Cristian Ghinea îi răspunde lui Marcel Ciolacu: „Dacă PNRR nu va fi aprobat de Comisie, îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat, ți-o dai tu”

Cristian Ghinea îi răspunde lui Marcel Ciolacu: „Dacă PNRR nu va fi aprobat de Comisie, îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat, ți-o dai tu”
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Sursa: Eduard Vînătoru/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 11/06/2021, 11:43
Actualizat: 11/06/2021, 13:55

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, i-a răspuns printr-un mesaj postat pe Facebook liderului PSD, Marcel Ciolacu, după ce acesta din urmă a declarat că Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost „pulverizat” de specialiștii Comisiei Europene.

Ghinea spune că această informație este falsă și atrage atenția că reprezentanții Comisiei nu au făcut altceva decât să pună unele întrebări legate de procedura de costing.

Mai mult, ministrul adaugă că „tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre”.

„Ciolacu, hai să discutăm cu demisia pe masă! Factual, situația e clară și este descrisă în disclaimerul la tabelele trimise de Comisia Europeană publicate de PSD cu mare tam-tam: sunt întrebări puse de Comisia Europeană legate de procedura de costing.

Am spus în mai multe rânduri că PNRR este un exercițiu unic pentru că toate detaliile trebuie stabilite înainte de începere – spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocările înainte și proiectele concrete se fac ulterior. Este un exercițiu complex de estimare ex-ante a costurilor pentru sute de investiții. Un exercițiu făcut pentru prima dată și de Comisie și de statele membre. Tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre”.

CRISTIAN GHINEA

Cristian Ghinea: Cum ne-am putea imagina că la un program de țară de 29,2 miliarde de euro nu apar cereri de clarificare?

Ministrul mai spune că, dată fiind amploarea acestui proiect, este normal ca specialiștii Comisiei Europene să solicite clarificări.

El adaugă că unele probleme au fost deja lămurite cu Comisia Europeană și acuză că PSD lansează fake news.

„Este un dialog normal, tehnic și bazat pe evidențe, e cumva de așteptat că fiind greu de furat PSD nu înțelege nimic din proces. PSD a «citit» anexele de la PNRR dând click dreapta și căutând autorii. L-au depistat pe Toshiba. Comisia a citit serios și a pus întrebări, pe care le vom lămuri. Dacă PSD are atâția experți deștepți, dat fiind că documentele sunt publice, de ce nu a pus PSD întrebările astea?

PSD anunță din nou că PNRR a fost respins. Este a patra oară când PSD lansează acest fake news. La fiecare dialog cu Comisia, PSD are un atac de panică trucat. E cazul să se liniștească”, a scris ministrul.

Cristian Ghinea spune că își va da demisia în cazul în care Comisia Europeană nu va aproba PNRR, dar îi cere liderului PSD ca, în cazul în care documentul va fi aprobat, să își dea el demisia din fruntea partidului.

„Dar, ca să scăpăm de emoții, fac o propunere lui Marcel Ciolacu.

Marcele, eu zic că PNRR va fi aprobat de către Comisia Europeană. Anunți a patra oară că a fost deja respins (înainte de evaluare). Această comedie politică poate fi ușor rezolvată. Îți propun următorul pariu:

Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia.

Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD.

Termen: 30 septembrie 2021.

Te ține?”, a scris Ghinea.

Marcel Ciolacu: „PNRR a fost pulverizat de Comisia Europeană”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prezentat de România a fost desființat de către specialiștii de la Bruxelles.

Acesta a descris situația ca fiind o rușine și a vorbit despre un conflict de interese în rândul celor care au întocmit documentația pentru PNRR.

„Pur si simplu, Comisia a pulverizat PNRR. Am spus de la început că banii au destinaţie către firmele de consultanţă politică ale lor. Am adus documente cu cine a creat acest PNRR, sunt companii străine. Ministrul a spus că era calculatorul Toshiba, atât de jos a ajuns cu minciuna! Cred că le-a sărit pixul din mână la Comisie când au citit aceste gogomănii! Unde e România educată a lui Iohannis? E făcută praf, o ruşine!”

MARCEL CIOLACU

Liderul PSD a mai spus că social democraţii au depus o moţiune simplă care îl vizează pe ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi că se pregăteşte o moţiune de cenzură la adresa Guvernului.

Premierul Florin Cîțu a scris, vineri dimineață, pe o rețea de socializare, că PNRR „nu a fost respins sau retrimis”.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Ea este noua iubită a lui Pepe. Şi-au făcut publică relaţia cu un sărut pătimaş
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
Răspunsul lui Francisc Doboș, după ce IPS Teodosie a spus că la ortodocși „vine lumina”...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Produsul care revine la Lidl după un an. A fost interzis până acum
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Veste ȘOC pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Este bomba zilei. Cutremur în lumea medicală
Christian Eriksen a vorbit! Incredibila dorință transmisă
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...