Cum se poziţionează partidele înainte de votul pentru învestirea Guvernului

Redactor:
Alisa Ioana
Cum se poziţionează partidele înainte de votul pentru învestirea Guvernului
ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Social democraţii au anunţat intenţia de a bloca alegerile înainte de termen, iar una dintre variante este absenţa de la votul de învestitură a Guvernului Ludovic Orban II, pentru a nu se realiza cvorumul. Liberalii pot întâmpina probleme dacă şi alte partide fac front comun şi nu participă la vot.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că PSD va încerca blocarea alegerilor anticipate.

„Evident că vom încerca să blocăm alegerile anticipate”, a spus Simonis.

Deputatul PSD, Daniel Suciu, spune că partidul ia în calcul să nu se prezinte în sală, dar acest lucru nu a fost stabilit încă.

„Luăm în calcul să nu ne prezentăm, dar încă nu este o decizie luată”, a spus Suciu.

Nici parlamentarii UDMR nu au stabilit încă ce vor face în ziua votului de învestire a Guvernului Orban II.

„Trebuie să vedem cum ne vom comporta. Nu e vorba de tergiversare, trebuie o discuţie cu toţi liderii, trebuie o discuţie cu fiecare şi cu toţi la masă, să vedem dacă se poate ajunge la o astfel de situaţie, altfel, ne vom trezi că acest Guvern va fi votat, învestit, nu vor fi anticipate, vă spun foarte sincer”, a declarat Kelemen Hunor.

Cu toate că are oameni la guvernare, PMP nu susţine anticipatele. Eugen Tomac, liderul partidului, a dat însă asigurări că cei 21 de parlamentari vor fi în sală în ziua votului.

Senatorul PNL Alina Gorghiu nu vede şanse reale în blocajul demersului, deşi se aşteaptă la un boicot din partea social-democraţilor.

„Eu cred că PMP niciodată nu va sta la aceeaşi masă cu PSD, am eu credinţa asta, ştiindu-le poziţiile. (…) În ceea ce priveşte ALDE, eu cred că domnul Tăriceanu este într-o situaţie foarte delicată în acest moment”, a spus Alina Gorghiu.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion dă şanse mari alegerilor parlamentare organizate înainte de termen.

„Celelalte partide îşi fac socoteli de moment, nu am mare încredere în celelalte forţe politice din acest punct de vedere, unii au spus foarte clar că nu vor alegeri anticipate, PSD-ul se pare că e împărţit, dar până la urmă, încep să cedeze şi ei. Cert e că sunt şanse din ce în ce mai mari pentru declanşarea alegerilor anticipate”, spune Stelian Ion.

Deputaţii minorităţilor naţionale au anunţat deja că nu vor anticipate şi vor vota Guvernul Orban II.

Birourile Permanente Reunite (BPR) au stabilit că audierile miniştrilor în comisii vor avea loc în zilele de 17, 18 şi 19 februarie, iar în 24 februarie este programat votul în plen, de la ora 16.00.

Inchide