Contre electorale pe axa București-Budapesta. Cioloș îi răspunde lui Orban: „Este neelegant și nepotrivit”

Contre electorale pe axa București-Budapesta. Cioloș îi răspunde lui Orban: „Este neelegant și nepotrivit
Publicat: 08/12/2016, 18:00
Actualizat: 26/03/2019, 01:32

Premierul Ungariei Orban Viktor se află în România, la Satu Mare, cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare de pe 11 decembrie, alături de lideri ai UDMR.

Întrebat care au fost motivele pentru care demnitarii maghiari nu au fost lăsați să participe la recepțiile de 1 Decembrie și cum va influența acest lucru relațiile româno-maghiare, Orban Viktor a declarat că este mai bine „să îți asumi conflictul sincer, decât să ai două fețe”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Eu sunt tradiționalist și cred că sinceritatea este cea mai bună metodă, chiar dacă sunt la mijloc puncte nevralgice, aici avem un punct nevralgic diplomatic. Dar este mai bine să îți asumi conflictul sincer, decât să ai două fețe. În 1 Decembrie, maghiarii nu au ce celebra, așadar nu sărbătoresc, ceea ce este o atitudine onestă și către români pentru că măcar nu îi mințim. Eu consider că diplomația maghiară a procedat corect atunci când a ales calea sinceră și onestă”, a spus Orban.

Replica României nu a întârziat, cum de altfel s-a întâmplat și pe 1 decembrie, când MAE a răspuns declarațiilor ministrului de Externe maghiar, privind interdicția diplomației ungare la ceremoniile de ziua națională a României. Acum, replica a venit de la același nivel de autoritate ca cea a lui Orban, adică de la prim-ministrul Dacian Cioloș.

„Premierul Dacian Cioloș consideră că declarațiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, azi la Satu Mare precedate de afirmații ale unor înalți oficiali unguri, în legătură cu Ziua Națională a României, sunt neelegante si nepotrivite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

El a mai spus că afirmațiile lui Orban sunt „evident făcute într-o logică electorală cu obiective politice”.

„Premierul Cioloș consideră că premierul ungar ar trebui să dea dovadă de mai multă reținere în astfel de declarații. Respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări este parte indisociabilă a setului de valori pe care se bazează UE și NATO, spații din care atât România, cât și Ungaria fac parte”, a adăugat Iolu, în numele premierului Cioloș.

Tot joi, Guvernul l-a demis pe subprefectul de Timiș, Zoltan Gheorghe Marossy, după ce acesta a declarat într-un interviu că sintagma „stat național unitar” din Constituție este „eronată” și că își dorește autonomie, în sensul descentralizării statului, cuvântul devenind o sperietoare din cauza problematicii maghiare.

”Potrivit Constituției, prefectul și subprefectul sunt reprezentanții Guvernului pe plan local. Prefectul și subprefectul fac parte din categoria înalților funcționari publici, iar la numirea în funcție depun un jurământ în care se angajează să respecte inclusiv Constituția, nu să o interpreteze. Tuturor prefecților și subprefecților li s-a cerut să-și exercite funcția respectând Constituția și legile țării”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, decizia de demitere a lui Marossy.

Marossy a declarat, într-un interviu acordat pressalert.ro, că sintagma „stat național unitar” este eronată.

„Teritoriile integrate în România de la 100 minus doi ani sunt la ora aceasta totalmente integrate în statul național român. În Constituție acea sintagmă e eronată (n.r. stat național unitar), deoarece îi exclude pe toți ceilalți care nu sunt etnici români. (…) Pe de altă parte, autonomie, în sensul conducerii aproape de omul care locuiește pe acel teritoriu e foarte uzual în Europa și e dorit în România. Se face o confuzie teribilă între secesiune, autonomie… și alte variante pe care nu le repet să nu dau idei la ăștia cu fluturii. Și eu îmi doresc autonomie. (…) Autonomia trebuie să vină ca un fel de satisfacere a nevoilor populației de acolo. Dacă într-o regiune istorică nu e nevoie, nu trebuie să le bagi pe gât autonomia. Într-o altă zonă istorică, în Banat de exemplu, unde tradiția a făcut ca oamenii să fie obișnuiți să se autogospodărească, poate că majoritatea vor”, a declarat suprefectul demis.

Orban, în campanie pentru UDMR: „Dacă maghiarii din România nu participă în procesul electoral, atunci comunitatea va fi neglijată”

„Considerăm că, din când în când, comunitatea maghiară nu este respectată în felul în care ar trebui să fie, însă considerăm că acestea pot fi puse în paranteză în cazul unei abordări pozitive din partea politicului românesc. Dacă România reușește să aleagă o conducere politică adecvată și dacă comunitatea maghiară va fi predispusă să coopereze, va avea doar de câștigat. Noi suntem pregătiți să cooperăm, dar maghiarii din România trebuie să ia cunoștință de faptul că, dacă nu participă în procesul electoral, dacă nu își reprezintă interesele, dacă nu se reprezintă ca și comunitate, atunci comunitatea va fi, pur și simplu, neglijată”, a mai declarat premierul Ungariei, la Satu Mare.

Orban a adăugat că ar fi bine dacă maghiarii din România și-ar apăra interesele și dacă ar lucra în favoarea coooperării româno – maghiare.

„Pentru că soarta comunității maghiare din Transilvania influențează și natura relațiilor româno-maghiare. Eu i-aș ruga pe toți maghiarii care trăiesc în România să participe în număr cât mai mare la alegeri pentru că aceasta le va influența calitatea vieții, soarta localităților, relațiile politice dar va influența și Ungaria, pentru că este și interesul nostru, al celor din Ungaria, ca maghiarii din România să meargă la vot”, a afirmat Orban Viktor.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la rândul său, în aceeași conferință de presă că, pentru comunitatea maghiară din România, alegerile de duminică sunt „cruciale”, pentru că în perioada următoare vor avea loc reforme în mai multe domenii.

„Vrem să avem un cuvânt de spus în luarea acestor decizii, suntem 1,3 milioane de maghiari care trăiesc în România, care consideră că este importantă identitatea și cultura lor națională care trebuie păstrate. Mulțumesc pentru sprijinul acordat de FIDESZ, de Guvernul Ungariei în ultimele luni, e firească sprijinirea năzuințelor comunității maghiare din Transilvania”, a spus Kelemen.

Premierul Ungariei, Orban Viktor, care este și președintele FIDESZ, s-a întâlnit, joi, la Satu Mare, cu președintele UDMR, Kelemen Hunor și cu liderii UDMR Satu Mare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii