CREZUL ECONOMIC al lui Marcel Ciolacu: România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forțe economice ale continentului!

Publicat: 27/02/2024, 10:31
Actualizat: 27/02/2024, 11:04

Premierul Marcel Ciolacu face promisiuni mediului de business american din România. Prezent la AmCham CEO Business Forum, șeful Executivului își prezintă „crezul economic” pentru viitorul României. 

Statul și mediul de business au un obiectiv comun, spune Ciolacu: „să stabilim ce avem de făcut împreună pentru ca firmele dumneavoastră să aibă un profit cât mai mare în acest an și în viitor”.

Dacă dumneavoastră câștigați mai bine în România, economia țării va avansa, iar statul va avea resurse să ducă mai multe fonduri în infrastructură, sănătate și educație. Voi fi pragmatic, așa cum am învățat de la dumneavoastră.

Ciolacu lansează în fața antreprenorilor americani o propunere concretă, „câteva garanții de stabilitate obligatorii”, care fac parte din crezul său economic.

Vreau să vă lansez astăzi o propunere concretă, am să definesc câteva garanții de stabilitate obligatorii și, la final, doresc să fac și o promisiune. Este, de fapt, crezul meu economic pentru viitorul României.

Șeful Guvernului propune oamenilor de afaceri „să dezvoltăm împreună cinci obiective de investiții strategice și mecanismele de finanțare cele mai adecvate”.

Noi venim cu reglementări eficiente pentru facilitarea afacerilor, stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă bine plătite. Adăugam investiții publice record din fonduri europene, buget și surse atrase, scheme de ajutor de stat, garanții, granturi și alți stimuli economici. Dumneavoastră, investitorii americani, veniți și participați, pe lângă know how și tehnologie, cu specialiști și investiții private, cu inovare și potențial de export.

„România nu mai are timp de proiecte mici!”

Una dintre garanțiile venite din partea Guvernului este  setarea etalonului de 7% din PIB pentru investiții.

Am setat deja un etalon de investiții publice de minim 7% din PIB care trebuie să reprezinte o medie și pentru următorii 4-5 ani. Asta înseamnă că în perioada 2024-2028 putem investi în economie circa 700 miliarde lei din fonduri europene și de la bugetul de stat.

România nu mai are timp de proiecte mici, spune prim-ministrul, întrucât „dinamica economică și provocările de Securitate sunt atât de mari încât este nevoie să ardem etape și să accelerăm proiecte majore”.

Iar pentru proiecte majore este nevoie de parteneri precum dumneavoastră, corporații mari cu experiență solidă în spate. Nu doar că avem la îndemână banii necesari, avem și un nou cadru al parteneriatului public-privat pe baza căruia putem lansa asemenea proiecte.

Câteva proiecte enumerate de premier sunt: cloudul guvernamental, construirea de spitale, exploatarea resurselor naturale.

Cloud-ul guvernamental, care este pilonul digitalizări administrației de stat, este unul dintre cele mai relevante exemple. Însă nu este singurul. Ridicăm zeci de noi spitale, avem nevoie de aparatură medicală de ultimă generație și de training pentru personalul medical. Avem șansa de a deveni un hub energetic regional, cu cel mai bun mix de producție din zonă. Gazul din Marea Neagră, energia nucleară și eoliană, hidrogenul verde pot face din România noul El Dorado energetic al continentului. Sunt realități concrete pe care mă aștept să le transformăm împreună în proiecte de afaceri!

„NU mărim taxele!”

Mediul de business așteaptă de la Guvern menținerea stabilității și predictibilitate. Motiv pentru care, premierul promite că nu va mări taxele.

Evident, investițiile nu se pot face doar pe vorbe! Este nevoie de garanții ferme și de predictibilitate. De aceea, vin astăzi în fața dumneavoastră cu o dublă garanție, atât fiscal-bugetară, cât și de ordin politic. NU mărim taxele! NU ieșim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR!

România, forță economică a continentului

Și cea mai importantă promisiune a lui Marcel Ciolacu: România poate deveni una dintre marile forțe economice ale Europei.

Am lăsat pentru final promisiunea. De fapt, este mai mult decât o promisiune, este o credință: dacă își păstrează stabilitatea politică și economică, România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forțe economice ale continentului! Nu este un vis, ci o proiecție bazată de traiectoria noastră economico-socială de la aderarea europeană încoace!

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul atentatului asupra lui Trump, pas cu pas. Ce a făcut Thomas Crooks în ultimele...
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru...
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă...
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
Cât costă îngheţata-colivă, desertul care a reuşit să fie mai comandată decât amandina sau savarina
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să...
RO-ALERT de furtună puternică și grindină în București! Ce alte zone ale țării sunt vizate...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Amenzi pentru șoferii prinși fără ITP! Când trebuie să facem Inspecția Tehnică?
Elon Musk promite 45 de milioane de dolari pe lună pentru alegerea lui Trump
GREȘEALA pe care o facem cu toții la AERUL condiționat! De fapt, nu este bine...
Proprietarii de terenuri vor fi verificați. Românii vor fi controlați până pe 11 octombrie
România, ținta propagandiștilor ruși. Răspunsul fulger de la București
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Cine a fost primul, oul sau găina? Oamenii de știință au găsit răspunsul la cea...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Mai mulți copii și aduți s-au intoxicat cu clor într-o piscină dintr-un hotel de lux...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Un nou spray nazal pentru Alzheimer elimină toxinele din neuroni