Consultări-fulger la Cotroceni. Ponta a mers cu Ioana Petrescu să-i arate lui Băsescu cum ar acoperi reducerea CAS. Premierul: „Ne-am certat”. Președintele: „Fac publice înregistrările”

Consultări-fulger la Cotroceni. Ponta a mers cu Ioana Petrescu să-i arate lui Băsescu cum ar acoperi reducerea CAS. Premierul: „Ne-am certat. Președintele: Fac publice înregistrările
Publicat: 14/07/2014, 21:57
Actualizat: 18/03/2015, 21:43

Consultarea președintelui Traian Băsescu cu Guvernul, mai exact cu premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, s-a încheiat după numai o jumătate de oră, șeful statului anunțând, la final eșecul.

„Ne-am certat !”, a declarat la rândul său agenției Mediafax premierul Victor Ponta, după discuția cu președintele Traian Băsescu pe tema reducerii CAS. Președintele l-a contrazis însă: „E interesant cum poate să mintă”. Și, ca probă, s-a declarat dispus să scoată stenograma: „Spune că discuțiile au fost foarte nepoliticoase, foarte dure. E interesant cum poate să mintă. O să fie prima dată când fac publice înregistrările discuției”, a avertizat el. Chiar dacă vorbește de o premieră, Băsescu a creat un precedent în acest sens, în martie 2012, când a publicat stenograma consultărilor cu partidele după demisia lui Emil Boc, moment în care i-a oferit funcția de premier prima dată lui Victor Ponta.

În ceea ce privește strict reducerea CAS, criticile lui Băsescu au vizat lipsa cifrelor. „Măsura reducerii CAS nu se acoperă în cifre. Nu au avut argumente cifrice”, a susținut președintele, într-o conferință la finalul întâlnirii.

În opinia sa, „nu va putea fi menținut acordul cu FMI fără a se prezenta surse pentru acoperirea deficitului suplimentar la fondul de pensii plus 6 miliarde”. Problema pe care a ridicat-o Băsescu este aceea a bugetului pentru anul 2015, când România ar urma pe de o parte să-și scadă deficitul structural până la 1%, obligație asumată în fața CE, pe de află parte Guvernul să încaseze mai puțin de la companii prin reducerea CAS la angajator cu 5%, măsură preconizată să intre în vigoare de la 1 octombrie. În acest fel, ar trebui găsite alte surse de finanțare pentru 11 miliarde de lei – 6 miliarde reducerea deficitului și 5 miliarde la bugetul asigurărilor sociale.

Discuția se anunța de la bun început una mai mult formală în condițiile în care Ponta și-a confirmat prezența, de la ora 17.00, la recepția de Ziua Franței de la Ambadasă. De altfel, prim-ministrul a dat de înțeles din start că nu va da înapoi, având în vedere trecerea prin Parlament a reducerii CAS, președintele Traian Băsescu insistă asupra ideii că măsura este strict una „electorală, nesustenabilă”.

Ioana Petrescu, pusă să trimită sursele de finanțare în scris, sub semnătură

Cu ministrul Finanțelor, la masă, premierul a fsot așteptat cu cifre care să demonstreze cum va compensa Guvernul reducerea încasărilor cu 5 miliarde de lei până la sfârșitul anului, atât cât ar însemna scăderea CAS, partea care revine angajatorului.

„Reducerea cu 5% a CAS-ului la societăți, pentru societăți, adaugă la deficitul de 12,5 miliarde încă 5 la 5,5 miliarde. Spun 5 la 5,5, pentru că evaluarea noastră este 5 miliarde, evaluarea Consiliului Fiscal este 5,5 miliarde deficit suplimentar la fondul de pensii. Asta înseamnă un deficit la fondul de pensii de 18 miliarde de lei”, a făcut Băsescu un calcul miercuri, la momentul invitației la consultări.

Din relatarea președintelui, tandemul Ponta -Petrescu s-ar fi dovedit „o echipă foarte nepregătită”. „Singura abordare pe care o are premierul este politică. Discutăm despre 11 miliarde în total și insistențele mele de a afla ceva de la doamna ministru au fost un șecec. „Mă așteptam ca doamna ministru să vină cu o foaie A 4 să îmi dea argumente. N-au fost. Este în opinia mea o măsură electorală pripită care va aduce taxe la populație”, a rezumat Băsescu.

În lipsa cifrelor, președintele i-a propus ministrului Finanțelor să trimită în scris, sub semnătură, datele pe care se bazează. termenul stabilit a fost de 24 de ore. „Am rugat-o pe doamna ministru să îmi transmită mâine o foaie sub semnătura domniei sale, de unde vin banii. Sper să o facă. Dacă azi nu erau decât declarații”, s-a arătat nemulțumit Băsescu.

Odată eșuate discuțiile cu premierul, președintele s-a întors spre mediul de afaceri cu care intenționează să își programeze o consultare.

„Parlamentul a fost înșelat”

Deocamdată, președintele nu a fost foarte explicit în legătură cu deciozia pe care o va lua legat de proiectul de lege prin care se reduce CAS. A exonerat însă, parțial, parlamentarii care l-au votat în unanimitate. „Parlamentul a fost înselat de expunerea de motive”, a justificat el votul în bloc.

Băsescu nu a găsit până acum argumentele nici pentru o contestație la Curtea Constituțională. „Nu știu dacă voi ataca legea la CCR. Până la urmă este o majoritate care a votat în unanimitate și vă asigur că vor fi în Parlament și la anul și poate când vor veni taxele suplimentare pentru cetățeni poate atunci îi veți întreba”, a spus el.

Ceea ce le-a imputat însă președintele parlamentarilor a fost adoptarea unei măsuri considerate de acesta strict electorale. „Dacă nu era o măsură electorală puteau să o pună de la 1 ianuarie. Este evident că e o măsură electorală”, a conchis Băsescu.

Sursele cu care vine Guvernul:

Îmbunătățirea încasărilor de către ANAF. În acest moment, proiectul de lege care schimbă Codul Fiscal în favoarea companiilor indică drept sursă de compensare a banilor care vor rămâne la angajatori o mai bună colecttare de către ANA, variantă considerată de Băsescu drept „lipsită de credibilitate”. „Anul acesta, pe primele șase luni, cu toată introducerea taxei de stâlp, pe primele șase luni avem un deficit de 2,4 miliarde de lei, deci rectificarea va fi din nou negativă și anul acesta„, a parat Băsescu.

Accelerarea absorbției fondurilor europene. În contrapartidă, președintele susține însă că „situația este dezastruasă. România are alocate obligatoriu pentru facturare 2,2 miliarde de euro anul acesta și până în acest moment s-au facturat 490 de milioane”

Sursele anticipate la Președinție:

Majorarea taxelor pe proprietate. „Cred că una din țintele Guvernului pentru a acoperi deficitul suplimentar de 5 miliarde – 5,5 miliarde, creat la fondul de pensii, va fi creșterea de două, trei ori a taxei pe proprietate”, s-a precipitat Băsescu. Ulterior, posibilitatea dată administrației locale de a majora taxele cu până la 50% a apărut într-o propunere de modificare a Codului Fiscal pusă în dezbatrere publică de Ministerul Finanțelor și retrasă la câteva ore, la cererea lui Victor Ponta în urma mediatizării subiectului.

Majorarea sau introducerea altor taxe. „O altă sursă este mărirea taxelor actuale sau inventarea de noi taxe, dar eu cred că se vor îndrepta către taxa de proprietate”, a comentat Băsescu pe 9 iulie.

Tăierea investițiilor. „O altă sursă și cred că asta este foarte credibilă, este tăierea investițiilor. Pe primele șase luni, oricum, investițiile sunt mai mici cu 25% față de primele șase luni ale anului trecut. Probabil că se va merge pe relocarea banilor de la investiții către fondul de pensii, dar asta va însemna diminuarea numărului de locuri de muncă”, a arătat președintele, susținând că reducerea investițiilor în primul semestru a însemnat o creștere a șomajului cu 0,2% „ceea ce înseamnă câteva zeci de mii„.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic