Cu 3 zile înainte, Juncker SE ÎNDOIEȘTE că România a înțeles ce presupune Președinția Consiliului UE

Cu 3 zile înainte, Juncker SE ÎNDOIEȘTE că România a înțeles ce presupune Președinția Consiliului UE
Publicat: 29/12/2018, 18:57
Actualizat: 25/03/2019, 19:03

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat dubii privind capacitatea României de a deține Președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene. El consideră că, deși este „bine-pregătit din punct de vedere tehnic”, Bucureștiul nu a înțeles „deplin” ce presupune acest mandat.

„Cred că guvernul de la București nu a înțeles pe deplin ce înseamnă să conduci țările UE,” a declarat Jean-Claude Juncker, citat de publicația germană Die Welt. „Este nevoie de acțiuni prudente, dublate de dorința de a-i asculta pe ceilalți și de a lăsa deoparte propriile interese. Am unele îndoieli.”

Președintele Comisiei Europene se teme că tensiunile din viața politică românească își vor pune amprenta asupra mandatului României: „Pentru a putea vorbi de unitatea Europei, este nevoie de unitate la București.”

Președinția Consiliului UE, un proiect de țară și european major

Ministrul Afacerilor Externe și cel pentru Afaceri Europene, Teodor Meleșcanu și George Ciamba, au reacționat printr-o declarație comună la afirmațiile lui Jean-Claude Juncker.

„În urma mesajelor publicate recent în mass-media referitoare la Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, reiterăm susținerea noastră constantă pentru dezvoltarea și consolidarea proiectului european. Eforturile insituționale angrenate în acest sens pe parcursul Președinției Românei la Consiliul UE au fost și se mențin orientate către acest scop comun, deopotrivă din perspectiva viziunii politice externe, cât și din punct de vedere tehnic. Gestionarea Președinției Românei la Consiliul UE este asumată pe deplin de către Guvernul României, instituția națională care are atribuții în acest sens. Stimularea solidarității și coeziunii Uniunii Europene reprezintă un proces continuu, un efort coordonat al tuturor actorilor relevați în acest context în plan European. România crede în solidaritate și credem că toți ne dorim o Europă mai puternică”, se arată în mesaj.

„Înțelegem responsabilitatea care ne revine în exercitarea unui asemenea mandat, precum și provocările cărora Uniunea Europeană trebuie să le răspundă în acest moment important al evoluției sale. Astfel, prin implicarea directă a Premierului României, întregul aparat guvernamental a derulat un proces intens de pregătire pe toate componentele, atât cele legate de substanța dosarelor, agendelor de lucru, calendarelor de reuniuni, cât și pregătirilor logistice. România este pregătită din toate punctele de vedere să ducă la bun sfârșit acest deziderat, printr-un efort comun concentrat la nivel instituțional și la nivelul societății, în ansamblul ei, fapt recunoscut inclusiv de Președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, în termeni clari și neechivoci cu prilejul întâlnirii de la Bruxelles cu reprezentanții Executivului român”, se mai arată în declarația celor doi miniștri.

Potrivit miniștrilor Afaceror Externe și pentru Afaceri Europene, președinția Consiliului Uniunii Europene este considerată un proiect strategic care trebuie susținut indiferent de dezbaterile politice interne.

„Pregătirea acestui proiect a presupus un efort instituțional colectiv la nivelul Guvernului și Ministerului Afacerilor Externe. Premierul României, Viorica Dăncilă, a prezentat prioritățile Președinției României în fața camerelor reunite din Parlament în 12 decembrie, astfel exitând evidența faptului că România are legitimitate din partea legislativului să îndeplinească acest mandat. Guvernul României este pregătit pentru gestionarea Președinției și a confirmat disponibilitatea pentru cooperare în plan intern față de toate instituțiile naționale, fără a exporta divergențele politice interne în plan extern. Guvernul României consideră ca tema exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România nu trebuie să fie instrumentalizată politic pentru a ne asigura că printr-un angajament comun putem aduce o reală contribuie proiectului european in urmatoarele sase luni. Miniștrii Teodor Meleșcanu și George Ciamba au întărit faptul că acest proiect nu reprezintă un instrument de luptă politică internă, ci un proiect de țară și european major. Exercitarea Președinției Consiliului UE reprezintă o schimbare de paradigmă pentru fiecare stat membru care deține acest mandat. În esență, acest rol presupune conducerea lucrărilor Consiliului Uniunii Europene, din pozitia unui mediator impartial, pentru derularea unui efort de negociere a dosarelor aflate pe agenda Uniunii Europene”, mai susțin Meleșcanu și Ciamba.

Potrivit acestora, România „înțelege perfect acest rol de mediator imparțial”, precum și contextul complex în care își va exercita mandatul, stadiul curent al lucrărilor și și-a fixat un nivel de ambiție realist în obținerea de rezultate concrete în avansarea agendei europene pe durata mandatului.

„Principalele obiective în acest sens vizează procesul actual de reflecție asupra viitorului Uniunii, procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană și clarificarea viitoarei relații dintre Uniunea Europeană și acest partener, finalul de mandat al Parlamentului European și al Comisiei Europene și trecerea spre un nou ciclu legislativ și instituțional ca urmare a alegerilor europene, negocierile privind viitorul Cadru Financiar al Uniunii post 2020. În contextul provocărilor cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, așa cum România a confirmat în dialogul cu forurile instituționale europene și cu partenerii externi, Președinția la Consiliul UE va urmări să contribuie la asigurarea convergenței și coeziunii europene în scopul unei dezvoltări durabile și echitabile pentru toți cetățenii și statele membre. Consolidarea unei Europe mai sigure printr-un plus de coeziune între statele membre reprezintă așadar, punctul de pornire pentru implementarea politicilor necesare pentru gestionarea noilor provocări de securitate și pentru continuarea consolidării rolului global al UE. Acțiunile României se subscriu, așadar, principiului solidarității, având obiectivul comun de a contribui la dezvoltarea Europei unite și puternice, printr-un efort susținut”, se menționează în finalul declarației comune.

Negrescu: ne pregătim pentru o președințielipsită de ambiție

Fostul ministru pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu regretă declarațiile președintelui CE Jean Claude Juncker și avertizează că România se pregătește pentru o președinție a Consiliului UE lipsită de ambiție din cauza conflictelor politice interne.

„În ciuda bunei pregătiri tehnice a momentului începute acum aproape doi ani, ne pregătim pentru o președinție lipsită de ambiție din cauza conflictelor politice interne. Declarațiile recente ale liderilor europeni și relatările presei internaționale din păcate confirmă acest lucru. Alegerile pentru Parlamentul European, dar mai ales alegerile prezidențiale pun deja în plan secund acest moment istoric pentru România. Avem persoane care și-au anunțat candidatura, iar altele ambiția de a candida la funcția de Președinte al României. Se vorbește prea puțin de ce își propune concret România privind Președinția Consiliului UE. Probabil tehnic vom avea rezultate, m-am asigurat de acest lucru pe perioada mandatului meu, dar politic, România trebuie să demonstreze că este capabilă de finalizeze mai multe dosare europene pentru care s-a angajat deja de mai multe ori”, a scris pe Facebook Victor Negrescu.

El susține că, pentru a avea o Președinție de succes, este nevoie ca România să finalizeze ceea ce decidenții au promis partenerilor europeni dar și ceea ce decidenții au comunicat public românilor.

„Pentru a conta la nivel european și pentru ca Președinția la Consiliul UE să fie una de succes este nevoia ca agenda politică națională și ambițiile personale să fie puse în plan secund, dar mai ales este nevoie ca România să nu se îndepărteze de parcursul său european. Acest lucru înseamnă că nu putem fi credibili spunând la Bruxelles că suntem pro-,iar în țară să criticăm Uniunea Europeană și să punem sub semnul întrebării beneficiile aderării noastre la familia comună europeană. Declarațiile președintelui Juncker, regretabile de altfel, confirmă, din păcate, ceea ce am spus public dar și colegilor mei. Am pregătit România în cea mai bună manieră pentru acest moment. România are nevoie noi toți. Îmi exprim disponibilitatea de a mă implica pe noi baze pentru a scoate România din această situație. Președinția României la Consiliul UE necesită implicare politică și responsabilitate pentru ca țara noastră să își recâștige credibilitatea și influența la nivel european”, a adăugat Negrescu.

Mureșan: UE nu mai are încredere în Guvernul Dăncilă

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan consideră că afirmația președintelui CE confirmă că UE nu mai are încredere în guvernul Dăncilă.

„Declarația președintelui Comisiei Europene confirmă că Uniunea Europeană nu mai are pic de încredere în guvernul Dăncilă, iar încrederea este foarte importantă pe durata celor șase luni de zile în care trebuie să conducem Uniunea Europeană,” a declarat Mureșan pentru Mediafax.

„Declarațiile președintelui Juncker confirmă că UE nu mai are pic de încredereîn guvernul Dăncilă din trei motive:

datorită încercărilor de a slăbi Justiția,

– datorită modului în care gestionează economia și

– datorită modului în care se raportează la propriul popor.

Eu nu am văzut niciodată în Uniunea Europeană un prim-ministru să-și vorbească de rău propriul popor, așa cum o face Viorica Dăncilă. Președinția română a Consiliului UE este momentul la care România este chemată să joace o finală. Dacă aveți nevoie și de o comparație care să ilustreze situația, vă pot spune: Președinția română a Consiliului UE este momentul la care România este chemată să joace o finală a Ligii Campionilor, iar PSD trimite în teren o echipă retrogradatădin Teleorman. Acești miniștri nu au calificarea necesară pentru a conduce Uniunea Europeană timp de șase luni”, a adăugat Siegfried Mureșan.

Tomac: Ultimul semnal de alarmă

Și președintele PMP Eugen Tomacapreciază că declarația lui Juncker dovedește lipsa de încredere în executivul de la București.

„Ultimul semnal de alarmă vine de la președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care spune că Guvernul de la București încă nu a înțeles deplin ce înseamnă prezidarea țărilor Uniunii Europene. În traducere liberă, el acuză Executivul de incompetență și analfabetism funcțional și confirmă faptul că liderii europeni nu mai au niciun fel de încredere în cei care s-au cocoțat în fruntea țării. E momentul ca fiecare dintre noi să conștientizeze cât de important este să mergem la vot și să alegem ca valorile europene să ne ghideze în continuare,” a scris pe Facebook Eugen Tomac.

MAE a lansat site-ul oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Pagina de internet este disponibilă la adresa www.romania2019.eu în limbile română, engleză și franceză.

„Ministerul Afacerilor Externe a lansat site-ul oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, mandat pe care țara noastră îl va prelua începând cu 1 ianuarie 2019. Pagina web, disponibilă la adresawww.romania2019.eu, în limbile română, engleză și franceză, conține informații utile pentru jurnaliști, publicul larg și experți în domeniul afacerilor europene,” se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Cu ajutorul site-ului, utilizatorii pot consulta calendarul de evenimente pentru prima jumătate a anului 2019, Programul Trio-ului România-Finlanda-Croația (1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020), precum și detalii privind arhitectura instituțională a Uniunii Europene. După 15 ianuarie 2019, pe pagina web va fi afișat și Programul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

„Site-ulwww.romania2019.euoferă, de asemenea, acces la sistemul de acreditare prin intermediul căruia jurnaliștii se pot înregistra la evenimentele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Reprezentanții mass-media au la dispoziție o secțiune dedicată, care permite descărcarea ghidului media și a manualului de identitate vizuală, precum și accesarea unor informații de interes, inclusiv cu privire la serviciile asigurate de Societatea Română de Televiziune, broadcaster oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv a galeriilor foto și video de la evenimentele care vor avea loc în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene,” se mai arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu