Congres la PMP: Tomac, candidat unic la șefia partidului Elenei Udrea. Băsescu a fost invitat, Udrea lipsește

Congres la PMP: Tomac, candidat unic la șefia partidului Elenei Udrea. Băsescu a fost invitat, Udrea lipsește
Publicat: 07/02/2015, 11:00
Actualizat: 10/02/2015, 17:28

Secretarul general al PMP Clement Negruț, cel care se ocupă de organizarea acestei reuniuni, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că reprezentanții PMP l-au invitat pe Traian Băsescu la congres și îl așteaptă „cu mare drag”, dar fostul șef al statului „nici nu a infirmat, nici nu a confirmat” participarea.

„Noi l-am invitat la congresul PMP pe domnul Traian Băsescu. Nu știm, vom vedea, dacă va veni, nu ne-a infirmat, nu ne-a confirmat, noi l-am invitat și îl așteptăm cu mare drag”, a precizat secretarul general al PMP.

Negruț a spus că Elena Udrea, fost președinte al PMP, nu va fi prezentă la congres, pentru că aceasta s-a suspendat din partid săptămâna trecută, funcția de președinte interimar fiind asigurată de Eugen Tomac.

„Congresul PMP va avea loc, duminică, la Palatul Parlamentului începând cu ora 11, vor fi 756 de delegați și o singură moțiune «România implicată-PMP partidul schimbării» a domnului Eugen Tomac”, a spus Clement Negruț.

El a arătat că votul dat pe această moțiune va aproba automat și lista cu cei 35 de susținători ai candidaturii lui Eugen Tomac, „care vor deveni direct membri în CEN”, for de conducere al partidului.

Potrivit acestei liste, prim-vicepreședinte al PMP va fi Siegfried Mureșan, iar secretar general al PMP va fi Dorel Onaca.

După votarea lui Eugen Tomac drept președinte al PMP, vicepreședinți ai partidului vor fi: Clement Negruț, Adrian Rădulescu, Gabriel Berca, Petru Movilă, Adrian Gurzău, Nicolae Ivășchescu, Cătălin Cristache, Cătălin Tarhon, Claudiu Palas și Cătălina Bozianu. Secretar general adjunct vor fi Gelu Vișan și Rizea Tudorache, iar secretari executivi vor fi: Florin Staicu, Lucian Iliescu, Cristian Tugurel, Roxana Iliescu, Sebastian Moise, Cătălin Bluf, Sorin Borza, Marian Vasile, Laurențiu Dulamă și Daniela Bene.

„Partidul oamenilor în blugi”, declin accentuat la doar un an de la lansare

La un an de la înființare, PMP- „partidul oamenilor în blugi”, cum îi spunea Elena Udrea sau „copilul prematur”, dar inteligent, cum îl definea Traian Băsescu, se află în declin accentuat.

PMP s-a înființat în urmă cu un an, pe 29 ianuarie 2014, când a fost înscris în Registrul partidelor, fiind un proiect politic al președintelui Traian Băsescu. „29 ianuarie 2014 rămâne în istorie data de naștere a PMP”, a declarat la acel moment președintele interimar al acestei formațiuni politice, Eugen Tomac.

Pe 30 ianuarie 2014, Elena Udrea i-a transmis telefonic secretarului general al PDM Gheorghe Flutur că demisionează din PDL. Udrea împreună cu alți parlamenatri ai PDL, printre care Teodor Paleologu, au anunțat pe 3 februarie 2014 în plenul Camerei Deputaților că au demisionat din PDL, mergând la PMP.

În martie, Elena Udrea declara la Tulcea că „PMP este partidul în blugi”, „cu oameni care se îmbracă lejer, care sunt relaxați , pentru că știu ce au de făcut și de oferit”.

Traian Băsescu, președinte al României la acea dată, prezent la o dezbatere a Fundației Mișcarea Populară le spunea reprezentanților acesteia: „Nu puteți fi urmașii mei, dacă nu câștigați!”. El a susținut că PMP trebuia să obțină un scor „cu două cifre” la europarlamentare și să poată chiar da candidatul dreptei la prezidențiale. „Dacă PMP intră în logica partidelor vechi nu înseamnă un progres pentru țară”, a mai spus Băsescu atunci, arătând că „logica creării acestui partid a fost aceea de a continua procesele de reformă și consolidarea statului de drept”.

De asemenea, la începutul anului trecut, Traian Băsescu spunea că „PMP este un copil prematur, dar prematurii sunt extrem de inteligenți” și arăta că ideea sa a fost de a forma un partid care să poată prelua puterea în 2016.

Pe 11 martie 2014, Traian Băsescu declara că a fost la Fundația Mișcarea Populară și „nimeni nu-l poate opri să voteze PMP”.

O serie de membri ai PDL, printre aceștia Cristian Preda, Teodor Baconschi, Valerian Vreme, Florin Popescu, Gabriel Berca, Daniel Geantă,dar și Ruxandra Dragomir și foști consilieri prezidențiali ca Daniel Funeriu și Adrian Rădulescu s-au înscris în acest partid. PMP a obținut la alegerile europarlamentare doar două mandate de europarlamentar pentru Cristian Preda și Siegfried Mureșan.

Pe 7 iunie, la congresul PMP, Elena Udrea a fost aleasă președinte al PMP, moment în care l-a anunțat pe Cristian Diaconescu drept candidatul PMP la prezidențiale. Contracandidatul Elenei Udrea la șefia PMP a fost Daniel Funeriu, care a obținut doar 209 voturi, față de 742 de voturi, cât a înregistrat Udrea.

La cîteva luni distanță, pe ultima sută de metri, Diaconescu a fost înlăturat din competiție, pe motiv că nu strânsese un număr suficient de semnături în țară și în cursa pentru prima funcție în stat a intrat Elena Udrea.

În scurta sa istorie de un an, PMP s-a remarcat cu organizarea unui marș la București, în iulie, pentru a marca doi ani de la încercarea PSD de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu și cu întâlniri ale conducerii partidului la ceas de seară cu Traian Băsescu, la berărie.

Unii dintre membri PMP au explicat în timp de ce au ales acest partid în defavoarea PDL. „Programul PMP pe 2014 este „Ori la bal, ori la spital”. E mai bun decît „Moartea lentă” (a PDL-n.r.)”, explica, anul trecut, Teodor Paleologu.

După ce Elena Udrea a pierdut alegerile prezidențiale, reprezentanții PMP au sperat ca mentorul acestui partid, Traian Băsescu, să se înscrie în PMP, după terminarea mandatului prezidențial.

Traian Băsescu a fost așteptat în decembrie, înainte de Crăciun, la sediul PMP cu covor roșu și cu un birou special amenajat pentru fostul șef al statului, însă Dorel Onaca, fost consilier prezidențial, a precizat în acele momente că Băsescu nu avea „în program” o astfel de acțiune.

Începutul anului 2015 a adus la PMP o serie de surprize, cândva greu de anticipat: un Traian Băsescu care a ales să stea „în sânul familie” și o Elena Udrea chemată la DNA, la un pas de a fi arestată.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului