Cui folosește DĂRÂMAREA prin VIOLENȚĂ a Guvernului? Mihai FIFOR vrea comisie parlamentară de anchetă a Mitingului Diasporei

Cui folosește DĂRÂMAREA prin VIOLENȚĂ a Guvernului? Mihai FIFOR vrea comisie parlamentară de anchetă a Mitingului Diasporei
Publicat: 19/08/2018, 15:45
Actualizat: 02/10/2018, 16:56

„Ieri, și susțin cu tărie această propunere, colegul nostru, europarlamentarul Dan Nica, a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru analizarea evenimentelor din 10 august. Pentru asta a fost amenințat cu moartea. Nu este singurul membru PSD care primește astfel de amenințări și nu putem permite perpetuarea și accentuarea politicii iresponsabile de fracturare a societății românești. De aceea această comisie trebuie constituită de îndată. Guvernele se schimbă de către majorități parlamentare rezultate în urmă votului democratic și nu prin violențe puse la cale în stradă”, a scris ministrul Apărării, Mihai Fifor, duminică pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, pe 10 august a fost un „scenariu incredibil de bine pus la punct” pentru dărâmarea prin violență a Guvernului. Fifor face și o prezentare a șirului protestelor de vinerea trecută care, spune el, ridică mai multe semne de întrebare.

„Qui prodest? Aceasta este prima întrebare care se impune atunci când cauți să afli adevărul despre o întâmplare sau altă. Cui folosește ce s-a întâmplat? Așa trebuie să înceapă și orice discuție despre ziua de 10 august.

Dar să derulăm filmul evenimentelor:

1. Pe 10 august a fost anunțat un protest al românilor din Diaspora. Deși a fost anunțat că un protest al Diasporei, nimeni – atenție, nimeni – nu și-a asumat organizarea lui. De ce? Pentru că el urma să se termine în violențe.

2. Despre această evoluție a lucrurilor au vorbit mai mulți susținători ai Opoziției politice, dar și reprezentanți ai #Rezist. Nu are rost să aducem dovezi, este plin internetul de atenționări prin care participanții la miting erau sfătuiti să nu vină cu copiii în Piată, dar și de chemări la violențe, respectiv la răsturnarea puterii politice legitime.

3. În ziua mitingului au fost semnalate mai multe acte de violentă din partea unor grupuri răzlete de huligani. Aceste grupuri s-au aflat mereu în spatele protestatarilor pașnici și au încercat să determine masă de oameni să forțeze dispozitivele jandarmilor.

4. Într-un final, jandarmii au intervenit în jurul orei 23 pentru a dispersa mulțimea și pentru a nu permite escaladarea violențelor. Dacă jandarmii nu ar fi intervenit, putem admite faptul că lucrurile s-ar fi putut termină mult mai grav.

5. A doua zi, un întreg aparat de propagandă, finanțat pe căi ocolite, a fost pus în mișcare pentru a atacă statul de drept.

6. Tot începând cu 11 august, a fost declansată o adevărată campanie de fake news, inclusiv în presă internatională. S-au folosit diverse declarații ale unor reprezentanți ai partidelor social-democrate europene pentru a construi argumentul că aceste partide condamnă autoritătile din România. În realitate, aceste poziții nu au fost și nu sunt unele oficiale. Am vrut să derulez doar principalele secvențe ale unui scenariu incredibil de bine pus la punct, pentru că este important să înțelegem gravitatea a ceea ce s-a întâmplat vineri, pe 10 august. Și ne întrebăm din nou, care este miza? Cui folosește dărâmarea prin violență a guvernului legitim al României? Cui folosește destabilizarea țării într-un moment atât de important cum este cel al pregătirii preluării Președinției Consiliului UE?”, s-a întrebat Mihai Fifor.

Ministrul Apărării a spus că sunt și alte întrebări care „solicită răspunsuri imediate” prin comisia de anchetă.

„În context, va reamintesc faptul că, în luna iulie, la Bruxelles, a avut loc Summit-ul NATO, iar România și-a atins toate obiectivele propuse, după o muncă de mai bine de 6 luni a Ministerului Apărării și a Ministerului de Externe, adică a Guvernului României. România a fost evidențiată astfel că stat care, prin voința Parlamentului și a Guvernului, își îndeplinește toate obligațiile și conditionalitatile asumate în cadrul Alianței NATO. Mai mult, România a fost evidențiată din nou că pol de stabilitate și drept cel mai important furnizor de securitate la Marea Neagră și în Balcanii de Vest. Cui folosește, în aceste condiții, proiectarea iresponsabila a unei imagini de țara instabilă, cuprinsă de haos, cu pe străzile Bucureștiului? România, prin măsurile luate de Guvernarea PSD-ALDE are cea mai importantă creștere economică și anul acesta. Pe cine deranjează în așa de mare măsură succesul Programului de guvernare votat de milioane de români, încât acest guvern trebuie dărâmat cu orice preț? Cine se face vinovat de modul iresponsabil în care a fost deturnat protestul pașnic al celor din Piață Victoria? De ce această disperare că PSD-ALDE să nu guverneze și în 2019, anul alegerilor pentru Parlamentul European și pentru Președinția României? Toate acestea sunt întrebări care solicita răspunsuri imediate, pentru că, atât românii cât și comunitatea internațională să știe adevărul”, a spus Mihai Fifor.

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a apreciat, sâmbătă, că este necesară înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru că declarațiile lui Klaus Iohannis despre acțiunea Jandarmeriei la protestul din 10 august „denotă dorința evidentă de a stimula și mai mult violențele existente”.

„Încă din seara protestelor, președintele Iohannis a lansat o serie de acuzații dure la adresa Jandarmeriei, în lipsa oricăror dovezi și informații operative. Acest fapt denotă rea-voință și dorința evidentă de a stimula și mai mult violențele existente. Ca și Băsescu, Iohannis nu este interesat de stingerea conflictelor din societatea românească ci, dimpotrivă, de escaladarea lor pentru câștiguri electorale. Toate acestea în tandem cu un aparat de propagandă agresiv, finanțat din surse obscure. Cred că s-au depășit niște limite democratice în acest război politic și consider necesară înființarea unei comisii parlamentare de anchetă, care să aducă lumină pe scena publică”, a declarat liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, într-un comunicat de presă remis sâmbătă MEDIAFAX.

Președintele delegației PSD din Parlamentul European a adăugat, potrivit sursei citate, că Președintele României trebuie să înțeleagă că „schimbarea guvernului altfel decât prin mijloace democratice este ilegitimă”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, pe 13 august, că au trecut deja trei zile de la protestul violent din Piața Victoriei și nu există niciun responsabil, precizând că în orice țară până la această oră ar fi fost cel puțin o demisie. Șeful statului a adăugat că cei vinovați de ceea ce s-a întâmplat la protestul din 10 august trebuie pedepsiți, indiferent cine sunt ei.

„România traversează o stare gravă de tulburare, din cauza violențelor de vineri seară. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimonege, tunuri de apă și lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din țară și de pretitindeni. Mulți oameni veniți din diaspora au participat la manifestări. Nu au fost aduși cu autocarele, au venit din proprie inițiativă, revoltați de modul cum PSD guvernează și legiferează, de atacturile la statul de drept din ultimul an și jumătate. Protestele de sâmbătă și duminică au arătat tuturor adevărata față a celor care ies în stradă de mult timp. Românii știu să fie civilizați, civici, activi și corecți, nu își merită etichetele primite din partea unor voci irespondabilie în politică. Violența și reprimarea brutală a cetățenilor nu sunt acceptabile sunt nicio formă. Atacarea femeilor, a copiilor sunt de neconceput pentru un stat european, iar cei vinovați trebuie identificați și pedepsiți, indiferent cine sunt. Soluția de a dispersa cetățenii este condamnabilă și nejustificată. Intervenția Jandarmeriei a fost disproporționată. Condamn la fel de ferm acțiunile instigatorilor la jandarmi, în încercarea de a deturna un protest pașnic”, a afirmat Klaus Iohannis.

PSD a transmis, pe 13 august, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, cu referire la protestele antiguvernamentale, că președintele Klaus Iohannis a incitat la „anarhie socială” și la „timorarea autorității publice”, precizând că șeful statului e responsabil pentru actuala stare a societății.

„România culege roadele politicii de ură, dezbinare și propagandă mincinoasă promovate de președintele Klaus Werner Iohannis și adepții săi. Acum, în anul Centenarului Unirii, țara este mai dezbinată decât oricând, intoleranța este la cote maxime iar violențele de limbaj, de atitudine și comportament ajung la forme violente, în stradă, împotriva instituțiilor statului român. Legea este siluită și răstălmăcită după bunul plac al provocatorilor și contestatarilor de profesie. Dezinformarea, manipularea, minciuna publică sunt practici cotidiene menite să întrețină un climat de profundă ostilitate la adresa puterii democratice alese și a guvernului său legitim. Președintele României Klaus Werner Iohannis este principalul responsabil pentru actuala stare a societății românești. Acum, după ultimele sale manifestări de incitare la anarhie socială și de timorare a autorității publice, este cu atât mai evident că Iohannis n-a vrut, n-a știut ori n-a putut să fie președintele tututor românilor, moderatorul instituțional arbitrul neutru consacrat de Constituție. Dimpotrivă. În loc să fie alesul care (ne) unește Iohannis a ales să devină Dezbinatorul. Iohannis și-a permis ca președinte să încurajeze protestele de stradă anarhice, anti-PSD și antiguvernamentale. Astfel s-a ajuns ca persoane violente, pornite pe distrugere, să se simtă îndreptățite la excese, atât în mesajele publice cât și în comportament și atitudine și să deturneze și să confiște, pentru interesele lor obscure, manifestațiile de stradă”, se arată în comunicatul de presă al PSD.

Social-democrații fac o paralelă între mitingul Diasporei și demisia fostului premier Victor Ponta, ca urmare a incendiului din clubul Colectiv. „Și acum, ca și atunci, s-a încercat provocarea unor incidente grave care să genereze emoție colectivă puternică și să aducă oameni revoltați în stradă pentru a pune presiune și pentru a crea o situație critică care să forțeze căderea actualului guvern. Acesta este practic modelul prezidențial Iohannis de înlăturare a unui guvern legitim ales și reprezentativ pentru votul țării cu unul artificial, rezultat din combinații și interese obscure, fără nicio legătură cu voința ori alegerea românilor”, a mai transmis PSD.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut pe 11 august că declarația președintelui Iohannis despre Jandarmerie este practic un act de subminare a autorității statului și un îndemn la reluarea violențelor, șeful statului dovedind „încă o dată că este sponsorul politic al violenței și al manifestărilor extremiste”.

Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat, pe 11 august, procurorului general, Augustin Lazăr, demararea de urgență a cercetărilor în vederea stabilirii situației de fapt și elucidării modului concret în care s-a produs intervenția Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestul din Piața Victoriei. În aceeași zi, Iohannis i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situația din timpul protestelor și să prezinte un raport detaliat privind modul în care forțele de ordine au acționat „și mai ales la ordinul cui”.

Jandarmii au intervenit în forță, pe 10 august, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflați în fața sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piața Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafața corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acționat la protestul din 10 august din Piața Victoriei, a anunțat Laurențiu Cazan, cel care a comandat intervenția forțelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri și din alte regiuni ale țării.

Până în prezent, în acest dosar au fost înregistrate 211 de plângeri penale și au fost audiate 92 de persoane. Parchetul General a anunțat că Secția Militară a instituției a preluat ancheta privind violențele din 10 august din Piața Victoriei, pentru a uni toate denunțurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere și plângerile depuse împotriva ministrului de Interne și a prefectului Capitalei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom