Congres cu final aranjat la USR. Cum au fost scoși din cursă oamenii lui Nicușor Dan. „Faptul că unul din candidați s-a retras spune multe despre situația din partid”

Congres cu final aranjat la USR. Cum au fost scoși din cursă oamenii lui Nicușor Dan. „Faptul că unul din candidați s-a retras spune multe despre situația din partid
Publicat: 27/10/2017, 18:30

Tensiune maximă între taberele din USR. Toate calculele îl dau câștigător al mandatului de președinte al Uniunii pe deputatul Dan Barna, care și-a asigurat majoritatea voturilor delegaților, fiind acuzat de tabăra care i-a rămas fidelă lui Nicușor Dan că a manipulat procedura de desemnare a oamenilor la congres pentru a-și asigura victoria. Potrivit unor surse din partid, aproape 100 din cei 270 de delegați vor să boicoteze alegerile.

Scandalul a izbucnit cu ocazia alegerii delegatilor de la București, care a dus în final la retragerea din cursă a lui Cristian Seidler. Capitala are dreptul la 25% dintre participanții la Congres, miza din acest punct de vedere fiind foarte mare. Într-o primă instanță, susținătorii lui Seidler au obținut 58 din cele 63 de locuri care revenea Capitalei, în urma unor alegeri organizate pe baza prevederilor statutului, deși o decizie anterioară a Biroului Național (BN) stabilise alte reguli. În urma unei sesizări, Comisia de arbitraj a partidului a anulat alegerile, deși, în aceeași decizie invalidează decizia Biroului Național. Explicația este surprinzătoare: deși regulile stabilite de BN nu erau statutare, alegerile s-au desfășurat în timp ce acestea erau în vigoare.

Drept urmare, la București s-a stabilit altă procedură de desemnare a delegaților la Congres, față de toate celelalte filiale din țară. Tabăra fidelă lui Seidler a boicotat a doua rundă de alegeri, lăsându-le astfel cale liberă adversarilor din partid.

De altfel, la scurt timp Seidler s-a și retras din cursă, deschizând practic drumul către scaunul de președinte lui Dan Barna.

„Faptul că unul din candidați s-a retras cred că spune multe despre situația din partid. Cristian Seidler a spus ca regulile privind organizarea Congresului nu au fost aplicate unitar la nivelul întregii țări și are dreptate. Este vorba despre faptul ca în București a fost impus un alt sistem de vot decât în restul filialelor. Nu a fost corect, nici moral si, zic eu, nici statutar. După Congres va trebui sa muncim cu toții la reconstrucția încrederii in interiorul partidului. Am convingerea ca in USR principii si valori democratice vor prima”, a declarat, pentru Gândul, Roxana Wring, președintele USR București.

Întrebată dacă în aceste condiții se poate spune că acest congres pentru alegeri este unul aranjat, Wring a răspuns: „Nu se poate spune asta. Se poate spune, însă, ca delegatii au fost aleși pe baza unui sistem neunitar la nivelul întregii țări, și anume la filiala București s-a făcut o derogare de la statut. Va trebui sa analizam situația cu calm si înțelepciune după Congres”.

Vicepreședintele USR CristianSeidlera declarat luni că motivul pentru care a decis să se retragă din cursa pentru șefia partidului ține de aplicarea neunitară în filiale a sistemului de vot prin care sunt desemnaț delegații la viitorul Congres.

„Sunt niște chestiuni care țin de pregătirea Congresului și aplicarea neunitară a unor reguli, iar eu sunt adeptul unor reguli unitare. Acesta e motivul pentru care m-am retras. Este vorba de aplicarea neunitară a sistemului de vot care pregătește Congresul în filiale”, a spus deputatul CristianSeidler.

El a mai precizat că, la prima vedere, aceste reguli sunt insuficiente și speră se se lucreze mai intens la ele.

„Avem niște reguli, se pare că nu sunt suficiente sau suficient de bine explicate. Este o aplicare neunitară a lor și am constatat că e o chestie de principiu, de aceea m-am retras (…) Sper să lucrăm mult mai intens la aceste reguli, în perspectiva următoarelor Congrese”, a adăugat el.

Președintele interimar al USR, Elek Levente, a declarat că regretă retragerea deputatului Uniunii, CristianSeidler, din competiția pentru președinția partidului, arătând că, în cazul în care ar fi câștigat alegerile, acesta ar fi fost un lider „valoros”.

„Regret retragerea lui CristianSeidlerdin competiția pentru președinția USR. Cristian ar fi putut fi un președinte valoros pentru partid, dacă ar fi câștigat alegerile interne”, a precizat Levente, într-un comunicat de presă.

În cursa pentru șefia USR au rămas Dan Barna și Vlad Alexandrescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
A apărut pe un „tanc” în inima Capitalei! Apariție inedită a lui David Popovici
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Tradiţia care se respectă cu stricteţe în a doua zi de Paşte într-un sat din...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
DOAMNA lumii filmului a murit după Paște: Cea mai mare care a trăit vreodată
Marele secret al checului. Ingredientul care schimbă tot
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
”Transformă asta într-un circ, într-o mizerabilă sfâșiere” Andrei Păunescu, în război cu sora vitregă pentru...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Amiba mâncătoare de creier poate fi cauzată prin spălături nazale