Corina Crețu: Reding va fi prezentă la dezbaterea din PE privind România, nu va fi cea mai comodă ipostază pentru ea

Corina Crețu: Reding va fi prezentă la dezbaterea din PE privind România, nu va fi cea mai comodă ipostază pentru ea
Publicat: 06/09/2012, 22:57
Actualizat: 01/04/2019, 19:15

Vicepreședintele PSD Corina Crețu scrie, pe blogul său, că la dezbaterea din PE privind situația din România va participa și comisarul Viviane Reding, care nu se va afla în cea mai comodă ipostază, pentru că i se va spune că sprijină fățiș un partid și un președinte care aduc atingere democrației.

În opinia europarlamentarului PSD, dezbaterea de săptămâna viitoare din PE este o bună ocazie pentru PSD și PNL de a prezenta „adevărul” colegilor din PE, care au aflat despre evenimentele din România „pe căi mijlocite de interesele unora din popularii europeni”.

„La dezbateri va participa și comisarul Viviane Reding și nu cred că va fi cea mai comodă ipostază în care se va afla. Probabil că nu-i va conveni când i se va spune că sprijină fățiș un președinte și un partid care au adus și aduc atingere atât democrației, cât și independenței justiției”, adaugă Corina Crețu.

Ea menționează că miercuri a avut loc, în grupul socialiștilor și democraților din PE, o discuție despre suspendarea lui Traian Băsescu și referendum.

„Am prezentat, împreună cu alți patru colegi din delegația PSD, modul în care s-au desfășurat evenimentele în această vară. A fost o discuție deschisă, în care ne-am asumat deficitul de comunicare, în condițiile în care numai România și Slovacia cunosc, în UE, acest tip de procedură de suspendare de către Parlament a președintelui ales prin vot popular, în vreme ce în jumătate din statele membre nu există deloc posibilitatea suspendării șefului statului. Le-am explicat colegilor noștri cât de importantă este această prevedere constituțională în contextul fragilității democrației după decenii de dictatură, în care cetățenii n-au avut nici o posibilitate de a-și sancționa conducătorii”, precizează Crețu.

În opinia sa, discuția de săptămâna viitoare despre situația din România trebuie să vizeze în special „modul în care reprezentanți ai Comisiei Europene, așadar ai intereselor cetățenilor UE, au abdicat de la rolul lor și s-au implicat partizan, incorect și brutal în viața politică a unui stat membru”.

„În consecință, mulți români s-au văzut obligați să renunțe, dezamăgiți, la opțiunea pro-europeană, până nu de mult aflată la cote record comparativ cu celelalte țări ale UE. Nimeni nu e atât de naiv încât să accepte intervenția într-un proces politic intern, democratic, sub pretextul „valorilor europene”, dar, de fapt, pentru a promova ambiții particulare și interese de grup politic”, mai scrie vicepreședintele PSD.

Corina Crețu susține că „cea mai mare greșeală pe care ar putea să o facă acum cineva, inclusiv la Bruxelles, este să ignore votul exprimat de 9 din 10 români”. „Este un vot categoric ce sancționează eșecul unei guvernări și al unui mod de a face politică bazat pe clientelism, diversiune și abuz de putere. Sper că există încă suficientă luciditate în rândul dreptei europene încât să înțeleagă ce consecințe imprevizibile și grave poate avea umilirea alegătorilor unei țări, într-o manieră întâlnită doar pe vremea celeilalte uniuni…”, încheie ea.

Conferința președinților din PE a aprobat solicitarea făcută de PPE ca în 12 septembrie, în cursul după-amiezii, deputații europeni să dezbată situația politică din România, după ce ascultă pozițiile exprimate de CE și de președinția Consiliului UE, anunță prim-vicepreședintele PDL Cristian Preda.

El precizează că PE a decis ca dezbaterea să nu fie însoțită și de o rezoluție.

Conform prim-vicepreședintelui PDL, grupurile politice din Parlament vor avea posibilitatea de a-și exprima poziția referitoare la „criza regimului de la București”.

„Am solicitat să intervin în dezbatere. Dacă voi avea timp de vorbire, voi exprima punctul de vedere al cetățenilor români care nu sunt complexați de identitatea lor europeană, ci – dimpotrivă – o consideră o sporire a condiției lor politice”, precizează Preda pe blogul său.

Prim-vicepreședintele PDL Cristian Preda a declarat, luni, că BPN al PDL le-a solicitat membrilor delegației române la PE să încerce introducerea pe ordinea de zi a sesiunii plenare a PE de săptămâna viitoare a unei declarații a Comisiei Europene despre situația Guvernului Ponta în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani