis liberalilor și ce le-a cerut acestora, Ludovic Orban a răspuns: „Hotărâre, mobilizare, seriozitate, susținerea evidență a tuturor mesajelor președintelui. Lucruri normale și firești în campanie”.

Președintele liberal a mai spus că „este bine ca acest referendum să se desfășoare odată cu alegerile prezidențiale, fie odată cu primul tur, fie cu al doilea tur”.

Orban a precizat că PNL o va susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

Discuții despre prezidențiale în PNL

Președintele Klaus Iohannis va avea o întrevederea, marți, de la ora 17.00, la Vila Lac 3, cu liderii PNL, discuțiile vizând alegerile prezidențiale au declarat surse liberale pentru Mediafax. La întâlnire vor participa Ludovic Orban, Vasile Blaga, posibil și Rareș Bogdan.

Ludovic Orban, Vasile Blaga, Dan Motreanu, Raluca Turcan, Florin Cîțu, Iulian Dumitrescu, Cristian Bușoi, Marian Petrache și posibil Rareș Bogdan ar fi printre liberalii care se vor vedea, marți, cu șeful statului la vila de protocol, au precizat sursele citate.

Întrevederea se va axa pe strategia la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, în contextul în care Klaus Iohannis a anunțat în iunie 2018 că va candida pentru un al doilea mandat la Cotroceni, iar PNL a decis susținerea candidaturii șefului statului.

Nu este prima întrunire a lui Klaus Iohannis cu liberalii. Aceștia s-au mai văzut de-a lungul anului cu președintele României pentru a discuta despre prezidențiale, cât și anterior campaniei pentru europarlamentare, în vederea unei strategii comune la referendumul pe justiție care a avut loc odata că scrutinul pentru PE, pe 26 mai.

USR și PSD sunt și ele în procesul de stabilire a candidaților proprii la prezidențiale.

Președintele USR Dan Barna a declarat, pentru Mediafax, că este posibil ca la finalul acestei săptămâni sau în maxim o săptămână și jumătate Alianța 2020 USR-PLUS să anunțe candidatul la alegerile prezidențiale.

USR și PLUS se află în negocieri pentru a stabili candidatul Alianței pentru un mandat la Cotroceni. Liderii celor două formațiuni au explicat că va fi un tandem al Alianței USR-PLUS. Dacă Dan Barna va fi prezidențiabilul, atunci Dacian Cioloș va fi propunerea de premier sau viceversa.

De asemenea, surse social-democrate au spus, agenției Mediafax, că pe 3 august va avea loc Congresul PSD pentru alegerea prezidențiabilului.

Până acum și-au anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale președintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Mihai Fifor, deputatul Liviu Pleșoianu, senatorul Șerban Nicolae. De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu ar mai dori să fie candidatul coaliției la alegerile prezidențiale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Inteligență Artificială a ținut pasul cu un pilot uman în timpul unui zbor istoric