Cum a ajuns partidul-fantomă al lui Teodor Meleșcanu să primească peste un milion de lei de la stat: Cadoul făcut de Guvernul Orban

Cum a ajuns partidul-fantomă al lui Teodor Meleșcanu să primească peste un milion de lei de la stat: Cadoul făcut de Guvernul Orban
Publicat: 25/02/2020, 18:05

Teodor Meleșcanu pare un personaj politic greu de ucis, ca în filme. Recenta debarcare din fruntea Senatului după plecarea din ALDE e doar cel mai recent episod dintr-o carieră politică începută în diplomația de dinainte de 1990 și continuată printr-un șir nesfârșit de partide și funcții după 1990: ministru de Externe, parlamentar, șef de serviciu secret, din nou ministru de Externe, din nou parlamentar.

Atunci când nu a avut partide mari în spate, precum PDSR și PNL, domnul Meleșcanu a supraviețuit cu brio în ultmii 30 de ani, în formațiuni politice inventate în funcție de contexte favorabile, precum Alianța Pentru România și în prezent Forța Națională.

Cadoul pe care Guvernul Orban i l-a făcut partidului lui Victor Ponta, Pro România, i-a căzut bine și celui a lui Meleșcanu. Partidul înființat în anul 2019 s-a încadrat perfect în schimbarea legislativă, iar modificările aduse de Executivul Orban i-au servit în continuare accesul la banii publici. Lucru ușor de demonstrat potrivit estimărilor făcute de Autoritatea Electorală Permanentă, care arată că în anul 2020 partidul Forța Națională va încasa peste 1.260.000 de lei.

Prin derogarea făcută de Guvernul Orban, în urma unui amendament depus de Pro România la legea bugetului și acceptat de Executiv, în 2020 partidele politice vor primi bani de la buget în funcție de numărul de parlamentari, indiferent dacă respectivul partid a participat sau nu la alegeri, cum este cazul Pro România și formațiunea lui Teudor Meleșcanu.

Dat afară din ALDE, Meleșcanu a fost ales în unanimitate președinte la ”Forța Națională” în noiembrie 2019, alături de Grațiela Gavrilescu (prim-vicepreședinte), deputatul Ștefan Băișanu (vicepresedinte si purtător de cuvant) și Mircea Găinușă (secretar general).

Partidul lui Meleșcanu este inexistent ca sediu, nimeni nu cunoaște exact numărul membrilor sau pe unde e sediul lui. Am încercat să sunăm la numărul de pe pagina oficială de Facebook, însă acesta nu funcționează.

Contactată de Gândul.ro, Grațiela Gavrilescu spune că sediul este undeva pe Splaiul Unirii, Alba Iulia, însă nu își amintește adresa pe dinafară. Gavrilescu susține cu vehemență că partidul are peste 20.000 de membri și că va candida la alegerile locale, subliniind că în fiecare zi sunt persoane care aderă în formațiunea politică.

Sediul partidului rămâne în aer, iar deputatul Alexandru Băișanu spune că nu a fost niciodată acolo deoarece își desfășoară activitatea în Parlament, însă ne asigură că s-au făcut cereri pentru un sediu în București.

„E evident că vom candida. La ultima ședință aveam 20.000 de membri”, spune deputatul de Suceava Băișanu, care definește partidul Forța Națională, ca fiind „un partid naționalist, simplu în care cuvântul de ordine înseamnă patriot, însă nu înseamnă că excludem apartenența noastră în Uniunea Europeană”.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun