Cum a negociat UDMR miercuri seara intrarea la guvernare. Ponta vrea, dar mai are un singur obstacol: Crin Antonescu

Redactor:
Cristian Andrei
Redactor:
Liviu Dadacus
Cum a negociat UDMR miercuri seara intrarea la guvernare. Ponta vrea, dar mai are un singur obstacol: Crin Antonescu
Victor Ponta a încercat miercuri seara să bată palma cu UDMR pentru o guvernare comună, însă s-a lovit de opoziția lui Crin Antonescu și a lui Daniel Constantin (PC).

Victor Ponta a încercat miercuri seara să bată palma cu UDMR pentru o guvernare comună, însă s-a lovit de opoziția lui Crin Antonescu și a lui Daniel Constantin (PC). La negocierile care au avut loc la Palatul Parlamentului, Antonescu s-a opus categoric guvernării comune: „Cooptarea UDMR nu este oportună”. În aceste condiții, Victor Ponta a amânat decizia pentru duminică, după ce a evocat posibilitatea ca Uniunea să aibă o participare la nivel de secretari de stat în Guvern. „Nu am decis cooptarea UDMR la guvernare, nu s-a decis încă nimic”, a declarat pentru gândul premierul Ponta.

Cooptarea UDMR la guvernare urmează să fie decisă într-o nouă întâlnire care va avea loc duminică. În cadrul întâlnirii de astăzi de la Palatul Parlamentului nu s-a ajuns la o decizie finală, PNL susținând în continuare că nu este oportună participarea UDMR la guvernare.

La întâlnirea de la Palatului Parlamentului au participat din partea PNL Crin Antonescu, Dan Radu Rușanu, Radu Stroe și Eduard Hellvig, PSD a fost reprezentat de Victor Ponta, Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea, din partea PC au venit Dan Voiculescu, Daniel Constantin și Bogdan Ciucă, iar de la UDMR au fost Kelemen Hunor și Laszlo Borbely.

„Nu s-a ajuns la o concluzie privind participarea UDMR la guvernare, cu atât mai puțin la nivel de ministru. S-a discutat doar despre păstrarea oamenilor în deconcentrate și a prefecților sprijiniți de UDMR”, au declarat pentru gândul surse participante la întâlnire.

Potrivit acestora, Crin Antonescu le-a explicat celor de la UDMR poziția sa față de intrarea la guvernare, spunându-le acestora că în acest moment „cooptarea nu este oportună”.

În schimb, liderii UDMR au cerut un răgaz de gândire, spunând că o decizie trebuie luată în cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali ai Uniunii.

„O nouă întâlnire între cele două părți urmează să aibă loc duminică, după această întâlnire”, au declarat pentru gândul lideri USL.

Poziția celor de la PNL a fost susținută și de președintele PC, Daniel Constantin, susțin sursele citate. Conservatorii au spus că trebuie să existe o colaborare parlamentară cu UDMR, dar nu la nivel de ministru.

Secretar de stat în Guvernul Ponta?

„Apariția unui secretar de stat al UDMR în guvernul Ponta nu se poate traduce în cooptarea UDMR la guvernare. Mai degrabă este vorba de o colaborare între USL și UDMR”, au subliniat lideri ai USL.

De altfel, nici liderii Uniunii nu cred că vor obține acum vreun post în guvern. Și asta pentru că tabăra liberală a USL s-ar ostiliza exact înainte de o nominalizare a lui Ponta premier. UDMR pare dispusă în schimbul unor resurse puse la dispoziția județelor în care comunitatea maghiară este dominantă, a obținerii unor posturi în în ministere și în teritoriu, deconcentrate sau prefecți, să-l susțină pe Ponta și să-i ofere ajutorul pentru guvernare în eventualitatea în care relația PSD-PNL se deteriorează.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, după întâlnirea de la Palatul Parlamentului, că din punctul său de vedere Victor Ponta este singura variantă viabilă de premier care să fie desemnat de șeful statului, precizând că opinia sa nu ține cont de situația în care formațiunea maghiară va fi, la putere sau în opoziție.

„Din punctul meu de vedere, există o singură variantă, indiferent dacă vom intra la guvernare sau nu, cei care au câștigat alegerile și bineînțeles Victor Ponta. Asta nu are legătură cu situația ulterioară desemnării primului ministru”, a declarat președintele UDMR.

El a fost întrebat în ce condiții va intra UDMR la guvernare alături de USL, având în vedere poziția PNL.

„Un dialog va exista, fiindcă România are nevoie de dialog. Societatea românească are nevoie de liniște, nu de scandal. Deci dialog va exista, indiferent cine va fi la guvernare și cine va fi în opoziție și eu cred că e bine după foarte mulți ani de zile să trecem într-o nouă etapă. (…) Cunosc declarațiile președintelui Crin Antonescu și sunt pentru mine liniștitoare, deci este un om deschis la dialog, la colaborare, în rest amănunte putem să vă dăm săptămâna viitoare”, a susținut Kelemen, precizând că o nouă întâlnire ar putea să aibă loc la începutul săptămânii viitoare.

Premierul Victor Ponta a declarat la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentanții UDMR, în această seară, la Parlament, referindu-se la posibilitatea accederii maghiarilor în cabinet că „Există posibilitatea ca UDMR și să fie la guvernare și să nu fie”.

În acest sens, liderul maghiar, Kelemen Hunor, a precizat că subiectul cooptării UDMR în Guvern nu a fost abordat în această seară dar că „rămâne să discutăm această posibilitate în cadrul unei întâlniri pe care o vom avea luni”.

Tags:
FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide