Corlățean: Am primit mandat să discut cu președintele Băsescu numirile de ambasadori

Corlățean: Am primit mandat să discut cu președintele Băsescu numirile de ambasadori
Publicat: 07/01/2013, 10:37
Actualizat: 31/07/2014, 23:51

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că are mandat să discute cu președintele Traian Băsescu numirile de ambasadori ai României, având în vedere că în prezent sunt mai multe astfel de poziții importante care nu sunt acoperite.

„Ministerul Afacerilor Externe propune, face evaluarea și face propunerea. Procedura se finalizează la președinte, care ia decizia finală, semnează decretul, nu semnează decretul. În mod firesc – și ați auzit probabil și declarații ale primului ministru, în ultimele saptămâni – la această procedură specifică este nevoie de un dialog prealabil și eu am primit și un mandat foarte clar de a discuta cu președintele în legătură cu diferitele propuneri de desemnare de ambasadori, pentru că acești ambasadori joacă un rol extrem de important în promovarea intereselor României. Nu avem voie să mai stăm foarte multă vreme. Sunt poziții importante în clipa de față care nu sunt acoperite”, a afirmat Corlățean, duminică seară, la Realitatea TV.

El a menționat în acest sens posturile de la Roma, Varșovia și Atena, adăugând că sunt însă și o serie de alți ambasadori cu mandatele terminate sau care urmează să se termine.

„Sunt două cazuri cel puțin în care am formulat deja niște propuneri fundamentate pe criterii profesionale, de ordin diplomatic. Vorbim de diplomați de carieră, apreciați și aștept un răspuns de la Președinție. A și fost perioada asta politică efervescentă si am înțeles faptul că nu s-a dat curs deocamdată la propuneri, dar pentru celelalte, cel puțin în capitalele cu adevărat importante, probabil va fi necesar un dialog preliminar”, a mai evidențiat Corlățean.

De asemenea, el a punctat că atribuțiile președintelui și ale Guvernului în privința politicii externe sunt foarte clar menționate în Constituție, însă prin Acordul de colaborare instituțională semnat de Băsescu și Ponta s-a obținut o înțelegere politică pentru a avea poziții consolidate, pe o singură voce, ale statului român în plan extern.

„Ceea ce lipsea și sper să dispară în perspectivă, era acea înțelegere politică, o decență a dialogului politic și un respect al competențelor pe care celălalt le are și al dorinței de a ajunge, printr-un dialog firesc politic interinstituțional, la o poziție consolidată, pentru că pentru un stat nu există un lucru mai rău în acest domeniu să existe două voci distincte. Da, poziția trebuie să fie unitară, unică, ea poate fi exprimată de persoane, de demnitari, președinte, prim-ministru, ministru de externe, alți miniștri, dar trebuie să exprimi aceeași poziție. Ăsta este sensul documentului, cel puțin așa l-am înțeles și din acest punct de vedere, eu l-am salutat”, a mai spus Corlățean.

Printre ambasadorii României din capitale importante aflați la finalul mandatului de patru ani se numără Adrian Cosmin Vierița, numit la Washington în ianuarie 2008, Constantin Mihai Grigore, numit la Moscova în 2008, Ion Jinga, numit la Londra în 2008, Sorin Ducaru, reprezentantul permanent al României la NATO (numit în 2006), Mihnea Motoc, șeful misiunii României pe lângă UE (numit în 2008).

În acordul de coabitare semnat, în decembrie, de președinte și premier se arată că există domenii efective în care cooperarea dintre cele două componente ale executivului se impune, iar în această materie se înscriu și numirile de ambasadori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică