LIVE UPDATE | Congresul ALDE, un moment important pentru politica de dreapta din România. Varujan Vosganian, Mohammad Murad și Mircea Minea, co-președinți, vor conduce partidul! / Galerie FOTO&VIDEO

Publicat: 22/10/2022, 09:37
Actualizat: 22/10/2022, 21:32

Partidul ALDE se reorganizează și țintește să ocupe din nou un loc important pe scena politicii românești. Astăzi, sâmbătă, 22 octombrie, a avut loc în Sala Sporturilor „Concordia” (Chiajna) congresul ordinar în urma căruia s-a votat noua conducere a partidului. ALDE va avea un „triumvirat”, cu Varujan Vosganian, Mohammad Murad și Mircea Minea la putere. Cei trei vor fi co-președinți, au decis prin vot membrii ALDE.

Este un moment important și pentru „dreapta” din România, care are nevoie să-și facă auzită, cu putere, prezența în peisajul politic.


UPDATE 15:00 – Din cele 957 de voturi exprimate de membrii ALDE, 942 voturi au fost în favoarea instalării la conducerea partidului a trei co-președinți, Varujan Vosganian, Mohammad Murad și Mircea Minea. 15 voturi au fost declarate nule. Cei trei noi lideri ALDE au rostit discursuri în care subliniază valorile și obiectivele pe care și le-au setat pentru viitoarea activitate politică a partidului.

Mohammad Murad: „Sunt onorat să fiu român de 32 de ani”

Omul de afaceri Mohammad Murad și-a început discursul precizând că este onorat să fie român de 32 de ani.

„Sunt onorat să devin astăzi unul dintre membrii conducerii partidului ALDE deoarece cred în valorile morale. Îl cunosc de peste 20 de ani pe fondatorul acestul partid, domnul Călin Popescu Tăriceanu, și întotdeauna în discuțiile noastre am agreat că nimic nu este mai important decât valorile morale. Astăzi România are nevoie mai mult decât oricând de oameni care să își asume și să gândească profund românește. România nu poate continua să fie la coada oricărui subiect discutat la nivel european. România are nevoie să construiască o economie puternică, iar acest lucru nu îl pot face decât oamenii de afaceri. 

Ne-am asumat în anii 90 să devenim o țară capitalistă, dar asta nu se poate face fără capitaliști. Avem nevoie să  învățăm românii nu să plece la căpșuni în Spania sau la munca în construcții în Italia. Avem nevoie de românii care să se ducă în toată Europa să înființeze firme ca antreprenori, învățându-i să gândească ca niște antreprenori. Datoria noastră este să repopulăm satele românești. Să aibă casele pline de bogăție. Aceasta e datoria ALDE și trebuie să ne asumăm cu toții acest lucru ”, a declarat Murad.

Varujan Vosganian: „O vreme m-am retras cu discreție”

Am vrut ca la acest Congres să vă îndemn să răspundem cu toții în viitorul apropiat la întrebarea dacă ALDE mai există. Vă privesc însă și îmi dau seama însă că nu trebuie să mai așteptăm. Răspunsul îl dăm chiar astăzi. ALDE există. Și vă rog să le dați tuturor celor de acasă această veste bună. Aș vrea să vă explic în câteva cuvinte de ce sunt eu aici și în această calitate. O vreme m-am retras cu discreție, fără să comentez în niciun fel ceea ce persoanele de la conducerea partidului au încercat să facă și anume dizolvarea ALDE în PNL. Mie mi s-a părut acest gest ca o tentativă de a pune interesele colectivității noastre sub semnul unora de natură personală. M-am retras, am așteptat iar când am realizat că acest proiect nu este o iluzie, am vorbit cu liderul de la București, Claudiu Catană, și am propus să facem o întâlnire cu membrii de la București. Pe care o presupuneam mai degrabă evocativă. Surpriza a fost că toată parcarea de la sediu era plină, la fel și scaunele. Ulterior am primit semnale din orașe din întreaga țară”.

Mircea Minea: Ne propunem să ajungem în Parlamentul României

„Tot cu acest avânt vin la conducerea partidului, să-i dăm acest imbold, să-i dăm această speranță, să ajungem în Parlamentul României, de ce nu și la guvernare. Mesajul nostru și al locuitorilor este: bine ați venit la noi și sper să reveniți la un congres cu 20.000 de oameni”, a spus Mircea Minea.


UPDATE 14:00 – După discursurile rostite de candidații la funcția de președinte, membrii ALDE au început să voteze.


UPDATE 12:00 – Membrii ALDE se adună în Sala Sporturilor din Chiajna. Sunt prezenți 915 din 1005. Varujan Vosganian, Mircea Minea si Mohammad Murad, cei trei candidați la șefia partidului, vor lua cuvantul dupa ora 13.00, iar apoi va urma votul electronic pentru desemnarea noii conduceri.

Varujan Vosganian, favorit printre membrii ALDE

ALDE își votează în cadrul unul Congres ordinar noua conducere și programul politic.

După demisia președintelui partidului, Daniel Olteanu, postul de președinte interimar a fost preluat de arădeanul Alexandru Tiberiu Dekany. Însă cele mai mare șanse să conducă partidul le are Varujan Vosganian, fostul ministru al Economiei. Datorită vizibilității și experienței politice, Vosganian se bucură de sprijinul multora dintre membrii ALDE.

La ora actuală, împreună cu colegii din ALDE, ne pregătim să restartăm partidul, pentru a putea aborda cu încredere anul electoral 2024. După demisia lui Daniel Olteanu, am fost propus de colegi și am fost votat de delegația permanentă în postul de președinte interimar la nivel național, având în vedere faptul că eu ocupam funcția de prim-vicepreședinte ALDE.  Electoratul nostru trebuie să știe, în primul rând, că ALDE a existat și există în continuare în politica românească și că va ocupa un rol important și în viitor. Acum este momentul reorganizării, nu al alianțelor politice. Deci, nu este vorba, pe termen scurt, de nici o formă de alianță cu alte forțe politice.

Alături de colegii noștri, vom reconstrui partidul pe baze noi și solide iar despre posibile parteneriate politice vom putea discuta eventual în anul preelectoral 2023”, declara recent Alexandru Tiberiu Dekany, președintele interimar ALDE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern