CSM, aviz favorabil pentru proiectul de lege privind modificarea codurilor penale

CSM, aviz favorabil pentru proiectul de lege privind modificarea codurilor penale
Publicat: 18/05/2017, 14:55
Actualizat: 05/06/2018, 19:19

Ministrul Justiției a cerut, miercuri, suplimentarea ordinii de zi a ședinței plenului Consiliului Superior al Magistraturii cu proiectul privind modificarea codurilor și a cerut avizarea acestuia de către CSM. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, luni, la cea de-a doua dezbatere pe tema proiectelor de modificare a codurilor penale, că va ține cont doar de propunerile care vizează decizii ale Curții Constituționale, urmând ca săptămâna aceasta să trimită inițiativele la guvern și parlament.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a trimis ministrului Justiției mai multe propuneri pentru modificarea proiectului de modificare a Codului Penal, susținând că acesta poate crea confuzie între confiscarea extinsă și confiscarea specială. Dacă probele administrate în cauză conduc la existența unor „bunuri produse sau dobândite prin săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală”, acestea ar trebui supuse confiscării speciale, arată CSM. Acesta propune ca proiectul să prevadă confiscarea extinsă ca fiind dispusă „dacă persoana este condamnată pentru comiterea unei infracțiuni susceptibile să îi procure un folos material și pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de patru ani sau mai mare”.

Potrivit Ministerului Justiției, „Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de cinci ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanței”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase