Consultări cu Iohannis pentru desemnarea noului premier. PSD și ALDE au mers pe varianta Tudose. Ce au spus celelalte partide

Consultări cu Iohannis pentru desemnarea noului premier. PSD și ALDE au mers pe varianta Tudose. Ce au spus celelalte partide
Publicat: 26/06/2017, 20:45
Actualizat: 26/06/2017, 20:52

UPDATE 18:55La ora 20:00, președintele Klaus Iohannis va anunța decizia pe care a luat-o cu privire la viitorul premier al României, în urma consultărilor care au avut loc la Cotroceni cu partidele parlamentare.

UPDATE 18:50Consultările la Palatul Cotroceni au luat sfârșit odată cu încheierea discuțiilor pe care Klaus Iohannis le-a avut cu grupul minorităților. Liderul formațiunii,Varujan Pambuccian, a transmis că partidul pe care îl reprezintă nu a avut nicio propunere de premier și că la votul în Parlament probabil că grupul va merge la fel de neunitar ca și în cazul moțiunii de cenzură împotriva lui Grindeanu.

„Evident că nu am avut niciun fel de propunere de prim ministru, ar fi absurd ca un grup mic să aibă o asemenea variantă, pentru că nu ar întruni majoritate. A fost o discuție de informare reciprocă. Grupul nostru probabil că va merge la fel de neunitar ca votul cu moțiunea, deci mare lucru nu am ce să vă spun. (…) Persoana primului ministru e importantă, sigur, dar e extrem de important cabinetul. (…) Propunerea PMP nu are cum să întrunească o majoritate. Apropo, noi n-am negociat cu nimeni în zona asta, nici cu PSD, nici cu opoziția. Cea mai mare încredere o avem în acest moment în decizia președintelui”, a explicat Pambuccian.

UPDATE 18:30 Discuțiile cu delegația UDMR s-au încheiat. Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a ținut să specifice că partidul său nu a venit cu nicio propunere de premier pentru că majoritatea este cea care are dreptul să avanseze o variantă pentru conducerea Executivului, iar pentru UDMR nu se pune problema intrării la guvernare, chiar dacă există acel protocol de colaborare cu cele două partide, PSD-ALDE.

„Majoritateatrebuie să aibă posibiltatea și dreptul de a propune un premier, de aceea noi nu avem nicio propunere pentru că nu facem parte din majoritate și nu se pune problema să intrăm în coaliție, să facem parte din Executiv. Este adevărat că avem o înțelegere cu PSD-ALDE de colaborare parlamentară și vom face o primă analiză după 30 iunie. Noi nu excludem să susținem guvernul la învestitură și să avem o colaborare punctuală, pentru că relația majorității cu comunitățile etnice este de actualitate, dar nu se rezolvă de la o zi la alta”, a declarat liderul UDMR după încheierea discuțiilor cu Klaus Iohannis.

Kelemen Hunor a adus în discuție controversele iscate pe marginea celor trei proiecte de lege care au fost introduse în procedură de urgență, apoi scoase de pe ordinea de zi a comisiilor parlamentare cu puțin timp înaintea votului pe moțiunea pentru demiterea lui Sorin Grindeanu, arătând că UDMR trebuie să poarte un dialog cu toate formațiunile de pe scena politică și că ceea ce s-a discutat săptămâna trecută rămâne de actualitate, pentru că sunt inițiative vechi care trebuie să fie dezbătute.

„Trebuie să purtăm un dialog cu cei aflați la guvernare, dar și cu opoziția, pentru că este un subiect care ne interesează pe toți. Noi am spus domnului președinte condițiile noastre cu privire la ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, noi nu am negociat nimic imoral, ilegal, neconstituțional, toate aceste proiecte sunt pe agenda Parlamentului. Sunt convins că dacă am fi venit cu un singur proiect, isteria anti-maghiară ar fi fost la fel. Trebuie să existe un dialog și el trebuie purtat cu toți cei de pe spectrul politic, dar și cu formatorii de opinie și cu societatea civilă. Cea mai mare răspundere o are majoritatea, coaliția de guvernare. Aceste proiecte sunt pe ordinea de zi de foarte mult timp și rămân pe agenda Parlamentului până când se va lua o decizie.

Aritmetica nu e grea, PSD și ALDE au majoritate. Eu am zis, în politică e bine să ai și răbdare, e bine să fii și insistent, e adevărat.

Pe termen lung trebuie rezolvat printr-un pact între români și minoritățile etnice, dar și prin dialog. Că eu mă uit spre viitor, ca om politic, asta este misiunea noastră, să vedem spre viitor, nu neapărat spre trecut”.

UPDATE 17:46 PMP a terminat negocierile la Cotroceni, iar Traian Băsescu anunță, contrar informațiilor vehiculate până acum, că partidul a mers cu o propunere de premier în persoana lui Siegfried Mureșan.

„Are 37 de ani, a absolvit ASE București, a urmat un program de master în Berlin, Germania, a fost bursier la mai multe programe internaționale. Eu cred că propunerea noastră reprezintă generația Macron, dar și Trudeau. Cred că am făcut o propunere care să corespundă nu doar portretului-robot al domnului Dragnea sau al domnului Iohannis. Este un politician tânăr de succes, un politician care deja este foarte experimentat pentru alocarea fondurilor europene, care s-a bătut foarte mult pentru alocarea de bani spre Republica Moldova”, l-a descris Traian Băsescu pe Mureșan.

Fostul președinte a spus despre propunerea PSD că aceasta este menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană, dar nici măcar Liviu Dragnea nu speră că șeful statului va pica în plasă și va merge pe această variantă. „Eu cred că dacă suntem politicieni responsabili nu avem decât o singură variantă dintre cele două propuse, în cazul în care UDMR și minoritățile nu vin cu o altă propunere. (…) Ar fi inadmisibil să-i lași cale liberă lui Tudose, mai ales că acesta reprezintă PSD-ul, care din punctul meu de vedere este un partid incapabil de guvernare, dacă au fost în stare să-și dea jos guvernul pentru niște ambiții interne”, a mai spus Traian Băsescu.

Acesta a făcut referire la argumentele coaliției de guvernare care a invocat în orice circumstanță numărul de voturi primit la parlamentare și i-a avertizat pe liderii PSD-ALDE că, hotărârea lui Klaus Iohannis este de două ori mai puternică, pentru că a fost ales cu șase milioane de voturi, și ține de responsabilitatea sa să dea un guvern credibil.

„Majoritățile nu se povestesc, se demonstrează la vot în Parlament. Mesajul meu către domnul președinte Iohannis este „încercați-l pe domnul Siegfried Mureșan, să vedem dacă reușește să adune majoritate în Parlament”, a încheiat Băsescu.

UPDATE: 17:29Discuțiile cu cei de la USR s-au încheiat, membrii Uniunii reiterând că nu sunt de acord cu propunerea Mihai Tudose și că și-ar dori ca în viitorul cabinet să primească ministerul Justiției: „Guvernul Grindeanu a căzut din pricina justiției, din cauză că asaltul la statul de drept nu a reușit. USR este cel mai în măsură să aibă ministerul Justiției”, a precizat Vlad Alexandrescu.

Aceeași ipoteză este susținută de purtătorul de cuvânt al partidului, Dan Barna, care a spus și la Cotroceni că Mihai Tudose „împinge România cu 20 de ani în spate. Este exemplarul clasic pentru ce înseamnă incompetența PSD. Este o persoană care nu e legitimată prin nimic pentru calitatea de premier al României. Miza căderii guvernului Grindeanu a fost rezolvarea problemei din justiție a domnului Dragnea. Noul guvern este așteptat să rezolve această problemă”.
La această oră, delegația PMP, din care face parte și Traian Băsescu, discută cu președintele Klaus Iohannis, iar surse din partid au precizat anterior pentru Mediafax că formațiunea va înainta și o propunere de premier chiar în persoana fostului președinte Băsescu.

UPDATE 17:00Membrii USR care fac parte din delegația ce a primit din partea partidului mandat pentru a merge la negocierile de la Cotroceni așteaptă chiar în aceste momente să fie întâmpinați de președintele Klaus Iohannis. Anterior, purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a declarat, luni, că propunerile avansate de PSD și PMP pentru funcția de premier – Mihai Tudose și Traian Băsescu, sunt „nefericite”, afirmând că Dacian Cioloș a dovedit că este o variantă bună și că USR va susține un premier decent propus de Iohannis.

„Dincolo de aceste propuneri, ambele nefericite pentru România, care sunt vehiculate până în prezent în spațiul public, președintele are posibilitatea de a nominaliza o persoană integră și corectă și noi contăm pe această abilitatea președintelui de a identifica o astfel de alternativă. USR va susține o alternativă non-PSD care îndeplinește criteriile de integritate, foarte importante aceste criterii pe care și președintele le-a menționat”, a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna.
Dan Barna a susținut că Dacian Cioloș ar fi „o varianta bună pentru România”: „Experiența guvernării Cioloș comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în ultimele șase luni de guvernare grandioasă PSD arată că în mod clar aceasta ar fi o soluție, dar este exclusiv decisia președintelui să nominalizeze o alternativă la o guvernare PSD. (…) Dacian Cioloș a dovedit în guvernarea anterioară că este o variantă bună pentru România (…) USR acceptă faptul că președintele României este acela care are prerogativa de a nominaliza o persoană care să încerce constituirea unei majorități în Parlament, alternativă la PSD”, a spus Barna.

UPDATE 16:27Președintele PMP, Traian Băsescu, este propunerea cu care liderii formațiunii se vor prezenta la consultările de la Cotroceni pentru desemnarea noului premier, au declarat pentru MEDIAFAX surse din interiorul partidului.

„Aceasta (Traian Băsescu – n.r.) este propunerea cu care va merge delegația noastră la Cotroceni”, au declarat surse din interiorul PMP pentru MEDIAFAX.
Potrivit surselor, liderii PMP mizează pe faptul că președintele Klaus Iohannis va respinge nominalizarea lui Mihai Tudose, propus PSD și ALDE, iar Traian Băsescu va rămâne singurul candidat în cursă.
„Nu este singura propunere a noastră”, au ținut să mai precizeze sursele.
Numele celor doi președinți executivi, Eugen Tomac și Valeriu Steriu, au mai fost vehiculate în interiorul partidului pentru a fi desemnați de PMP pentru funcția de premier.

UPDATE 16:20 Liberalii au ieșit de la consultări. Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că liberalii sunt oricând pregătiți „să își asume răspunderea guvernării, dar doar în baza unei majorități parlamentare”.

„Poziția noastră a fost aceea că PNL este oricând pregătit să își asume răspunderea guvernării, dar doar în baza unei majorități parlamentare solide, corente care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal, care să asigure dezvoltarea României. În negocierile pe care le-am purtat cu formațiuni politice, altele decât PSD, nu s-a reușit degajarea unei astfel de majorități. Ca atare așteptăm decizia președintelui”, a declarat Ludovic Orban, la ieșirea de la consultări.

Întrebat de ce nu s-au dus la consultări cu o propunere de premier, Orban a răspuns că liberalii nu fac politică ca să se afle în treabă.

„PNL, prin decizia Biroului Politic (….) am hotărât că vom vota împotriva oricărui Guvern care conține PSD în el (…) Am spus, în decizia BP e cuprinsă și eventualitatea ajungerii la anticipate în condițiile în care reușim să împiedicăm învestirea unui eventual Guvern în care să fie PSD. Încî nu e desemnat un premier și decizia noastră e clară, de a ne implica în împiedicarea investirii unui Guvern PSD”, a mai precizat Orban.

În plus, liderul PNL a admis că a purtat discuții, anterior, și cu cei de la UDMR, dar că acestea nu s-au soldat cu răspunsurile pe care le aștepta.

UPDATE 16:00Membrii delegației PNL – Ludovic Orban, Raluca Turcan, Ilie Bolojan, Mircea Hava și Iulian Dumitrescu – au intrat la discuții cu președintele Klaus Iohannis referitor la desemnarea viitorului prim ministru, fără o propunere proprie însă, liderul liberalilor arătând anterior că s-au purtat discuții cu partidele de opoziție, dar că ipoteza coagulării unei majorități este încă îndepărtată.

UPDATE 15:37Partidul Uniunea Salvați România cere retragerea propunerii PSD – ALDE pentru funcția de premier, formațiunea politică susținând că Mihai Tudose nu respectă criteriile de integritate și competență profesională. USR solicită președintelui României să respingă propunerea.

„Nominalizarea lui Mihai Tudose pentru această funcție nu respectă criteriile enunțate public de Președintele României, Klaus Iohannis, pentru acceptarea unei astfel de propuneri, atât în ceea ce privește condiția de integritate, dar și în privința capacității dovedite de a conduce Guvernul”, transmite USR printr-un comunicat de presă.
USR face referite la acuzațiile de plagiat în lucrarea de doctorat susținută la Academia Națională de Informații,
„Mihai Tudose este acuzat că a plagiat în lucrarea de cercetare pentru doctorat, realizată sub coordonarea lui Gabriel Oprea la Academia Națională de Informații, plătind drepturi de autor pentru textul plagiat. Uniunea Salvați România consideră că o astfel de explicație reprezintă o atitudine reprobabilă cu privire la cerințele de integritate impuse de exigențele unei lucrări de doctorat și o desconsiderare a condițiilor obligatorii de onestitate intelectuală cerute de comunitatea academică”, se arată în comunicat.
De asemenea, formațiunea politică se referă și la evaluarea făcută de PSD în ceea ce privește activitatea lui Mihai Tudose în funcția de ministru al Economiei, susținând că „în evaluarea proprie a partidului a fost constatată o performanță „zero a ministrului Tudose în îndeplinirea măsurilor asumate prin programul de guvernare.”

UPDATE 15:20După aproximativ 15 minute de discuții, Dragnea și Tăriceanu au încheiat negocierile cu Klaus Iohannis și vor părăsi Palatul Cotroceni fără să facă declarații. Șeful PSD va susține o conferință de presă după ce președintele își va anunța decizia în ceea ce privește noul premier al României.

UPDATE 15:00Liderii PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăruceanu, au ajuns la Palatul Cotroceni și discută chiar în aceste momente cu președintele propunerea de premier pe care au pus-o pe masa lui Klaus Iohannis: Mihai Tudose, fostul ministrul al Economiei din Guvernul Grindeanu.

UPDATE 13:29Mihai Tudose a fost votat oficial de majoritatea membrilor CExN al PSD, fiind înregistrate doar patru abțineri, și va fi propunerea PSD și ALDE pentru funcția de premier, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. Cei patru care s-au abținut de la vot au fost: Nicolae Bădălău, Codrin Ștefănescu, Paul Stănescu și Marian Minea.

Ceilalți membri ai CExN al PSD au votat pentru Mihai Tudose. Acesta va fi propunerea de premier cu care PSD și ALDE vor merge la consultările de la Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis a invitat luni partidele la consultări la Cotroceni, acolo unde urmează să se stabilească cine va fi noul prim ministru al României, după debarcarea lui Sorin Grindeanu de la Palatul Cotroceni. De la ora 15:00 au fost chemat la discuții PSD și ALDE, iar de la 16:00 – PNL. USR, PMP, UDMR și grupul minorităților sunt așteptate la Cotroceni începând cu ora 17:00, iar întrevederea cu fiecare dintre aceste formațiuni va dura o jumătate de oră.

Klaus Iohannis a trimis joi o scrisoare liderilor partidelor politice din România care au reprezentanți în Parlament, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea unui candidat pentru funcția de prim ministru. Fiecare formațiune va fi reprezentată de o delegație de cel mult 5 persoane.
Programul consultărilor va fi următorul:
• Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
• Ora 16:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
• Ora 17:00 – Uniunea Salvați România (USR);
• Ora 17:30 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
• Ora 18:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 18:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.
Marți seară, seful statului a precizat că atunci când va desemna un nou premier va ține cont de criteriile de integritate, menționând că România are nevoie de un guvern stabil.
„Premier în România, nominalizat de mine poate să fie numai o persoană integră și nu am absolut deloc de gând să fac rabat de la criteriile pe care cred că vă amintiți încă din toamna anului trecut că le tot enunț. România are nevoie de un guvern stabil, are nevoie de un premier integru”, a mai spus Iohannis.
Mihai Tudose, propunerea de premier a lui Dragnea, este unul dintre „doctorii” Academiei de Informații a SRI, care au cerut să renunțe la doctorat
Cu toate că a declarat inițial că va merge la Cotroceni cu mai multe variante de premier, pentru că simte și acum „usturimea” unei singure propuneri, Liviu Dragnea a avansat luni în CEx o opțiune unică pentru funcția de prim ministru în persoana lui Mihai Tudose, ministru al Economiei în Guvernul Grindeanu. Acestaeste absolvent de drept și a mai deținut portofoliul economiei în perioada 2014-2015, în Guvernul Ponta. În ultimul an, Tudose a fost implicat în scandalul „doctorilor lui Gabriel Oprea”, el cerând Academiei de Informații a SRI să renunțe la titlul academic. Deși își făcuse doctoratul cu Gheorghe Onișoru, Tudose a semnat o cerere de renunțare la doctorat alături de alți opt demnitari care își făcuseră tezele cu Oprea.
Tudose, în vârstă de 50 de ani, a terminat facultatea în 1994 și a deținut pe rând funcția de șef birou senatorial, în perioada 1992-1999, apoi, timp de un an, a fost jurist la SC Farex SA Brăila și consilier județean, iar din 2000 până în prezent a fost deputat.
După ce, în 2006 a urmat cursurile Colegiului Superior de Securitate Națională, Serviciul Român de Informații, în 2007 a obținut un master în Politici Economice Europene la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, iar în 2007 a devenit doctor al Academiei Naționale de Informații. Mihai Tudose este unul dintre „doctorii” Academiei Naționale de Informații, dintre care opt și-au făcut tezele sub coordonarea lui Gabriel Oprea, care au făcut cerere de renunțare la titlul academic.
Mihai Tudose a fost membru al FDSN din 1992, apoi timp de patru ani a fost secretar organizatoric, președinte al filialei Brăila a PSD și lider al organizației municipale, fiind ales recent lider al filialei județene.
La sosirea la ședința CEx al PSD, Liviu Dragnea confirmase că ministrul demisionar de la Interne, Carmen Dan, este dintre propunerile pentru funcția de premier, care vor fi dezbătute cu membrii forului.
„Carmen Dan a fost una din propuneri si am rugat-o să vină (n.r – la ședința CExN)”, a declarat liderul PSD, precizând faptul că toți cei care au fost propuși pentru a-i urma lui Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria, sunt de față la această ședință.
Dragnea a mai declarat că a avut și în cursul zilei de duminică, dar și astăzi discuții „cu aproape toți președinții de organizație, cu două excepții, care sunt plecați din țară, cu o serie de parlamentari, cu colegi din țară și au reieșit cinci-șase variante pentru postul de premier”.
„Am discutat aseară, azi-noapte și azi-dimineață cu fiecare dintre ei și împreună și se degajează o soluție pe care aș vrea să o propun în CEx și cei care au ieșit din discuțiile cu președinții de organizație vor vorbi și ei”, a mai spus Dragnea.
Întrebat ce va face dacă prima propunere de premier va fi respinsă de președintele Klaus Iohannis, Dragnea a răspuns că „teoretic”, având în vedere ultimele sale luări de poziție, ar trebuie să accepte.
„Poziția mi s-a părut corectă. Nu s-a implicat, chiar dacă au fost tentații în această speță și cred că vrea stabilitate ca și noi”, a mai spus liderul PSD.
Orban admite că formarea unei noi majorități „este foarte dificilă în momentul de față”. „Trebuie să hotărâm dacă mergem cu o propunere de premier”
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, înainte de ședința Biroului Politic Executiv, că liberalii nu s-au apropiat de obiectivul lor privind o majoritate parlamentară și că urmează să decidă dacă se duc la Cotroceni cu o variantă de premier.
„În funcție de rezultatul acestor discuții, să spun ‘exploratorii’ pe care le-am avut, vom lua o decizie, dar am discutat cu reprezentanții formațiunilor din Opoziție sau ne-PSD”, a declarat Orban.
Deși nu exclude formarea unei majorități în jurul PNL, Orban a precizat că liberalii că nu s-au apropiat „încă” de acest obiectiv.
„Este foarte dificilă. Eu v-am spus că purtăm aceste discuții și investigăm această posibilitate, să zic, sunt câteva semne încurajatoare, dar încă nu ne-am apropiat de acest obiectiv”, a spus Orban.
„Trebuie să hotărâm dacă vom merge cu o propunere de premier până să discutăm de nume de persoane. Întâi trebuie să hotărâm acest lucru”, a mai spus președintele PNL.
Orban a admis că a purtat discuții cu reprezentanți ai PMP, la care nu ar fi participat Traian Băsescu.
Întrebat dacă anticipatele rămân o variantă, Orban a răspuns afirmativ.
„Cu siguranță, cei care au fost votați masivi în 11 decembrie și-au pierdut legitimitatea de a mai conduce România”, a mai afirmat Orban.
Surse parlamentare au declarat, luni, pentru Mediafax, că liderul PNL, Ludovic Orban, va avea o întâlnire cu președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, înainte de sedința Biroului Executiv al liberalilor, anunțată pentru ora 12:00, pentru a vedea în ce măsură partidele de dreapta ar putea forma o majoritate parlamentară pentru a merge la consultările de Cotroceni cu o propunere de premier.
Ludovic Orban declara, joi, că va purta discuții inclusiv cu ALDE pentru a încerca să formeze o majoritate parlamentară care să scoată PSD de la guvernare.
La rândul său, președintele PMP, Traian Băsescu, declara, miercuri seară, că președintele Klaus Iohannis „știe să facă socotelile” și că în situația de față mandatul de prim-ministru trebuie dat liberalilor.
Traian Băsescu: Dacă liberalii nu vor nominaliza un candidat de premier, o va face PMP
Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, duminică seara, că, dacă liberalii nu vor nominaliza un candidat de premier la consultările de la Palatul Cotroceni, o va face PMP, deoarece președintele Klaus Iohannis trebuie să aibă șansa de a analiza mai multe opțiuni, nu doar pe cea a PSD-ALDE.
„Sper că și PNL va face o nominalizare. (…) Dacă PNL va avea lașitatea de a nu propune un premier, o va face PMP propunere de candidat pentru funcția de prim-ministru. (…) Dacă Opoziția nu propune un candidat, ceea ce nu se va întâmpla, o vom face noi. O vom face noi, chiar dacă va părea lipsită de substanță, dar o vom face măcar pentru respectarea principiului”, a declarant președintele PMP, Traian Băsescu, la România TV. El a spus că președintele Klaus Iohannis trebuie să aibă șansa de a analiza și o altă opțiune.
Președintele Klaus Iohannis a convocat oficial partidele parlamentare la consultări pentru luni, 26 iunie. El a trimis liderilor acestora un desfășurător al discuțiilor la care fiecare partid va putea trimite o delegație alcătuită din cinci persoane.
Condițiile lui Iohannis pentru noul premier. „Vă spun luni, în detaliu, dacă PSD și ALDE mai au majoritate”
Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că va desemna un premier după ce va asculta „toate părțile” și va trage concluziile, afirmând că majoritatea va fi verificată în Parlament.
„O să rezolv această problemă foarte repede. Voi desemna o persoană și acea persoană va prezenta o listă de miniștri și se va duce în fața Parlamentului. Acolo se votează. Este simplu, nu este nicio complicație.(…) Președintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părțile și să tragă propriile concluzii. Acelea pe urmă se verifică real în Parlament”, a declarat președintele Klaus Iohannis, întrebat cum va „testa” majoritatea parlamentară.
Acesta precizase deja că majoritatea parlamentară se testează prin vot, iar dacă PSD și ALDE o mai dețin „vă spun luni, în detaliu, după consultări”, a precizat el, răspunzând unei întrebări. În plus, Iohannis a dat de înțeles că nu și-ar dori alegeri anticipate, în condițiile în care ar fi posibile în contextul instalării unei crize profunde.
Prezent la lucrările Consiliului European, de la Bruxelles, Iohannis a glumit, în cadrul conferinței de presă, în momentul în care a fost întrebat de unde va desemna premierul care îi va urma lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria.
„Dintre politicienii de la București. Asta a fost o glumă. Voi avea discuții luni cu toate partidele, după care o să fac o evaluare proprie și o să mă întâlnesc și cu dvs. Bănuiesc că, între timp, ați aflat programările pentru consultări și am chemat pe toată lumea, toată lumea însemnând toate partidele parlamentare. Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnare unei persoane”, a declarat șeful statului.
Iohannis a reiterat faptul că nu va desemna în funcția de premier o persoană cu probleme penale: „Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern și cu o majoritate parlamentară în spate”, a subliniat șeful statului.
În ceea ce privește alegerile anticipate, Iohannis a dat de înțeles că nu și le-ar dori, în condițiile în care ar fi posibile în contextul instalării unei crize profunde.
„Alegerile anticipate sunt o soluție prevăzută de Constituție, dar pentru a ajunge la alegeri anticipate, trebuie să intrăm într-o criză profundă și nu îmi doresc așa ceva, dar ele nu pot fi excluse și, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament”, a spus Iohannis.
În acest sens, invocând scenariile care se fac la București cu privire la majoritatea parlamentară, în urma votului din Parlament pe moțiunea de cenzură, Iohannis a subliniat faptul că „o majoritate se stabilește prin vot”.
„Am văzut că în țară se fac tot felul de scenarii, politicieni îmi dau sfaturi cum să numesc și pe cine să numesc. În realitate, aceste lucruri despre cine are o majoritate se stabilește prin vot, majoritatea se stabilește prin vot în Parlament”, a spus Iohannis.
Șeful statului a evitat să dea un răspuns clar în momentul în care a fost întrebat dacă PSD-ALDE mai dețin majoritatea parlmantară, având în vedere că au avut nevoie de voturile minorităților pentru a trece moțiunea de cenzură: „Asta o să vă spun în detaliu, luni, după consultări”, a răspuns șeful statului.
În plus, Iohannis a specificat faptul că a vorbit la telefon, cu premierul Sorin Grindeanu, „dintre toți cei implicați în această chestiune”, pentru că a vrut să știe „dacă înțelege să continue cu responsabiltiate până la stabilirea unei alte formule guvernamentale”.
Referindu-se și la chestiunea retragerii demisiilor, înaintate de 20 din cei 27 de miniștri demisionari ai Cabinetului Grindeanu, și ulteriori demiși prin moțiune de cenzură, Iohannis a precizat că discuția, pe acest subiect, este una „inutilă”: „Discuția e artificială. E evident că nu mă voi apuca să numesc miniștri pentru două zile”, a spus Iohannis.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...