„Cum a ajuns pesedistul George Maior director al SRI”. Articol publicat în Gândul în septembrie 2006, când Băsescu a luat pe toată lumea prin surprindere, începând cu Mircea Geoană

„Cum a ajuns pesedistul George Maior director al SRI. Articol publicat în Gândul în septembrie 2006, când Băsescu a luat pe toată lumea prin surprindere, începând cu Mircea Geoană
Publicat: 27/01/2015, 16:00
Actualizat: 27/01/2015, 17:09

Luni dimineata, in timpul sedintei PSD, Mircea Geoana a primit un telefon de la Traian Basescu. Acesta l-a invitat la Cotroceni pentru „consultari” in legatura cu propunerile pe care PSD le-a facut, in urma cu o saptamana, in legatura cu serviciile de informatii. Concret, purtatorul de cuvant Cristian Diaconescu exprimase ideea ca opozitia sa aiba un serviciu de informatii, preluand o practica din Occident. Impreuna cu George Maior, a prezentat-o intr-o conferinta la partid. Ideea a fost considerata de toata lumea drept fantezista si, timp de o saptamana, George Maior a fost tinta ironiilor colegilor sai, care i s-au adresat cu „domnule director al SRI”.

Lasati cu gura cascata

Varianta maximala cu care s-a dus Mircea Geoana la asa-zisele consultari de la Cotroceni a fost cererea ca PSD sa detina controlul parlamentar al serviciilor de informatii. Solicitarea facuta de Diaconescu si Maior i se paruse si lui Mircea Geoana o fantezie. Cineva a luat-o insa in serios. In PSD, dar si in PD, se vorbeste de mai multe discutii avute, saptamana trecuta, pe axa Cluj-Bucuresti, de Ioan Rus, liderul Grupului de la Cluj, cu democratii ardeleni Emil Boc si Vasile Blaga. Este greu de spus daca aceste discutii au influentat decizia presedintelui de a da PSD postul de director al SRI. Cert este ca, luni seara, pentru toti pesedistii, inclusiv pentru membrii Grupului de la Cluj, propunerea lui Traian Basescu a reprezentat o veritabila surpriza. Dupa ce Traian Basescu i-a propus PSD functia, Mircea Geoana a plecat de la Cotroceni in Kiseleff, unde a inceput sa inroseasca liniile telefonice. A vorbit cu Miron Mitrea, cu Ioan Rus, cu Ion Iliescu, cu Nicolae Vacaroiu si Ilie Sarbu (care se aflau la Chisinau), cu Viorel Hrebenciuc si Cristian Diaconescu. Surprinsi de propunere, majoritatea au spus ca PSD trebuie sa accepte. Ion Iliescu a atras atentia ca nu e nevoie de atata graba si a cerut o zi de consultari in partid, fapt respins de Geoana, care s-a temut ca Traian Basescu s-ar putea razgandi.

Maior, Diaconescu, Corlatean – propunerile lui Geoana

In privinta nominalizarii lui Maior, in PSD circulau, ieri, doua variante. Prima – cea mai probabila – este ca Traian Basescu l-a cerut pe Maior la SRI, in virtutea unei recomandari facute de consilierul sau pe probleme de securitate, Sergiu Medar. Cert este ca, imediat dupa ce Geoana a plecat de la Cotroceni sa se consulte cu partidul, Sergiu Medar l-a sunat pentru a-l asigura ca nu este vorba de nicio strategie ascunsa a lui Traian Basescu si sa sugereze din nou nominalizarea lui Maior. Medar a lucrat si cu Geoana (cand i-a fost atasat militar la ambasada din Washington), si cu Maior (la Ministerul Apararii, intre 2000 si 2004). A doua varianta acrediteaza ideea ca Geoana a avut trei propuneri: George Maior, Cristian Diaconescu si Titus Corlatean. In urma consultarilor din PSD, toata lumea l-ar fi ales pe Maior.

Directorul SRI are asigurat postul de ministru al Apararii

George Maior a primit asigurari, spun surse din PSD, ca nu va fi uitat de partid dupa ce va deveni „apolitic”. Pentru a-i risipi ingrijorarea ca-si „pune cruce carierei politice”, Mircea Geoana si ceilalti lideri l-au asigurat ca, dupa ce-i va expira mandatul de la SRI, partidul o sa-i dea ceea ce Maior isi doreste de mult timp: functia de ministru al Apararii. Dupa ce toate aceste discutii au fost incheiate, Geoana si Maior s-au dus apoi la Cotroceni, la a doua intalnire cu Traian Basescu.

Liberalii ameninta ca nu ii voteaza pe cei doi

Premierul Tariceanu a aflat direct de la Traian Basescu de intentia de a numi un pesedist la conducerea SRI. Presedintele l-a sunat cu mai putin de o jumatate de ora inainte de anuntul public si i-a spus ce are de gand sa faca. Daca seful Guvernului s-a resemnat repede, ceilalti lideri ai partidului au luat foc. Deputatul George Scutaru a declarat ca PNL nu ii va vota, in Parlament, pe Maior si Saftoiu, si s-a lansat in atacuri dure la adresa lui Basescu si a PD: „Daca Rodica Stanoiu ar mai fi fost in PSD, presedintele ar fi pus-o procuror general. Sunt dezamagit de declaratiile pe care unii membri PD le-au facut. Ma intreb daca nu cumva PD a uitat ca are in statut o prevedere care interzice colaborarea cu PSD. Sunt surprins de tonul declaratiilor liderilor PD, care arata gradul mare de obedienta fata de Cotroceni. Voi propune colegilor din PD, pentru a fi in ton cu comportamentul lor, sa realizam un proiect de lege de schimbare a Zilei Nationale a Romaniei, de la 1 Decembrie, la 4 noiembrie – ziua de nastere a lui Traian Basescu. Astfel, vor avea ocazia de a-i ridica osanale intr-un cadru organizat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...