Cu cine va ieși la bătaie PNL în 2016 împotriva PSD. Surpriza de la Cluj

Publicat: 03/08/2015, 11:53

În PNL au început să apară mai multe propuneri pentru alegerile locale din 2016, conducerea partidului urmând să stabilească în perioadă următoare pe cine va arunca în luptă anul viitor împotriva candidaților PSD. Localele sunt privite cu mare atenție și de PNL și de PSD, ele fiind primul test în perspectiva bătăliei din toamna anului viitor: parlamentarele, cele care decid primul-ministru.

În sondajele PNL și PSD fiecare partid se declară a avea în jurul a 40% din încrederea electoratului, la mare distanță de ALDE.

Prin modificarea legilor electorale, primarii vor fi aleși din primul tur, în timp ce președinții de Consilii Județene urmează să fie aleși prin vot indirect, din rândul consilierilor județeni.

În cursa internă pentru stabiirea candidatului pentru Primăria Capitalei și-au anunțat deja candidatura Cristian Bușoi, Ludovic Orban, Petre Roman și este posibilă și candidatura lui Costică Canacheu. Orban și Bușoi sunt cotați în acest moment cu cele mai multe șanse, dar nu este exclus ca în perioadă următoare să apară și alte nume care să fie interesate de Primăria Capitalei. Bucureștiul reprezintă o țintă importantă pentru PNL, ei renunțând să-l mai susțină pentru acest post pe Sorin Oprescu, așa cum au făcut-o în 2012.

Pentru primăriile de sector, au început să-și facă o campanie internă Diana Tușa – Sectorul 1, Cristian Popescu – Sectorul 2, Eugen Nicolăescu – Sectorul 3, Ovidiu Raețchi – Sectorul 5 și Horia Mironescu – Sectorul 6.

Surpriza poate veni de la Cluj, unde primarul Emil Boc nu a anunțat încă dacă dorește să candideze pentru un nou mandat. În schimb, președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, se va înscrie în cursa pentru Primăria municipiului Cluj. Noul PNL va trebui să decidă dacă merge pe mâna fostului primar sau va alege un nume nou pentru acest post deosebit de important în administrația locală.

Seplecan a devenit anul acesta președintele Consiliului Județean Cluj, după ce Guvernul a refuzat să organizeze alegeri parțiale pentru această funcție, el fiind ales din rândul consilierilor județeni. Fostul președinte al CJ, Horea Uioreanu, a demisionat anul trecut, după ce DNA l-a acuzat de luare de mită.

Deși a obținut un scor foarte bun la alegerile din 2012 când a concurat în USL, mai mulți președinți de CJ nu vor să candideze din nou pentru această funcție, unii dintre ei și din cauza problemelor avute cu justiția.

Poziția PNL față de noul Cod Fiscal

Conducerea PNL trebuie să decidă și care va fi poziția partidului față de cererea de reexaminare a noului Cod Fiscal. Ludovic Orban s-a exprimat tranșant că PNL trebuie să voteze Codul Fiscal, în timp ce mai mulți lideri sunt de acord cu președintele Iohannis care a vorbit despre o prudență în aplicarea măsurilor de relaxare fiscală.

PNL se află într-o situație dificilă, deoarece parlamentarii liberali au votat în unanimitate noul Cod Fiscal în luna iunie. Mai mult, ei au fost cei care au propus scăderea cotei TVA până la 19%.

Premierul Ponta i-a acuzat pe cei de la PNL că sunt duplicitari și că au votat Codul Fiscal, după care au început să-și schimbe poziția din cauza președintelui Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!