Cristian Bușoi, despre șansele ca președintele Klaus Iohannis să ocupe funcția de șef al NATO. „Va fi o decizie strategică”

Publicat: 07/03/2024, 10:14
Actualizat: 07/03/2024, 10:48

Europarlamentarul Cristian Bușoi a declarat, în exclusivitate pentru GÂNDUL, că România are șanse reale să acceadă în continuare la funcții-cheie în marile instituții europene. Cât despre o eventuală nominalizare la poziția de șef al NATO, al lui Klaus Iohannis, Bușoi consideră că am avea nevoie de un sprijin puternic de la Washington.

Sigur că România poate ținti una din cele trei poziții de top de la nivelul Uniunii Europene: președinția Comisiei, președinția Consiliului European, cea mai abordabilă din punctul meu de vedere, sau poate în viitor chiar președinția Parlamentului European sau dinspre Uniunea Europeană cu o poziție la nivelul unor instituții internaționale așa cum este de exemplu NATO. Poziția de secretar general NATO, ne-a declarat Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Întrebat dacă șeful statului ar trebui să candideze și să insiste cu candidatura pentru a fi evitată candidatura lui Mark Rutte, Cristian Bușoi a răspuns:

Președintele Klaus Iohannis este extrem de respectat, am văzut cu ochii mei reuniuni internaționale, în reuniuni Europene. Sunt în legătură cu diverși comisari, cu diverși lideri din instituțiile europene, în calitatea mea de președinte al Comisiei de industrie și energie, și am putut vedea cu președintele României într-adevăr respectat și apreciat la nivel European în ciuda multor răutăți, atacuri incorecte la care este supus din păcate în România. Prin urmare poate fi un candidat extrem de valid cu foarte multe șanse pentru oricare dintre aceste poziții de top. Apoi sigur vin alte elemente ale negocierii contează repartiția geografică este și negocierea între partide, trebuie văzut din câte partide îți poate face majoritatea în următorul Parlament European, s-ar putea să nu fie de ajuns cum a fost în trecut PPE și SNSD. … Indiferent că reușim să obținem una din aceste poziții de maxime să zicem de top, fie că vom avea portofolii importante în următoarea Comisie Europeană, eu cred că România va se va regăsi în mod onorabil și avea o influență semnificativă în următoarea infrastructură și arhitectură de fapt a instituțiilor Europene.

Întrebat ce părere are despre nominalizarea lui Mark Rutte și ce părere are despre capacitatea sa de a gestiona NATO, Cristian Bușoi a răspuns:

Mark Rutte este un politician care a reușit să navigheze de-a lungul anilor în politica olandeză care este cu politică complicată. Am avut ocazia să fiu de multe ori în Olanda și când PNL parte din ALDE și când este în PPE, în mod clar are anumite o anumită experiență are anumite legături pe care și l-a făcut are o capacitate de negociere și de a găsi soluții de compromis, pe de altă parte NATO are nevoie de un lider care să înțeleagă și pericolele la care este supusă Europa Centrală și de est, țările baltice care să aibă poziție mult mai fermă în ceea ce privește Rusia. Sigur eu sunt subiectiv pentru că sunt român și pentru că de-a lungul timpului am fost alături de președintele Klaus Iohannis și știu calitățile și ceea ce a făcut Klaus Iohannis pentru România și pentru români, noi am putea avea o soluție mai bună, dar aici nu va fi o soluție prin votul cetățenilor ci va fi o decizie strategică care nici măcar nu va fi luată doar în Europa și evident va conta poziția SUA și poziția altor țări din afara Uniunii Europene.

CITEȘTE ȘI:

Gheorghe Falcă: Eu nu cred că ajută pe nimeni traseismul / În 2024, opt țări au alegeri comasate

Nicolae Ciucă: Nu cred că Klaus Iohannis își va scurta mandatul pentru o poziție europeană

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media