Cum se face LOBBY la Guvern, chiar și fără lege: Oprișan cere 8,2 milioane de lei de la Dragnea, Dragnea de la Ponta, Ponta de la Chițoiu. SCHEMA „de creditare” care ar băga orice bancă în faliment

Publicat: 12/12/2013, 07:28
Actualizat: 19/03/2015, 11:19

O soluție adoptată la începutul anului pentru a salva aparențele în față FMI se întoarce, la nici câteva luni, împotriva Guvernului. Rezultatul: disputa între vicepremierii Liviu Dragnea (PSD) și Daniel Chițoiu (PNL) pentru banii pe care Guvernul ar urma să îi dea, pe final de an, administrațiilor locale. Dacă Dragnea cere bani, la presiunea solicitărilor de la primari, Chițoiu răspunde invariabil că nu-i are.

Ultimul demers concret făcut de Liviu Dragnea, printr-o Hotărâre de Guvern care stă în mapa Executivului de la începutul lunii, este încercarea de a scoate din Fondul de rezervă aflat la dispoziția premierului Victor Ponta aproape 2 milioane de euro pentru orașul Panciu. Banii pentru Panciu se află pe o listă de cereri pentru care Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, a luat la rând birourile din Palatul Victoria în ultimele săptămâni.

Criza financiară de la Panciu, unde primăria susține, prin pixul lui Dragnea, că nu mai are bani de salarii și riscă întreruperea încălzirii iÌ‚n şcoli şi grădiniţe, a energiei electrice, apei, gazului şi telefoniei în administraţie, a apărut, paradoxal, după o strategie financiară venită chiar de la Guvern. În ianuarie, pentru a acoperi scandalul arieratelor în fața FMI, Guvernul a pus primăriile să se împrumute la Ministerul Finanțelor și să le plătească. Rămași fără banii de rate, primarii îi cer însă acum tot de la Finanțe, ajungându-se în situația ca instituția care i-a împrumutat să-și pună dintr-un buzunar în altul.

PROIECTUL HOTĂRÂRII DE GUVERN INIȚIATE DE LIVIU DRAGNEA

Situația de la Panciu nu este singulară, admite ministrul Chițoiu contactat de gândul. Se declară însă decis să nu le suporte datoriile primarilor, în ciuda inițiativelor lui Dragnea. „Nu știu, dar nu putem să le achităm noi, atâta timp cât le-am dat credit, trebuie să-și achite ei”, spune Chițoiu.

Cum a funcționat schema de creditare Chițoiu-Voinea care blochează conturile

Ca să evite plata datoriilor din banii Fondului de rezervă, pe modelul guvernării Boc, Guvernul Ponta a venit în ianuarie, printr-o ordinanță de urgență, cu schema Chițoiu – Voinea pentru așa-numita stingere a arieratelor.

Sub presiunea evaluărilor FMI, Guvernul a impus autorităților locale să-și reducă datoriile cu 85% în mai puțin de trei luni, până la 31 martie. La sfârșitul lunii ianuarie, arieratele administrațiilor publice locale crescuseră la 1,18 miliarde de lei, echivalentul a 265 de milioane de euro, mult peste nivelul de 850 de milioane de lei, respectiv 190 de milioane de euro de la finalul anului 2012. Or, Guvernul se angajase față de FMI să le reducă la maximum 300 de milioane de lei.

Astfel, Guvernul s-a oferit să împrumute primăriile și Consiliile Județene, cu bani din Trezorerie, de unde a scos 800 de milioane de de lei în acest scop.

Autoritățile locale au luat creditele pe cinci ani, au început să plătească din datoriile pe care le aveau către firme, dar, rămase fără bani de rate, vin tot la Guvern să ceară finațare. Potrivit înțelegerii cu Ministerul Finanțelor, în momentul în care ratele nu sunt achitate, Guvernul le reține cotele defalcate din TVA, adică banii care ar trebui să le revină lunar din impozitele pe care le încasează primăriile, lăsându-le doar fondurile proprii, de cele mai multe insuficiente și pentru plata salariilor sau utilităților.

8,2 milioane pentru Panciu, prin lobby-istul Oprișan

Așa a ajuns Oprișan, după decesul recent al primarului PSD din Panciu, să ceară de la Dragnea – și Dragnea de la Ponta, având însă nevoie și de semnătura lui Chițoiu – 8,2 milioane de lei pentru orașul de 7000 de locuitori din Vrancea, din bugetul pentru 2013, pe ultima sută de metri.

Un proiect de HG deja inițiat de Dragnea și trimis la Finanțe prevede „suplimentarea resurselor financiare ale orașului Panciu cu suma de 8.281.984 lei, din care 3.516.313 lei necesară pentru achitarea ratelor și dobaÌ‚nzilor restante aferente iÌ‚mprumuturilor contractate cu instituțiile bancare și Ministerul Finanțelor Publice, iar 4.765.671 lei pentru asigurarea fondurilor necesare achitării arieratelor înregistrate la data de 31 august 2013″.

Extras din proiectul Hotărârii de Guvern inițiate de Liviu Dragnea

Argumentul: „autoritatea locală se confruntă cu o lipsă acută de fonduri” și „se află iÌ‚n imposibilitatea de a achita ratele lunare şi dobaÌ‚nzile, iar blocarea conturilor instituţiei ar conduce la disfuncţionalităţi grave ale administraţiei publice locale iÌ‚n oraşul Panciu, prin iÌ‚ntreruperea furnizării agentului termic iÌ‚n şcoli şi grădiniţe, a energiei electrice, apei, gazului şi telefoniei, precum şi neachitarea salariilor personalului din administraţie”, se arată în nota de fundamentare.

Extras din Nota de Fundamentare a HG

La începutul anului, prin schema Chițoiu-Voinea, primăria din Panciu a încheiat trei convenții de împrumut cu Finanțele pentru 9.086.680 lei, pe 5 ani. Acumulase datoriile de pe urma a 10 proiecte pentru străzile din oraș, finanțate cu fonduri eurupene. Deși cofinanțarea a fost de numai 2%, primăria a avut de plătit la stat TVA pentru toate facturile, adică încă 24%, bani pe care nu i-a avut.

Chițoiu: „Să-și achite ei singuri!”. Ponta: „Dau toți banii la aleși locali, bine fac!”

Ministrul Daniel Chițoiu se declară însă decis să nu suporte aceste datorii în numele primăriilor. „Nu știu, dar nu putem să le achităm noi, atâta timp cât le-am dat credit, trebuie să-și achite ei”, a susținut el, întrebat de gândul dacă avizează hotărârea de Guvern a lui Dragnea.

Cu câteva zile mai devreme, Victor Ponta se arăta însă dispus să mai dea bani primăriilor până la finalul anului. „Tot ce economisim până la sfârșitul anului vom da pentru necesități urgente. Suntem în decembrie, iarna nu-i ca vara, cum spun unii clasici care se pregătesc de pensie, și, da, îi dau toți banii, puteți să mă certați dumneavoastră că dau la aleși locali, bine fac!”, și-a anunțat Ponta intențiile.

Gândul a solicitat marți sera Ministerului Dezvoltării lista completă a autorităților locale care au cerut fonduri suplimentare Guvernului și în special a celor care reclamă că nu își mai pot plăti împrumuturile luate de la Finanțe. Recent, Ministerul Dezvoltării a primit 20 de milioane de lei pe care să îi împartă primăriilor, prin ordin de ministru, pentru „cheltuieli urgente ocazionate de sezonul rece”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna