Consultări la Cotroceni | Două nume de premier propuse de partide: Dacian Cioloș și Cristian Diaconescu / Șeful PSD: „Nu vom vota un guvern minoritar al PNL”/ Tăriceanu: „Soluția optimă e un premier independent”

Consultări la Cotroceni | Două nume de premier propuse de partide: Dacian Cioloș și Cristian Diaconescu / Șeful PSD: „Nu vom vota un guvern minoritar al PNL”/ Tăriceanu: „Soluția optimă e un premier independent”
Publicat: 26/02/2020, 19:00
Actualizat: 26/02/2020, 19:44

Președintele Klaus Iohannis se consultă miercuri cu partidele politice parlamentare pentru desemnarea unui nou premier. Delegaţiile PNL, PSD și USR au fost primele care discută cu şeful statului despre numele viitorului prim-ministru. 

Cele două partide mari, PSD și PNL, nu au înaintat propuneri de premier la întâlnirea cu șeful statului. Două propuneri de prim-ministru au ieșit, totuși, din tolba consultărilor de azi: Dacian Cioloș (propus de USR) și Cristian Diaconescu (din partea PMP).

Călin Popescu Tăriceanu: Premierul nu trebuie să fie propus de partidele politice

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea sa susţine nominalizarea unui premier independent.

„Am revenit asupra propunerii pe care am făcut-o şi data trecută, referitoare la soluţia de deblocare din actuala criză politică. (…) Soluţia optimă într-o astfel de situaţie este un premier independent, care să conducă un guvern însărcinat cu organizarea alegerilor la termen”, a arătat Tăriceanu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni. Tăriceanu a adăugat că un astfel de prim-minstru nu ar trebui să fie propus de partidele politice.

Victor Ponta: Susținem un guvern de profesioniști

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat miercuri că formaţiunea sa susţine un guvern stabil, precizând că el ar putea să facă o majoritate, dar nu se aşteaptă la surprize din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

„Opţiunea Pro România este pentru un guvern stabil, de profesionişti. (…) Aceasta este soluţia pe care noi suntem dispuşi să o susţinem. (…) Nu sunt genul care să mă dau înapoi, dar nu mă aştept la o surpriză”, a spus Ponta, după consultările cu preşedintele Iohannis.

PMP îl propune pe Cristian Diaconescu ca șef al Guvernului
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunţat miercuri că formaţiunea sa îl propune pentru funcţia de premier pe Cristian Diaconescu.
„Pentru că ne aflăm într-o criză politică, considerăm că avem obligaţia să acţionăm responsabil cu soluţii pentru a depăşi acest moment cât mai rapid. De aceea PMP a venit cu o propunere de prim-ministru în persoana domnului Cristian Diaconescu. Considerăm că avem dreptul să solicităm această poziţie într-un moment de criză”, a spus Tomac, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Tomac a afirmat că Diaconescu este „o personalitate puternic conectată la mediul european, un cunoscător excepţional al mediului de afaceri internaţional, un cunoscător bun al mediului intern”.

Kelemen Hunor: „Alegerile anticipate trebuie scoase de pe ordinea de zi, pentru că România are nevoie de un „guvern politic”

 „Alegerile anticipate trebuie scoase de pe ordinea de zi. Acum, România are nevoie de un guvern politic care să beneficieze de un sprijin adecvat. Avem nevoie de un guvern de coaliţie care să echilibreze economia naţională şi să fie preocupată, în primul rând, de prevenirea epidemiei de coronavirus. Din păcate, epidemia a ajuns la graniţele ţării, iar într-o astfel de situaţie nimic nu poate fi mai important decât sănătatea publică. Nu vrem un guvern instabil, ci unul care se poate sta ferm în picioare! Nu ne dorim un guvern tehnocrat, ci un guvern care poate fi tras la răspundere. Şi nu putem susţine ideea alegerilor anticipate decât dacă oamenii se simt în siguranţă, iar sănătatea lor nu este periclitată”, a subliniat liderul UDMR într-o declaraţie de presă.

Marcel Ciolacu a declarat că social democraţii nu intenţionează să voteze un guvern minoritar al PNL.
Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat după consultările de la Cotorceni cu președintele Klaus Iohannis, că partidul său nu a făcut nicio propunere de premier, menționând că a luat doar act de dorința șefului statului și a PNL de a prelungi criza.

„Am luat act de dorinţa preşedintelui şi a PNL de a prelungi această criză. Data trecută am venit cu o soluţie concretă de a opri criza politică. Azi ne-am exprimat disponibilitatea de a vota un guvern de specialişti sau un guvern de uniune naţională. (…) Nu vom vota niciun fel de guvern minoritar al PNL”, a arătat Ciolacu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

Gabriela Firea a declarat că  este nevoie de „un guvern stabil”

 „Domnul Iohannis își dorește stabilitate. Am aflat la ieșirea din ședintă că s-au vehiculat nume din guvernul actual, însă președintele Iohannis nu a confirmat. Domnul Cîțu a demonstrat că nu este.”
 USR l-a propus ca premier pe Dacian Cioloș
Dan Barna, liderul USR,  a declarat la finalul consultării cu președintele României că Dacian Cioloș a fost propus  premier. „L-am propus pe Dacian Ciolos. Președintele a spus că se va gândi la propunere. „
 „Obiectivul USR este să contribuie la ieșirea României din criză, iar realizarea unei majoritati este o temă legitima. Daca se constituie o majoritate, USR vrea sa faca o majoritate, niciodata cu PSD. Sunt putine scenarii ca PSD sa faca parte din majoritate”, a declarat liderul USR.
PSD anunță că nu va face o propunere de premier
Paul Stănescu a declarat după consultările cu Iohannis:  „Vrem prim-ministru independent, cu miniștrii tehnocrati.”
PNL a anunțat că nu va merge cu o propunere pentru premier

 „PNL va susține decizia președintelui României. Avem încredere în presedintele României”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban declară: „Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, se va face în condițiile îndeplinirii reglementărilor din Constituția României” .

Au început consultările la Cotroceni pentru desemnarea premierului

Stire inițială:

Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri partidele politice la consultări. Delegaţiile PNL, PSD şi USR vor fi primele care vor discuta cu şeful statului despre desemnarea unui nou premier.

Liberalii vor ajunge la Palatul Cotroceni pentru consultări la ora 16.00 și vor fi urmați de cei din PSD, USR şi UDMR.

PMP va ajunge la Palatul Cotroceni la ora 18.00. Următoarele delegaţii vor fi ale ALDE, Pro România, iar la final minorităţile.

Administrația prezidențială a anunțat întregul program al consultărilor:

Ora 16:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 16:30 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 17:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 17:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 18:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
Ora 18:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
Ora 19:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
Ora 19:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Șeful statului a anunțat că Ludovic Orban și-a depus marți seară mandatul de premier desemnat și că miercuri, de la ora 16.00 la ora 20.00 va avea consultări cu partidele politice și va lua o decizie pentru nominalizarea unui nou prim-ministru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?