Consilierul de stat al Vioricăi Dăncilă, Darius Vâlcov, condamnat la opt ani de închisoare

Consilierul de stat al Vioricăi Dăncilă, Darius Vâlcov, condamnat la opt ani de închisoare
Publicat: 08/02/2018, 13:27
Actualizat: 26/03/2019, 04:50

Judecătorii au dispus și confiscarea a 6.200.000 lei. Ultimul termen a avut loc pe 9 ianuarie, când DNA a cerut pentru Darius Vâlcov pedeapsa maximă, adică 14 ani de detenție.

În concluzii, apărătorul fostului primar al municipiului Slatina și fost ministru de Finanțe a explicat magistraților că nu există probe pentru condamnarea clientului său și a cerut achitarea acestuia.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015, de către procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile.

Potrivit rechizitoriului trimis instanței, în 2009, administratorul unei societăți comerciale i-ar fi cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câștiga licitații de lucrări pentru obiective din Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești. În schimbul intervenției sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuție a lucrărilor.

„Propunerea a fost făcută în contextul în care, în luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul «Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt», al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanțarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile. În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv «Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava», «Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina» și «Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt»”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Darius Vâlcov și omul de afaceri ar fi convenit ca sumele de bani promise în schimbul intervenției fostului ministru să fie date doar în numerar, în lei și la sediul firmei. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societății, unde ar fi primit de la administratorul acesteia, suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranșe de câte 400.000 de lei.

Anchetatorii susțin că Darius Vâlcov primea câte o tranșă de bani „ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăți în contul societății”.

Vâlcov ar fi primit banii în sediul SC Tehnologica Radion, deținută de Theodor Berna, susținea DNA.

Darius Vâlcov mai este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranșe a câte 500.000 de lei, banii fiind dați lui Prina, în municipiul Slatina.

Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.

„În scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a inițiat și derulat, cu ajutorul celorlalți inculpați și a altor persoane interpuse, un mecanism financiar fictiv între firma omului de afaceri și o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, potrivit rechizitoriului.

DNA spune că, începând din 2011, Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu șapte firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși, obținând astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi obținut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei, precum și sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 de lei.

Anchetatorii susțin că banii și bunurile au fost depozitate într-un seif, în casa lui Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanțelor.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 de opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro și 73.077 de dolari. De asemenea, a fost instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei și 600.000 de lei.

Săptămâna trecută, Darius Vâlcov a fost numit consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă.

„Darius Vâlcov a fost la Guvern tot timpul. A lucrat la Guvern tot timpul și a sprijinit cele două Guverne (Grindeanu și Tudose, n.r.) și sprijină în continuare. Este un om de o valoare rară din punct de vedere economic, e cel care, împreună cu mine și cu încă doi colegi, a lucrat efectiv la programul de guvernare”, a comentat Liviu Dragnea numirea.

Întrebat dacă numirea lui nu este o vulnerabilitate pentru Guvern, Dragnea a răspuns: „E un om liber, are dreptul să trăiască și să se plimbe liber și atât timp cât are aceste avantaje, să spunem, dorește să ajute”.

Referitor la dosarele penale ale lui Vâlcov, Dragnea a spus: „Eu știu că Guvernul beneficiază de sprijinul lui și asta e foarte important. Din câte știu eu, la Guvern nu au genul ăsta de discuții și e bine să nu le aibă, ei să-și facă programul de guvernare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Fizionomistul și psihologul Ciprian Cucu a analizat trăsăturile lui Mirel Dragomir. Ce se ascunde în...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?