Cseke despre prejudiciul de 68 de milioane de lei descoperit la Sănătate: Oamenii ăștia de la Corpul de Control nu cunosc legislația

Cseke despre prejudiciul de 68 de milioane de lei descoperit la Sănătate: Oamenii ăștia de la Corpul de Control nu cunosc legislația
Publicat: 25/01/2013, 22:05
Actualizat: 29/03/2019, 17:53

„Oamenii ăștia, de la Corpul de Control al premierului, nu știu legislația. Îmi pare rău să spun asta despre Corpul de Control al premierului României, dar oamenii din această structură nu cunosc Constituția și legile țării”, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX fostul ministru al Sănătății, întrebat despre prejudiciul de peste 68,7 milioane lei, reprezentând contribuții neîncasate în trimestrul IV 2009 – trimestrul III 2011, constatat de Corpul de Control al premierului la nivelul Ministerului Sănătății.

Cseke a afirmat că „știrea privind așa-zisul prejudiciu cauzat” la Ministerul Sănătății este „răsuflată”, fiind difuzată încă în timpul campaniei electorale, iar faptul că acum este readusă în atenția opiniei publice denotă „un atac politic”.

„Știrea aceasta este răsuflată, a mai fost și în noiembrie, în timpul campaniei electorale, iar faptul că acum este din nou adusă în actualitate pe mine mă face să cred că se dorește un atac politic”, a spus Cseke.

În ceea ce privește acuzațiile aduse de Corpul de Control al premierului, conform cărora fostul ministru ar fi emis cu întârziere ordinul pentru stabilirea și încasarea contribuțiilor trimestriale datorate de către deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor sau de împuterniciții acestora aferent perioadei trimestrul IV 2009 – trimestrul III 2011, Cseke a afirmat că acestea nu se susțin întrucât taxele și impozitele, conform Constituției, nu se stabilesc prin ordine de miniștri, ci prin lege.

„Conform Constituției, impozitele și taxele nu se stabilesc prin ordine de ministru, ci prin lege, deci taxarea și impozitarea unor agenți economici nu depinde de un ordin de ministru. Trebuia ca oamenii din Corpul de Control al premierului să citească Constituția și legile”, a spus fostul ministru al Sănătății.

„Din câte știu eu, termenul de prescriere a impozitelor și taxelor este de cinci ani, deci mai este încă un an și jumătate de acum încolo în care statul, Ministerul, dacă nu a încasat banii până acum, poate să-i încaseze”, a spus fostul ministru, adăugând: „Deci, după părerea mea, nu există niciun prejudiciu”.

De asemenea, întrebat dacă a fost invitat să se prezinte la DNA, ANI sau la Curtea de Conturi ori să furnizeze acestor instituții explicații în urma constatărilor Corpului de Control Cseke a răspuns negativ.

Corpul de Control al premierului a constatat la nivelul Ministerului Sănătății un prejudiciu de peste 68,7 milioane lei, reprezentând contribuții neîncasate în trimestrul IV 2009 – trimestrul III 2011, din cauza modului defectuos în care reprezentanții ministerului și-au îndeplinit obligațiile.

Corpul de Control a precizat că fapta reprezentanților Ministerului Sănătății de a îndeplini în mod defectuos obligațiile privind urmărirea încasării acestor contribuții trimestriale, datorate de 23 de plătitori, selectați prin sondaj în raport cu sumele notificate, poate întruni elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, conform Codului Penal.

Constatările au fost transmise inclusiv Direcției Naționale Anticorupție, Agenției Naționale de Integritate și Curții de Conturi.

Pentru contribuțiile trimestriale (taxa clawback) aferente perioadei trimestrul IV 2009-trimestrul III 2011, ordinul comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din 2010 a fost emis cu întârziere de aproximativ 8 luni față de termenul legal, având drept consecință necalcularea și neîncasarea în termenul legal a contribuției datorate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?