Consilierul lui Băsescu: Acesta este POSTUL prin care Rusia se amestecă în politica României

Redactor:
Marius Fratila
Consilierul lui Băsescu: Acesta este POSTUL prin care Rusia se amestecă în politica României
Anunțiul a fost făcut în urmă cu puțin timp

Consilierul prezidențial Iulian Chifu afirmă, într-o analiză transmisă, duminică, Mediafax, că „Vocea Rusiei”, postul public de la Moscova, a fost în 2012 un instrument de propagandă, dezinformare și ingerință în politica românească prin incitarea la scandal între președintele Băsescu și Guvern.

„Am putut vedea, într-adevăr, faptul că acest post public rus a devenit un instrument tot mai des utilizat de presiune și manipulare publică în România. Parțial pentru că a fost utilizat de unii actori în perioada electorală. Parțial pentru că media a privit-o ca pe o ciudățenie și a promovat audiența din jurul acestui fenomen. Cred totuși că ne-am făcut rău singuri supralicitând și dând importanță acestui instrument de propagandă și dezinformare, în orice caz de ingerință în politica românească”, evidențiază Iulian Chifu.

De asemenea, el consideră că nu poate fi comentată componenta de analiză și opinii pe care postul e liber să le promoveze. Potrivit lui Chifu, dincolo de acestea „lucrurile au degenerat în acțiuni și intervenții profund inamicale”.

„Dacă analiza și părerile sunt libere, ca în cazul oricărui instrument media – și numai de asta nu se poate plânge cineva, că nu ar exista presă liberă n România – amestecul în treburile interne ale unui stat (principiu pe care Moscova clamează cât se poate de sus și tare că-l apără și promovează) și elementele de incitare la scandal și divergențe în special pe linia Președinte-Guvern, acestea sunt inacceptabile. Aici s-a depășit grav măsura și cred că responsabilii postului și autoritățile de la Moscova trebuie să realizeze acest lucru”, declară consilierul președintelui Traian Băsescu.

Concluzia lui Chifu: „Am revenit în plin război rece”

Potrivit lui Chifu, dacă în 2012 a existat un spațiu pentru „pescuit în ape tulburi”, acesta s-a închis, iar bunele relații nu pot fi construite „pe lipsă de respect și pe forțări ale unor realități”.

„Trebuie să existe un cadrul natural și normal, un spațiu de respect reciproc și revenire în normalitate, un pas înapoi în agresivitate și crearea cadrului pentru ca orice fel de negocieri și perspectiva unor relații normale să poată fi construite. Bunele relații din documente nu fac decât să cuantifice și să reflecte bune relații din realitate, deci hai să le lăsăm pe acestea să se dezvolte, dacă vrem să avem și acorduri corecte și reciproc avantajoase”, mai afirmă Chifu.

Consilierul pentru afaceri strategice și securitate internațională al președintelui Băsescu merge și mai departe, susținând că obiectivul esențial al noii strategii de politică externă a Federației Ruse, publicată în această lună, este „reunificarea spațiului post-sovietic”. „Am revenit în plin război rece, de parcă nimeni nu a învățat nimic”, afirmă Chifu.

 

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide