Cum a ajuns CHEVRON la BÂRLAD. Ungureanu: Perimetrul a fost concesionat de Guvernul Năstase în 2004, fără consultare cu orașul

Cum a ajuns CHEVRON la BÂRLAD. Ungureanu: Perimetrul a fost concesionat de Guvernul Năstase în 2004, fără consultare cu orașul
Publicat: 27/04/2012, 15:44
Actualizat: 27/04/2012, 16:15

Concesionarea perimetrului Bârlad a fost decisă de Guvernul Adrian Năstase pe finalul mandatului, fără consultare cu locuitorii orașului, către o firmă de la care Chevron a preluat ulterior concesiunea, iar acordul cu grupul american a fost semnat de fostul șef PSD al ANRM, spune premierul Ungureanu, scrie Mediafax.

Premierul a arătat că tocmai una dintre ultimele hotărâri de guvern adoptate în 2004 a vizat concesionarea perimetrului Bârlad pentru explorare, dezvoltare și exploatare unei companii de la care Chevron a preluat apoi concesiunea.

„Citez din moțiunea pentru care ați iscălit: «În cazul reactoarelor nucleare de la Cernavodă s-a cerut acceptul locuitorilor orașului și a existat permanent un program de asistență finanțat de stat pentru cetățenii din Cernavodă». Doamnelor și domnilor de la PSD, ce consultări au avut loc cu cetățenii din Barlad sau cu cei de pe litoral? De altfel, protestele locuitorilor, la care s-au adăugat și reprezentanți ai administrației locale și șefi ai organizațiilor locale PSD, ne oferă răspunsul la intrebarea aceasta? Cum le răspundeți propriilor colegi, domule prim-ministru Adrian Năstase? S-a consultat cineva cu locuitorii din Bârlad? Cred că nu aceasta a fost intenția autorilor moțiunii, să-și pună colegii într-o poziție stânjenitoare, dar cred că astfel de neglijențe se întâmplă atunci când ai mare nevoie de a justifica formal o decizie politică”, a spus Ungureanu.

În discursul susținut în Parlament la dezbaterea moțiunii de cenzură, șeful Guvernului a arătat că, în privința acordului petrolier încheiat cu compania Chevron, procedura de concesiune prin apel public de ofertă a fost demarată în septembrie 2009, în urma ordinului președintelui Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), care a și demisionat ulterior, odată cu ieșirea PSD de la guvernare.

Anunțul privind organizarea rundei de licitație pentru 30 de perimetre petroliere, printre care și perimetrele de la Costinești, Vama Veche și Adamclisi, a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar până la termenul-limită 21 de companii românești și străine au depus 62 de oferte pentru 20 de perimetre, zece dintre acestea câștigând licitațiile. Procesul de evaluare a ofertelor, desemnare a caștigătorilor, negociere și semnare au fost finalizate până la jumătatea anului 2011, când au fost aprobate, prin hotărare de guvern, cinci acorduri petroliere. În 20 martie 2012, Guvernul a aprobat cele trei acorduri petroliere încheiate între ANRM și Chevron, fiind în procedură de reavizare alte 12 acorduri, a arătat premierul.

„În privința acrodului petrolier deținut de Chevron pentru zona Baârlad, acesta a fost aprobat de Guvernul PSD în 2004, titularul inițial fiind o altă companie. Procedura de desfășurare a apelului public de ofertă a fost transparentă, deschisă atât companiilor românești, cât și celor străine care au dorit să participe la această rundă și care au îndeplinit condițiile pentru a fi declarate câștigătoare. Toate acordurile despre care vorbim sunt acorduri petroliere, în strictă conformitate cu legea petrolului. Decizia Guvernului privind licențele de explorare, dezvoltare, exploatare a perimetrelor concesionate pentru trei perimetre în Dobrogea nu conține formularea «gaze de șist» – și, de altfel, licențele sunt doar începutul unui proces. Întâi se va explora pentru identificarea resurselor – și este o etapă care durează aproximativ doi până la patru ani -, și reamintesc că în acest moment nici nu cunoaștem dacă România dispune sau nu de această resursă”, a spus Ungureanu.

El a susținut că scopul explorării nu este în măsură să afecteze mediul, ci este de a indica existența sau inexistența combustibililor fosili neconvenționali, confirm deciziei șefilor de state și de guverne ai Uniunii Europene privind evaluarea potențialului Europei în acest domeniu.

„Orice stat are nevoie să-și cunoască resursele de care dispune, este o chestiune strategică, indiferent de natura ideologică sau partinică a guvernelor. Licențele nu sunt un cec în alb, eventuala exploatare se va demara doar atunci când vom fi siguri că avem ce exploata și că această exploatare se va face în condiții de maximă siguranță pentru viața cetățenilor”, a afirmat șeful Guvernului.

Premierul a mai arătat că decizia de clasificare a acordurilor petroliere, precum cele ale Chevron, nu îi aparține, ci a fost menținută și de fostele guverne, care nu au modificat regula deși aveau această posibilitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer