Cui folosește candidatura lui Marian Munteanu? Din culisele unei decizii „în plic”

Cui folosește candidatura lui Marian Munteanu? Din culisele unei decizii „în plic
Publicat: 13/04/2016, 18:53

Candidatura fostului lider al Pieței Universității scoate la iveală disoluția în care se află în acest moment PNL. Fără o reprezentare a situației de fapt în care a ajuns partidul, luptele pentru supremație între vechii liberali și pedeliști i-au rupt practic de realitate pe lideri. O parte a gărzii vechi a PNL, grupate în spatele lui Eduard Hellvig, șeful SRI, și a lui Klaus Iohannis, conviși de un sprijin necondiționat al acestora, au declanșat o luptă surdă în partid, susținută activ în mass-media apropiată. Candidatura lui Ludovic Orban i-a nemulțumit, deoarece planurile lui vizau conducerea partidului, iar problemele acestuia cu DNA i-au scutit de la o mutare de forță de schimbare a sa înainte de alegeri. Înaintea scoaterii din cursă a lui Orban de către procurori, pe piață a fost lansat scenariul unei înțelegeri cu Nicușor Dan. După șocul de luni, în fața camerelor de filmat Vasile Blaga garanta un candidat de partid. În cărți au reintrat Cătălin Predoiu și Adriana Săftoiu. Lucrurile s-au precipitat rapid, iar tabăra apropiată tandemului Hellvig-Iohannis, prin portavocea lor din partid Teodor Atanasiu, au venit cu propunerea lui Marian Munteanu. Oficial, Vasile Blaga a anunțat că acesta a fost asumată de Cătălin Predoiu. Neoficial, susțin surse din partid pentru gândul, „poate doar Blaga știa dinainte de mutare”.

În interior, au declarat aceleași surse, Alina Gorghiu, Mihai Voicu și Teodor Atanasiu, care a și venit împreună cu Munteanu, s-au întrecut în discursuri omagiale, explicându-se colegilor de partid cât de bună este această variantă pe care le-au propus-o.

Festivismul a fost întrerupt de deputatul Ioan Cupșa, care le-a spus colegilor, că nu este niciun moment de sărbătoare și că este de condamnat „cinismul unor lideri de partid” care prezintă ca o victorie faptul că liberalii nu au găsit un candidat propriu pentru Primărie și că este clar pentru toată lumea că partidul este în criză.

Unii liberalii l-au întrebat pe Marian Munteanu dacă are vreun punct vulnerabil, iar acesta le-a răspuns că știe că ar avea un dosar la CNSAS, dar nu știe ce conține deoarece nu l-a putut consulta, au mai spus aceleași surse.

Ce a obținut garda veche a PNL prin această mutare sub psihoza DNA-SRI?

I-au scos definitiv din joc pe foștii PDL-iști și și-au consolidat influența prin oferirea unui prezumtiv protectorat garantat Hellvig-Iohannis. La congresul pentru alegerea noii conduceri după fuziune, sunt singurii care pot emite pretenții, indiferent de scorul de la locale și de testul extrem de important din București. Dacă Marian Munteanu câștigă, meritul va fi asumat de ei. Dacă Marian Munteanu pierde o mare parte din responsabilitate va fi transferată către fostul PDL care prin Cătălin Predoiu nu și-a asumat o bătălie deschisă cu PSD. Practic, Cătălin Predoiu a fost scos definitiv din joc, iar în perspectiva alegerilor din toamnă nu mai poate emite pretenții la funcția de premier.

Va rezolva candidatura lui Marian Munteanu problema PNL în București? Fostul lider al Pieței Universității a mai cochetat cu politica. În 1992 partidul său, Mișcarea pentru România, a obținut un scor de 0,12%. În 2000, a încercat o candidatură la prezidențiale din partea PNR, partidul fostului șef al SRI, Virgil Măgureanu, unul dintre personajele cheie în 1990 în cazul reprimării manifestației din Piața Universității.

Ca și atunci, și acum, Marian Munteanu intră în cursă într-un context în care discursul naționalist are tot mai mulți adepți. Din acest punct de vedere, liberalii au, în parte, șanse să-l scoată în decor pe fostul președinte Traian Băsescu, potențial candidat la primărie, care s-a înscris pe aceeași turnantă.

O parte a liberalilor se tem însă că această variantă nu îi va mobiliza la vot nici măcar pe toți cei din electoratul dur al partidului care ar fi nemulțumit că nu au un om de partid în cursă. De asemenea, un punct nevralgic ar fi capacitatea lui Marian Munteanu de a mobiliza din electoratul nehotărât, mai ales că acesta esta format în mare majoritate din tineri, mai puțin sensibili la discursul mistico-religios și naționalist al fostului lider al Pieței Universității.

Quintus s-a abținut la vot

Chiar dacă Alina Gorghiu a anunțat că Marian Munteanu a fost votat în unanimitate candidat la București, a existat totuși o abținere. Aceasta a venit din partea președintelui de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus.

„Nu a fost o abținere împotriva lui Marian Munteanu pe care îl cunosc și care, după părerea mea este o legendă a Bucureștiului, ci m-am abținut împotriva conducerii partidului din care fac parte pentru că nu am fost pregătiți pentru șocul de acum. Am fost luați prin surprindere, s-a găsit soluția asta, dar un om politic trebuie întotdeauna să aibă și un plan de rezervă și noi nu am avut”, a explicat președintele de onoare al PNL, întrebat de ce s-a abținut la votul din Biroul Politic Național (BPN) al PNL.

Întrebat dacă susținerea lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei este o variantă bună, Quintus declarat că ”o variantă mai bună nu s-ar putea găsi”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului