Cum poate pierde PNL Bucureștiul cu Marian Munteanu. Detaliul esențial pe care liberalii l-au uitat

Cum poate pierde PNL Bucureștiul cu Marian Munteanu. Detaliul esențial pe care liberalii l-au uitat
Publicat: 14/04/2016, 16:52
Actualizat: 30/08/2016, 15:53

„A fost o reacție fizică la un personaj toxic, e o reacție normală pentru că internetul e un mediu reactiv”, este de părere specialistul în marketing online și comunicare, Vlad Tăușance, în timp ce specialistul în comunicare politică, Antonio Momoc, consideră că Marian Munteanu provine „dintr-o zonă destul de dubioasă ideologic” și nu o mai reprezintă, astăzi, societatea civilă, iar oamenii de pe Facebook „au sancționat chestiunea asta”.

Practic, ce se reproșează PNL-ului? Faptul că „se preferă un discurs radical de dreapta” prin susținerea lui Marian Munteanu, punctează Antonio Momoc. Iar dovadă stau „toate declarațiile lui pro-legionare, toate portretele lui puse pe site-uri legionare care deja circulă pe internet”, adaugă Vlad Tăușance.

De asemenea, un alt motiv de reproș este ignorarea Facebook-ului care, în viziunea lui Momoc, „reprezintă cel mai bine spiritul Colectiv și ceea ce a cerut strada” atât la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, cât și după tragedia din Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015.

Momoc: „Reacțiile au fost destul de anti-PNL”. Tăușance: „Marian Munteanu nu are ce să căute în online de acum înainte”

Specialistul în comunicare politică, Antonio Momoc, este de părere că anunțul privind candidatura lui Marian Munteanu din partea PNL la Primăria Generală a Capitalei a suscitat reacții anti-PNL pe Facebook.

„Nu mi s-a părut că au fost pozitive reacțiile. Din ce m-am uitat pe grupurile mele în care eu sunt și, în general, în rândul liderilor de opinie-cheie pe care i-am consultat, reacțiile au fost destul de anti-PNL. Reacția, în primul rând, a fost de critică la adresa leadership-ului, la adresa lui Blaga și Gorghiu plus Predoiu și majoritatea au întrebat de ce nu s-a preferat un candidat din interiorul partidului precum doamna Săftoiu și de ce s-a mers pe o variantă, și chiar ce s-a criticat cel mai mult pe social media, a fost de ce s-a preluat și s-a insistat foarte mult pe pseudojustificarea că ar fi vorba de cineva care vine din societatea civilă sau că ar fi tehnocrat. Pentru că nu e nici una, nici alta. Numai societate civilă nu e și numai tehnocrație nu e atunci când ne referim la domnul Munteanu, astăzi”, a declarat Antonio Momoc pentru Gândul.

La rândul său, specialistul în marketing online și comunicare, Vlad Tăușance, consideră că reacția de pe Facebook a fost una fizică „la un personaj toxic”, care nu va scăpa nesancționat.

„Eu cred că Marian Munteanu nu are ce să căute în online de acum înainte. Cred că o sa aibă parte de o blocadă de dimensiunea celei împotriva proiectului de la Roșia Montană. A fost o reacție fizică la un personaj toxic, e o reacție normală pentru că internetul e un mediu reactiv. Când îi bagi pe gât o prostie dintr-asta, vomită. Cu siguranță că o să își atragă electorat, cu siguranță că o să-și găsească protestatarii anti-moschee și toate formele penibile de noua dreaptă care o să îi înmulțească niște like-uri, cu siguranță că PNL, fiind o mașinărie politică, o să poată să îi dea niște tracțiune. Dar mie nu mi se pare că are ce căuta pe Facebook și că nu o să scape nesancționat”, a afirmat, pentru Gândul, Vlad Tăușance.

În viziunea lui Antonio Momoc, Marian Munteanu nu mai reprezintă societatea civilă, iar acest aspect a fost taxat și de utilizatorii Facebook.

„El e dintr-o zonă destul de dubioasă ideologic și astăzi faptul că se spune că e din societatea civilă și că se răstoarnă, de fapt, sensul inițial a ceea ce au vrut să spună oamenii la Colectiv, când au ieșit în piață, și să spui, astăzi, că, de fapt, Marian Munteanu reprezintă societatea civilă poate reprezenta în anii ”90, atunci când o reprezenta, dar astăzi nu o mai reprezintă, iar pe Facebook oamenii au sancționat chestiunea asta”, a punctat Momoc.

Potrivit specialistului în comunicare politică, liberalilor li s-a reproșat „degringolada ideologică” și faptul că îndepărtează, prin susținerea lui Marian Munteanu la șefia Capitalei, electoratul tradițional care înclina spre PNL.

„Ce s-a viralizat foarte mult au fost paginile din Evenimentul zilei și nu numai, din anii ”90, când domnul Marian Munteanu exprima o serie de poziții neo-legionare, la momentul fondării Mișcării pentru România. Ceea ce s-a mai viralizat foarte mult a fost fotografia acea cu el ținând mâna cu Virgil Măgureanu, în 2000, atunci când îl susțineau la prezidențiale. Astea s-au viralizat pe Facebook, adică astea au fost foarte prezente: fotografia de mâna cu Măgureanu și luările de poziție pro-legionare, precum și critica la adresa PNL că e, de fapt, o degringoladă ideologică în interiorul PNL și o lipsă de cadre, de resurse umane în interiorul partidului ca și candidați. Practic, ceea ce s-a reproșat a fost faptul că se diluează foarte mult și se pierde foarte mult din electoratul tradițional, din electoratul care ideologic ar înclina spre liberali. Astăzi sunt într-un naufragiu ideologic pentru că se preferă un discurs radical de dreapta, naționalism de dreapta radical prin candidatura lui Marian Munteanu. Astea au fost reacțiile”, a mai detaliat Momoc.

În aceeași măsură, Vlad Tăușance a subliniat faptul că informațiile care s-au viralizat pe Facebook, cu privire la Marian Munteanu, imediat după anunțul candidaturii, arată o dată în plus cât este de compromis.

„Deja circulă pe net toate declarațiile lui pro-legionare, toate portretele lui puse pe site-uri legionare ș.a.m.d. Mie mi se pare că e compromis din multe puncte de vedere, pentru orice om cu țiglele pe casă. Pentru naționaliști e o veste bună. Dar din fericire naționaliștii sunt undeva la 3%”, a subliniat Vlad Tăușance.

Momoc: „Gorghiu ar trebui să se uite mai des pe Facebook”

În acest context, Momoc a subliniat faptul că liderii PNL ar trebui să acorde o mai mare atenție Facebook-ului pentru a vedea ce își dorește cu adevărat societatea civilă.

„Nu am văzut reacții pozitive pe Facebook, iar Facebook-ul cred că reprezintă cel mai bine spiritul Colectiv și ceea ce a cerut strada sau piața, iar dacă doamna Gorghiu vrea să vadă ce a cerut piața, ar trebui să se uite mai des pe Facebook și mai cu atenție. Facebook-ul sigur nu dorește acest tip de așa-numită „societate civilă” sau acest tip de așa-numiți „tehnocrați”, a mai precizat, pentru Gândul, Antonio Momoc.

Totodată, Momoc consideră că cei care s-ar putea bucura de opțiunea liberalilor sunt cei din zona dreptei radicale, dar care nu vor putea aduce procentaje însemnate PNL la alegeri.

„Probabil că grupurile de susținere din zona neo-legionară și de drepta radicală, noua dreaptă și zona asta poate că va fi foarte încântată de domnul Marian Munteanu, candidat din partea PNL, și probabil că zona asta de naționalism de dreapta radicală de pe internet va fi încântată. Pe de altă parte, publicul care reprezintă spiritul societății civile, care s-a manifestat după Colectiv cred că este dezamăgit și se poate ca, pe Facebook, PNL și noul leadership să aibă foarte mult de pierdut în contextul ăsta, dacă analizăm doar reacțiile de ieri. În vreme ce, într-adevăr, poate un public numeros, să vedem cât de numeros e, de dreapta naționalistă probabil că în momentul ăsta jubilează. Cât de mulți sunt oamenii ăștia…în sondaje nu par a fi foarte mulți. În momentul acesta, pare a fi undeva la vreo 3-4% pentru PRU și vreo 5% pentru PMP. Să zicem că publicul ăsta e undeva pe la 10%. Poate să vină PNL cu aceștia, chiar să îi adauge peste electoratul lor tradițional pe cei de la dreapta radicală? Mi-e teamă că nu se va întâmpla asta”, a explicat Momoc.

Momoc: „Spiritul liberal nu este unul al extremismului naționalist”

În acest sens, Momoc a explicat că naționalismul de drepta radical, promovat de Marian Munteanu, nu e specific liberalismului.

„Mi-e teamă pentru PNL că va pierde foarte mult din publicurile potențiale, care înclinau spre ei și care nu vor mai înclina acum, vor merge probabil spre Nicușor Dan sau spre alternative dinspre societatea civilă, sau poate chiar spre PSD sau altceva. Pentru că ideologic, naționalismul de drepta radicală nu e specific liberalismului economic și social. Drepta radicală de tip Marian Munteanu și naționalismul pe care îl promovează el și cu platforma civică, „Grupul pentru România”, în care e cu Dan Puric și ceilalți nu au niciun fel de legătură cu liberalismul. Spiritul liberal nu este deloc un spirit naționalist, e un spirit al egalitarismului civic, nu al extremismului naționalist. Atunci probabil că mulți se vor îndepărta de liberali în zilele următoare și în opțiunile lor odată cu acest sprijin pentru Marian Munteanu al PNL”, a mai spus specialistul în comunicare politică.

În ceea ce privește afirmația Alinei Gorghiu, potrivit căreia „această greșeală fericită” PNL a mai făcut-o și la prezidențiale, când a ales să susțină candidatura unui om cu profil tehnocrat, Momoc a punctat faptul că ar fi putut să facă o astfel de declarație „dacă l-ar fi sprijinit pe Nicușor Dan”.

„Dar câte vreme îl sprijină pe cineva care a fost susținut de fostul director al Serviciului Român de Informații, care are ieșiri publice de tip extremă dreaptă, publicul românesc putem să spunem orice despre el, dar că spiritul străzii, mai ales cel de după Colectiv a fost unul radical de dreapta, cred că doamna Gorghiu a făcut niște calcule greșite sau a fost sfătuită prost. Nu cred că România astăzi înseamnă anii ”30, extremă dreaptă. Dimpotrivă”, a adăugat Antonio Momoc.

Pe de altă parte, întrebat dacă consideră că o să tragă în jos PNL candidatura lui Marian Munteanu la șefia Capitalei, Vlad Tăușance a răspuns: „Eu pariez că nu sare de 15%”.

Potrivit unui raport al Facebrands, 1,90 milioane de persoane, reprezentând 24,97% din totalul de 8,4 milioane de conturi, sunt utilizatori Facebook cu reședința în București.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Documentul care va fi obligatoriu pentru toți românii. Anunțul făcut astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...