Conferința de presă a lui Cernea, perturbată de un fost membru al Verzilor, dar și de pensionari și de un preot

Conferința de presă a lui Cernea, perturbată de un fost membru al Verzilor, dar și de pensionari și de un preot
Publicat: 13/04/2013, 08:56
Actualizat: 30/07/2014, 15:50

Conferința de presă susținută vineri de către Remus Cernea a fost perturbată de un fost membru al Partidului Verde, care a intrat în sediu și a luat de pe pereți toate afișele cu însemnele formațiunii, dar și de pensionari de la un cămin de bătrâni, care au vrut să stea de vorbă cu deputatul.

La câteva minute după ce un fost membru al Partidului Verzilor a intrat în sediul din Constanța unde avea loc conferința de presă și a luat de pe pereți toate afișele cu însemnele formațiunii politice, mai mulți pensionari de la căminul de bătrâni din Constanța, însoțiți de un preot, au vrut să îi ceară parlamentarului mai multe explicații referitoare la proiectul de lege despre finanțarea cultelor și să încerce să-l determine să renunțe la acest demers, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul Remus Cernea a organizat, vineri, o conferință de presă pentru a-și prezenta proiectele în fața presei locale. În timp ce explica proiectul legat de finanțarea cultelor, care a stârnit multe dezbateri în ultima săptămână, în sediul cabinetului său parlamentar, acolo unde se desfășura conferința de presă, a intrat un bărbat care, fără nici o explicație, a început să desprindă afișele cu Partidul Verde aflate pe ușa de la intrare, dar și alte însemne ale partidului aflate pe pereții camerei respective și chiar și un steag tricolor, spunând că bunurile aparțin Partidului Verde pe care Remus Cernea nu l-ar mai reprezenta.

„Ne luăm aceste lucruri ale Partidului Verde pe care nu-l mai reprezentați, ne retragem sprijinul”, a spus bărbatul respectiv, care a precizat că se numește Sorin Belu și este președinte al Partidului Verde, filiala Constanța.

„Nu este membru al Partidului Verde și evident că face un abuz prin felul în care se manifestă. Îl las să-și facă spectacolul și apoi revenim la conferința de presă. Domnul Belu e interesat de spectacol și de publicitate”, a precizat Remus Cernea.

Sorin Belu i-a replicat faptul că nu a primit niciun document prin care este anunțat că a fost exclus din partid și că se consideră încă membru al Partidului Verzilor.

„Acesta este nivelul de prestanță al unora dintre cei care pretind că pot face politică. Din fericire, Partidul Verde nu-l mai are ca membru pe acest om. Ce să-i fac, să-i rup picioarele ? Nu sunt genul. Luați tot ce doriți”, a mai spus deputatul Cernea.

După ce Sorin Belu a luat toate lucrurile pe care le credea de cuviință, a părăsit sala de conferințe.

Remus Cernea a spus apoi că nu intenționează să facă plângere împotriva lui Sorin Belu.

„Există o decizie a Biroului Politic Executiv Central al Partidului Verde de săptămâna trecută în care a fost exclus. Ce a făcut domnia sa mi s-a părut moralmente atât de jos încât am considert că este sub demnitatea mea să intru într-o polemică sau să încerc să-l opresc. Nu fac plângere”, a explicat Remus Cernea.

Deputatul de Constanța a reluat apoi conferința, dar după câteva minute a fost întrerupt din nou de mai mulți pensionari și de un preot care au spus că sunt de la căminul de bătrâni. Remus Cernea s-a scuzat că nu îi poate primi în sala respectivă, una mult prea mică chiar și pentru jurnaliștii prezenți, dar i-a rugat să aștepte afară că va discuta cu ei după conferință, ceea ce s-a și întâmplat.

Remus Cernea a fost întrebat și desprea reacția președintelui PSD Constanța, Radu Mazăre, la adresa sa, care l-a numit „tâmpit” și l-a amenințat că îi va rupe picioarele dacă mai vine în Constanța și nu retrage proiectul legat de finanțarea cultelor, spunând că nu se lasă intimidat și că nu renunță la demersul său.

„Nu cred că în dialogul politic trebuie recurs în atacul la persoană. Sunt obișnuit să fiu atacat pentru ideile mele, nu mă las intimidat, iar atunci când sunt atacat la persoană, insultat și jignit, întorc și celălalt obraz. Sper ca domnul Mazăre să țină cont de abordarea Bisericii care pune accent pe pace, iubire, înțelegere pe dialog și să nu riște prin astfel de declarații la adresa mea excomunicarea din Biserica Ortodoxă”, a spus Cernea.

El consideră că după ce reprezentanții PSD Constanța vor cunoaște proiectul său de lege îl vor susține.

„Aceste reacții au fost în necunoștință de cauză. Eu nu am fost întrebat din partea PSD sau USL Constanța ce propun cu adevărat. Cred că va veni ziua în care PSD Constanța va vota o rezoluție prin care va fi susținut proiectul meu de lege pentru că atunci când el va fi cunoscut sunt convins că cei mai mulți dintre membrii PSD îl vor vota și îl vor susține”, a explicat Cernea.

La finalul conferinței, i-a invitat pe pensionari și pe preotul de la căminul de bătrâni să stea de vorbă. Preotul Gheorghe Chircalan i-a spus că a auzit de acea propunere legislativă prin care statul nu va mai ajuta bisericile.

„Am auzit de propunerea legislativă și am înțeles că propuneți ca statul să nu mai ajute bisericile și să le ajute cetățenii în limita posibilităților lor”, i-a transmis preotul de la căminul de bătrâni.

Remus Cernea i-a explicat că nu acesta este punctul său de vedere: „Nu este corect ce vi s-a transmis. Să vă explic. Fiecare cetățean direcționează o parte din impozitul pe venit către cultul căruia îi aparține. Acest principiu este folosit în România pentru finanțarea ONG-urilor, celebrul 2 la sută pentru ONG-uri. Un anumit procentaj, care poate fi de 2 la sută, de 3 la sută, de 4, de 5 la sută, asta rămâne să stabilim, poate fi redirecționat de fiecare cetățean către cultul de care acesta aparține. Un astfel de mecanism va aduce venituri stabile cultelor și le-ar întări autonomia”.

Preotul a precizat că, dacă statul nu va mai ajuta Biserica, atunci nu va avea cine să o sprijine.

„Dacă lipsiți Biserica de ajutorul statului, e ca și cum i-ai lua unui bătrân toiagul și nu mai are în ce să se sprijine. Cum să ajute cetățenii o biserică de la sat unde oamenii sunt săraci ?”, a spus preotul Gheorghe Chircalan.

Pensionarii de la căminul de bătrâni i-au cerut lui Remus Cernea să renunțe la acest proiect, dar parlamentarul i-a asigurat că se va consulta pentru acest demers cu reprezentanții cultelor, ai partidelor politice, ONG-urilor, cu diverse personalități ale țării și că legea va ieși într-o formă care se va bucura de susținere publică.

Un grup de parlamentari în frunte cu Remus Cernea pregătește o inițiativă legislativă care să vizeze o altă formă de finanțare a cultelor decât cea de la bugetul de stat, respectiv cea a modelului german. Cernea vede o redirecționare a unui procent din impozitul pe venit al cetățenilor, la liberă alegere, către cultele religioase, ca în cazul organizațiilor nonguvernamentale.

Liderul PSD Constanța, Radu Mazăre, a declarat că dezaprobă inițiativa deputatului USL Remus Cernea, pe care l-a făcut „tâmpit”, privind eliminarea finanțării cultelor și îi solicită retragerea acestui proiect, în caz contrar amenințându-l că „îi va rupe picioarele” acestuia când va mai veni în Constanța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția