Cristian Diaconescu anunță când va intra România în Schengen. „Deja s-a anunțat după discuția în Parlamentul European”

Cristian Diaconescu anunță când va intra România în Schengen. „Deja s-a anunțat după discuția în Parlamentul European”
Cristian Diaconescu anunță când va intra România în Schengen. „Deja s-a anunțat după discuția în Parlamentul European” / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 06/10/2022, 09:21

Fost ministru de Externe, Cristian Diaconescu este convins că România nu mai are mult de așteptat până să intre în Schengen. Aderarea la această piață comunitară selectă, în care sunt primite doar o parte dintre statele membre UE, este un obiectiv strategic al țării noastre.

Potrivit lui Diaconescu, decizia finală în privința aderării României la spațiul Schengen va veni în luna decembrie.

Cristian Diaconescu: „Înainte de 1 ianuarie 2023 vom fi în Schengen”

Așadar, în ultima lună a anului, miniștrii de Interne și de Justiție ai statelor membre UE, se vor reuni în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI) și vor lua decizia finală în legătură cu integrarea României și a Bulgariei în Acordul Schengen.

Invitat la Digi 24, Cristian Diaconescu a spus că are motive să fie optimist și el, personal, se așteaptă la o veste bună.

„Dacă deja s-a anunțat după discuția în Parlamentul European, unde, după cum știți, se adoptă rezoluții care nu au forță obligatorie decât dacă sunt însoțite de decizia Consiliului, înseamnă că, după părerea mea, în decembrie se va lua decizia corespunzătoare și vom fi înainte de 1 ianuarie 2023 membri ai acordului Schengen”, a spus fostul șef al diplomației române.

Războiul din Ucraina grăbește primirea României în Schengen

Pe de altă parte, Cristian Diaconescu este de părere că primirea României în Schengen în acest moment are legătură cu războiul din Ucraina și efectele sale.

Întrebat ce ne-a adus mai aproape de primirea în Schengen, Diaconescu a răspuns: „Războiul și felul în care noi am făcut lucruri. Războiul și felul în care noi am reacționat, începând de la cetățeni, care în fața valului de migrație au avut o reacție extraordinară și vreau să vă spun că, la nivel european, este recunoscută și confirmată cât se poate de interesant reacția cetățeanului român de sprijin, de ajutor, de disponibilitate, de empatie. Și, în egală măsură, faptul că îndeplinim condițiile de aderare la Acordul Schengen, evaluate fiind aceste condiții de comisiile Cheval, de Comisia Europeană, cred că în urmă cu vreo șapte-opt ani, deci, din punct de vedere tehnic, nu există probleme”.

„Singurele dificultăți au fost în ceea ce privește opunerea politică într-un moment sau altul, pentru că fiecare stat membru al Acordului Schengen, fie parte din Uniunea Europeană, fie din afara Uniunii Europene, are, desigur, dreptul suveran de a lua o decizie într-un sens sau în altul” – Cristian Diaconescu

Despre aderarea României şi a Bulgariei la Schengen (spaţiu de liberă circulaţie) s-a discutat miercuri, 5 octombrie, la Strasbourg, acolo unde se desfăşoară sesiunea plenară a Parlamentului European. Supunerea la vot a unei rezoluţii a PE pe acest subiect este prevăzută pentru sesiunea plenară din 17-20 octombrie. Eurodeputaţii români au cerut cu insistență aderarea cât mai rapidă a țării noastre la spaţiul Schengen, în contextul în care s-au îndeplinit încă din 2011 toate condiţiile tehnice cerute.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase