Cristian David, ministru delegat pentru Românii de pretutindeni în GUVERNUL PONTA II, în scandalul Loganurilor de 70.000 de euro de la MAI

Cristian David, ministru delegat pentru Românii de pretutindeni în GUVERNUL PONTA II, în scandalul Loganurilor de 70.000 de euro de la MAI
Publicat: 19/12/2012, 15:36
Actualizat: 19/12/2012, 15:36

Fostul ministru liberal al Internelor CRISTIAN DAVID, ales la scrutinul din 9 decembrie pentru un nou mandat de senator, este desemnat ministru delegat pentru Românii de pretutindeni, în Cabinetul Ponta II.

Cristian David a fost senator de Vaslui în legislaturile 2004-2008 și 2008-2012 și ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională (2004-2007) și ministru al Internelor și Reformei Administrative, din 2007.

La alegerile din 9 decembrie el a fost ales pentru un nou mandat de senator.

David s-a născut la 26 decembrie 1967, în București, numele său la naștere fiind Cristian Troacă. A luat numele de David în urma primei căsătorii. A absolvit studiile liceale la Liceul C. A. Rosetti din București, profilul fizică-chimie (1986), după care a fost angajat la TMUCB București (1986-1990), devenind apoi proiectant la Centrul de Proiectare TMUCB București (1990-1991).

Potrivit CV-ului său, David a fost director la Van Soestbergen Import Export SRL (1992-1994) și la Team International Import Export SRL (1995-1996).

Liberalul a absolvit Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din București (în 1997) și apoi a urmat studii postuniversitare în domeniul securității naționale la Colegiul Național de Apărare (2004). În 2006 a obținut doctoratul în științe economice

După Revoluția din decembrie 1989, a devenit membru (PNL), între 1990 și 1993 fiind coordonator al Organizației Tineretului Universitar Național Liberal, consilier al Free Congress Foundation (1992-1993) și consilier al Fundației Friedrich Naumann (1990-1992). Apoi a fost membru al Biroului Permanent Central al PNL (1991-1993) și secretar general al Organizației Tineretului Național Liberal (1993-1997).

David a fost consilier la Ministerul Tineretului și Sportului în perioada în care Ministerul era condus de Crin Antonescu și membru al Biroului Comitetului Interguvernamental pentru Politici de Tineret din cadrul Consiliului Europei (1997-1998).

După alegerile din noiembrie 2004, Cristian David a fost ales senator de Vaslui pe listele Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD, fiind în această calitate membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități.

La 29 decembrie 2004 a fost numit ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării aquis-ului comunitar, funcție care a fost desființată la 5 aprilie 2007.

La data de 5 aprilie 2007, ca urmare a restructurării Cabinetului Tăriceanu, Cristian David a fost numit ministru al Internelor și Reformei Administrative.

Scandalul loganelor achiziționate de MAI

În octombrie 2008 presa a relatat despre o achiziție pe bani publici făcută de Ministerul Internelor și Reformei Administrative, prin care se achiziționau autovehicule Dacia Logan la prețuri de 45.000 de euro, prețuri care, dacă se adaugă și taxele de leasing asociate, ajungeau la aproximativ 70.000 de euro. Subiectul a fost menționat inclusiv de către președintele Băsescu, acesta criticând aceste cheltuieli.

Ca urmare, PDL i-a cerut lui David demisia, dar acesta a refuzat, cerând în schimb, și primind din partea premierului, concedierea șeful Poliției, chestorul Gheorghe Popa.

În presă, rămânerea lui David în funcție a avut ca efect acuzații că Popa a fost doar un țap ispășitor și că ministrul a evitat astfel răspunderea pentru afacere, pasând-o pe umerii șefului Poliției.

O lună mai târziu, în noiembrie 2008, Pavel Abraham, ofițer superior de poliție retras din funcție în perioada mandatului ministrului David, a afirmat la o emisiune TV că la o percheziție la locuința acestuia, efectuată în 1995, pe când era director al firmei Van Soesbergen SA, s-au găsit LSD, amfetamine și cocaină.

În aceeași emisiune, precum și într-un interviu acordat Realitatea FM, David a răspuns acuzațiilor, precizând că el nu a consumat droguri și că legătura sa cu ancheta respectivă a fost una marginală.

Nu are case, dar are bijuterii

David s-a căsătorit, în Viena, cu notarul public Vanda Vlasov, sora geamănă a creatoarei de modă Ingrid Vlasov și fiică a avocatului Mihail Vlasov, președinte al Camerei de Comerț Iași.

În declarația de avere depusă înaintea alegerilor din 2012 David nu a trecut nici apartamente, nici vile și nici terenuri, ci o motocicletă Martin Motors din 2005. El a mai trecut în declarația de avere bijuterii în valoare totală de 45.000 de euro.

La venituri, Cristian David a trecut 60.450 de lei pe ultimul an fiscal încheiat din funcția de senator. Soția sa a câștigat 134.061 de lei din funcția de la Curtea de Arbitraj și 11.970 de lei din avocatură.

La datorii, ministrul a trecut un credit la BCR, scadent în 2012, în valoare de 186.755 de euro.

În declarația de interese David a scris că este membru în Consiliul Director al Institutului de Studii Liberale, vicepreședinte al Federației Române de Polo și președinte al Școlii de Natație Pro Dinamo. De asemenea, el menționează că este membru al Delegației Permanente a PNL.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Horoscop zilnic 17 septembrie. Zodia care azi se va redresa financiar. Ce trebuie să facă,...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....