Cristian David, ministru delegat pentru Românii de pretutindeni în GUVERNUL PONTA II, în scandalul Loganurilor de 70.000 de euro de la MAI

Cristian David, ministru delegat pentru Românii de pretutindeni în GUVERNUL PONTA II, în scandalul Loganurilor de 70.000 de euro de la MAI
Publicat: 19/12/2012, 15:36
Actualizat: 19/12/2012, 15:36

Fostul ministru liberal al Internelor CRISTIAN DAVID, ales la scrutinul din 9 decembrie pentru un nou mandat de senator, este desemnat ministru delegat pentru Românii de pretutindeni, în Cabinetul Ponta II.

Cristian David a fost senator de Vaslui în legislaturile 2004-2008 și 2008-2012 și ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională (2004-2007) și ministru al Internelor și Reformei Administrative, din 2007.

La alegerile din 9 decembrie el a fost ales pentru un nou mandat de senator.

David s-a născut la 26 decembrie 1967, în București, numele său la naștere fiind Cristian Troacă. A luat numele de David în urma primei căsătorii. A absolvit studiile liceale la Liceul C. A. Rosetti din București, profilul fizică-chimie (1986), după care a fost angajat la TMUCB București (1986-1990), devenind apoi proiectant la Centrul de Proiectare TMUCB București (1990-1991).

Potrivit CV-ului său, David a fost director la Van Soestbergen Import Export SRL (1992-1994) și la Team International Import Export SRL (1995-1996).

Liberalul a absolvit Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din București (în 1997) și apoi a urmat studii postuniversitare în domeniul securității naționale la Colegiul Național de Apărare (2004). În 2006 a obținut doctoratul în științe economice

După Revoluția din decembrie 1989, a devenit membru (PNL), între 1990 și 1993 fiind coordonator al Organizației Tineretului Universitar Național Liberal, consilier al Free Congress Foundation (1992-1993) și consilier al Fundației Friedrich Naumann (1990-1992). Apoi a fost membru al Biroului Permanent Central al PNL (1991-1993) și secretar general al Organizației Tineretului Național Liberal (1993-1997).

David a fost consilier la Ministerul Tineretului și Sportului în perioada în care Ministerul era condus de Crin Antonescu și membru al Biroului Comitetului Interguvernamental pentru Politici de Tineret din cadrul Consiliului Europei (1997-1998).

După alegerile din noiembrie 2004, Cristian David a fost ales senator de Vaslui pe listele Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD, fiind în această calitate membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități.

La 29 decembrie 2004 a fost numit ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării aquis-ului comunitar, funcție care a fost desființată la 5 aprilie 2007.

La data de 5 aprilie 2007, ca urmare a restructurării Cabinetului Tăriceanu, Cristian David a fost numit ministru al Internelor și Reformei Administrative.

Scandalul loganelor achiziționate de MAI

În octombrie 2008 presa a relatat despre o achiziție pe bani publici făcută de Ministerul Internelor și Reformei Administrative, prin care se achiziționau autovehicule Dacia Logan la prețuri de 45.000 de euro, prețuri care, dacă se adaugă și taxele de leasing asociate, ajungeau la aproximativ 70.000 de euro. Subiectul a fost menționat inclusiv de către președintele Băsescu, acesta criticând aceste cheltuieli.

Ca urmare, PDL i-a cerut lui David demisia, dar acesta a refuzat, cerând în schimb, și primind din partea premierului, concedierea șeful Poliției, chestorul Gheorghe Popa.

În presă, rămânerea lui David în funcție a avut ca efect acuzații că Popa a fost doar un țap ispășitor și că ministrul a evitat astfel răspunderea pentru afacere, pasând-o pe umerii șefului Poliției.

O lună mai târziu, în noiembrie 2008, Pavel Abraham, ofițer superior de poliție retras din funcție în perioada mandatului ministrului David, a afirmat la o emisiune TV că la o percheziție la locuința acestuia, efectuată în 1995, pe când era director al firmei Van Soesbergen SA, s-au găsit LSD, amfetamine și cocaină.

În aceeași emisiune, precum și într-un interviu acordat Realitatea FM, David a răspuns acuzațiilor, precizând că el nu a consumat droguri și că legătura sa cu ancheta respectivă a fost una marginală.

Nu are case, dar are bijuterii

David s-a căsătorit, în Viena, cu notarul public Vanda Vlasov, sora geamănă a creatoarei de modă Ingrid Vlasov și fiică a avocatului Mihail Vlasov, președinte al Camerei de Comerț Iași.

În declarația de avere depusă înaintea alegerilor din 2012 David nu a trecut nici apartamente, nici vile și nici terenuri, ci o motocicletă Martin Motors din 2005. El a mai trecut în declarația de avere bijuterii în valoare totală de 45.000 de euro.

La venituri, Cristian David a trecut 60.450 de lei pe ultimul an fiscal încheiat din funcția de senator. Soția sa a câștigat 134.061 de lei din funcția de la Curtea de Arbitraj și 11.970 de lei din avocatură.

La datorii, ministrul a trecut un credit la BCR, scadent în 2012, în valoare de 186.755 de euro.

În declarația de interese David a scris că este membru în Consiliul Director al Institutului de Studii Liberale, vicepreședinte al Federației Române de Polo și președinte al Școlii de Natație Pro Dinamo. De asemenea, el menționează că este membru al Delegației Permanente a PNL.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
FOTO. Imagini fierbinți cu Simona Halep și Toni Iuruc! Nu au mai ținut cont că...
Cum a făcut tatăl Anamariei Prodan un milion de euro pe vremea lui Ceauşescu! Averea...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Meteo ANM. Vine gerul în România. Temperaturi la limita îngheţului de săptămâna viitoare
IATĂ care sunt RESTRICȚIILE începând de ASTĂZI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
Este total interzis de astăzi, 25 octombrie! Lovitură totală pentru milioane de români. Cine este...
Anamaria Prodan e în șoc! Reghecampf a rupt tăcerea, în sfârșit. „Va veni un moment...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021