Cum l-au lăsat deputații pe Laszlo Borbely cu imunitate până la toamnă. „Problema nu a ajuns în plen pentru că nu a mai întrebat nimeni nimic”

Cum l-au lăsat deputații pe Laszlo Borbely cu imunitate până la toamnă. Problema nu a ajuns în plen pentru că nu a mai întrebat nimeni nimic
Publicat: 17/07/2012, 21:42
Actualizat: 17/07/2012, 21:42

Procurorii mai au de așteptat până să-l ancheteze pe fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely. Cu Parlamentul oficial în vacanță sau convocat în sesiuni extraordinare pentru suspendarea și demiterea lui Traian Băsescu, dosarul liderului UDMR rămâne blocat la comisia juridică, unde a ajuns din luna mai. Borbely are astfel imunitate în fața DNA cel puțin două luni de acum înainte.

Cererea magistraților privind avizul de începere a urmăririi penale a lui Borbely a ajuns la Camera Deputaților pe 4 aprilie, iar pe 24 a fost pusă pe ordinea de zi a plenului, însă nu s-a votat din lipsă de cvorum. Pe 8 mai, deputații au cerut retrimiterea la comisie, unde se află și acum.

Motivele amânării deciziei sunt diverse, potrivit parlamentarilor. Dacă unii dau vina pe greva parlamentară a vechii opoziții, deputații din Comisia Juridică susțin că nu a fost evitată problema în mod voit, ci „pentru că dosarul este foarte mare”. „Problema domnului Borbely nu a ajuns în plen pentru că nici nu s-a mai vorbit despre asta, nu a mai întrebat nimeni nimic. Colegii mei, care sunt și avocați, au cerut retrimiterea la comisie ca să studieze mai bine cazul. Are cam 1.800 de pagini, e foarte mare, vă dați seama că trebuie timp”, a declarat, pentru gândul, deputatul PSD Florin Iordache.

Aceeași scuză a avut-o și președintele Comisiei Juridice, Daniel Buda. Întrebat de gândul când se va vota în plen ridicarea imunității parlamentare a lui Borbely dacă va trece de comisie, deputatul PDL a evitat să dea un răspuns concret. „Nu știu, trebuie să vedem, dacă ne strângem sau nu. Dar dacă trece de comisie, se va vota în toamnă. Sau, dacă e cazul, se organizează sesiune extraordinară”, a comentat Buda.

Acest lucru a fost confirmat și de Florin Iordache, dând asigurări că dosarul lui Laszlo Borbely nu va rămâne nerezolvat. „Vă dați seama că o s-o facem, este una dintre prioritățile noastre. Dar oricum nu noi decidem dacă se începe urmărirea penală sau nu. Comisia juridică dă doar un aviz, atât”, a spus deputatul, recunoscând totuși că fără acel aviz, Camera Deputaților nu are ce să facă.

Nici colegii de partid ai lui Borbely nu par să se grăbească, deputatul UDMR Mate Andras spunând că trebuie făcută o analiză amănunțită. „Este normal să ceri retrimiterea la comisie, mai ales când e vorba despre așa o problemă delicată. Și colegii care au cerut amânarea unui vot asupra acestei probleme au făcut-o pentru a lua o decizie finală în cunoștință de cauză”, a spus el, contactat de gândul.

Dacă la ultima declarație pe acest subiect Laszlo Borbely a spus că nu are emoții pentru că se știe nevinovat, de data aceasta așteptarea l-a făcut să se frământe. „Normal că am emoții, este vorba despre demnitatea mea, despre soarta mea ca om în primul rând. Mă bucur că s-a cerut retrimiterea la comisie și că vor analiza dosarele, că sunt 5 în total, 1.800 de pagini. Trebuie să voteze în cunoștință de cauză pentru că este vorba despre soarta unui om„, a declarat fostul ministru al Mediului, contactat de gândul.

Întrebat dacă regretă faptul că și-a dat demisia din fruntea Ministerului la momentul respectiv, Borbely a fost categoric. „Nu, nu regret, în niciun caz. Nu regret că mi-am dat demisia atunci pentru că am reușit să salvez o imagine a guvernului de atunci. Prin plecarea mea s-a evitat un val de acuze, de învinuire a membrilor din guvern”, a completat acesta.

„Orice act procedural din cercetarea penală este blocat”

Borbely este acuzat de două infracțiuni de trafic de influență și de fals în declarații, conform DNA. Pentru a putea începe urmărirea penală împotriva sa, DNA are nevoie de avizul Parlamentului, pe care l-a cerut în aprilie.

„DNA nu mai are nicio cale legală de a notifica Parlamentului în cazul Borbely. În acest caz, orice act procedural din cercetarea penală este blocat”, a explicat, pentru gândul, Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA.

Deși începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului se lasă așteptată, deputații nepărând că se grăbesc, cazul deputatului Mihail Boldea a rămas întipărit drept cea mai rapidă decizie a Parlamentului referitoare la ridicarea imunității parlamentare, și anume nici 24 de ore. Atunci, deși parlamentarii USL se aflau în grevă, președintele PSD, Victor Ponta, a venit la ședința Camerei Deputaților spunând că „în interesul țării, dacă e nevoie, deputații PSD și PNL vor asigura cvorumul”.

„Nu puteam ca astăzi să nu se voteze această cerere a Parchetului, punând în pericol un interes al României, acela de a îndeplini cerințele din mecanismul de cooperare și verificare și de a lăsa justiția penală să cerceteze un deputat. Azi am vrut să dăm un semnal foarte clar, că Parlamentul nu blochează justiția, cei de la putere o blochează, dar nu neapărat din voință, ci din incompetență”, a declarat Victor Ponta, în ziua când Boldea a fost arestat.

* Declarațiile au fost făcute înainte de sesiunea extraordinară în care președintele Traian Băsescu a fost suspendat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie a murit după ce a fost proiectată de banda de alergare prin fereastră...
A suferit o comoție cerebrală! Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
Sabotorii ruși au crezut că au distrus o fabrică de la Berlin care livra ajutoare...
Nici unul dintr-un milion n-ar fi pariat pe o asemenea transformare! Imagini cum n-ai fi...
Anca Sigartău, diagnosticată cu CANCER. Medicii i-au spus că mai are doar 1 an de...
Evaluare Naţională 2024. Reacţia unei eleve, după exerciţiul "complex" de la Limba română. Nota depinde...
Plaja din România cu prețuri mult mai mici decât Mamaia. Un șezlong costă 15 lei
Gordon Ramsay, la un pas de moarte! Celebrul bucătar a trecut printr-un accident extrem de...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Britanicii au pus sub lupă DUSTER. Ce cred despre SUV-ul din Mioveni?
România îl contestă pe omul lui Putin. Cine este Ruben Vardanyan
Premieră ISTORICĂ! Ce a adus o sondă chineză de pe fața nevăzută a Lunii?
Se schimbă permisul de conducere categoria B. Modificare radicală pentru șoferi din 2025
Debandada e-Factura. S-au schimbat regulile pentru acești români
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
"Am sperat că Viorel scapă!" - Părinții bărbatului mort la Ibănești își urlă durerea!
Băieții din „Casa Iubirii” observă cum Gagea pierde teren în fața Alexandrei. Ce spune tânăra...
O nouă veste tristă s-a abătut asupra lumii muzicale. Membrul unei formații celebre a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Mă, tu, acolo, în Japonia, câte ore pe zi lucrezi?
Nvidia nu mai este cea mai valoroasă companie din lume. Cât au scăzut acțiunile pe...
×