Cum se vede din Parlament recesiunea tehnică. Senator PSD: „Datele sunt relative. Să nu ne speriem, să fim optimiști”

Cum se vede din Parlament recesiunea tehnică. Senator PSD: „Datele sunt relative. Să nu ne speriem, să fim optimiști
Publicat: 18/08/2014, 08:03
Actualizat: 11/08/2015, 17:49

Senatul a fost convocat în ședință extraordinară luni, 18 august, pentru dezbaterea proiectului de lege privind reducerea CAS la angajator cu cinci puncte procentuale. Această măsură a fost votată de Parlament în unanimitate, în luna iulie și, cu toate acestea, ea a fost puternic contestată de președintele României.

După întâlnirea din luna iulie dintre premierul Victor Ponta, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, și președintele Traian Băsescu, acesta din urmă a reiterat marea problemă a reducerii CAS: sustenabilitatea. „Nu țin să-l retrimit (n.r.- în Parlament), problema e cum acoperim gaura de cinci miliarde. Avem și MTO* care înseamnă 5-6 miliarde”, a spus atunci șeful statului.

Așa cum se poate observa din înregistrarea întâlnirii dintre cei trei, nici premierul, nici ministrul de Finanțe nu au arătat cum se vor găsi acești bani. În argumentația lor, se arăta că măsura propusă vine să sprijine apariția de noi locuri de muncă și la aducerea de noi venituri la bugetul de stat, totul însă fără nicio cifră. „O să lucrăm la toate, vă dăm tot ce avem”, au răspuns cei doi reprezentanți ai Guvernului.

România, în recesiune tehnică

După nici măcar o lună, românii au primit vestea din Luxemburg: țara a intrat în recesiune tehnică, adică produsul intern brut (PIB) a scăzut două trimestre consecutive. Potrivit datelor oficiale europene, România a înregistrat cea mai mare scădere a PIB-ului din toată Uniunea Europeană, având o scădere de 1% în cel de-al doilea trimestru (de la +0,2% la -0,2%).

„Proasta guvernare e o realitate. Prin incompetență și minciună reușește să creeze din nou dezechilibre”, a susținut Băsescu. Este un semnal de alarmă pe care îl trag pentru că am mai trăit o dată acest proces, cu un guvern mincios, al lui Tăriceanu și ne pregătim, din nou, să intrăm într-un astfel de proces, de depreciere a situației macroeconomice. Încă nu e prea târziu. Încă se pot lua măsurile adecvate evitării unei intrări în criză. Dar criza este aproape, suntem în recesiune”, a avertizat, la scurt timp după publicarea datelor oficiale, șeful statului, atrăgând, din nou, atenția asupra reducerii CAS.

Președintele Traian Băsescu a mai spus că „reducerea CAS nu face altceva decât să accelereze intrarea în criză prin accentuarea masivă a deficitului la fondul pe pensii” și că, în mod egal, PSD, PNL și PDL „îi mint pe români pentru a le lua voturile”.

„Eu le-aș spune la toți la un loc USL, pentru că asta sunt, Ponta cu liberalii și PDL sunt USL. Vor să obțină avantaje în campania electorală pe tema CAS, în condițiile în care România nu poate să facă acest lucru. Nu avem resurse. Toți clamează reducerea CAS și vor băga țara în criză”, a mai spus Băsescu.

PSD: „Datele Eurostat, relative. Ca la un sondaj”

În ciuda semnalelor trase de șeful statului, deputații și senatorii nu se lasă. Proiectul privind reducerea CAS la angajator va fi votat, din nou, săptămâna viitoare în comisiile de specialitate, urmând a se da votul final pe 25-26 august. Oricum, „datele de la Eurostat sunt relative”, adaugă senatorul PSD Sorin Bota, membru în comisia de buget-finanțe a Senatului.

„Să nu ne speriem”, susține el, și „să fim optimiști”.

„Anul trecut am avut cea mai mare creștere. În doi ani, în medie, suntem bine, nu am cum să nu văd veștile bune, numai cei răutăcioși văd veștile rele. Eurostat sunt convins că are informațiile destul de bune și la zi, dar dacă le lipsește 1% din cifre, toate calculele sunt date peste cap”, a declarat Bota, contactat de gândul.

El a adăugat că datele de la organismul oficial de statistică al Uniunii Europene sunt „relative” pentru că se bazează pe „întrebări ca la sondaj”.

„Eu nu sunt atât de catastrofal pentru că operatorii de statistică lucrează cu date relative, prin urmare publicările lor sunt relative, marjele lor de eroare sunt de colectare în primul rând. Eu realitatea în România o văd altfel decât cei de la Eurostat, care colectează date statistice, nu colectează realități. Și când faceți un sondaj, nu toată lumea răspunde corect sau sincer la întrebările din sondaj”, a adăugat el.

Deși recunoaște că prima oară a votat pentru reducerea CAS în necunoștință de cauză, fără a avea argumentația pentru sustenabilitatea măsurii, deputatul PSD Petre Petrescu anunță că o va vota și a doua oară.

„Sunt convins că specialiștii de la Ministerul Finanțelor ne vor prezenta argumentele. Reducerea CAS este o măsură bine venită oricând pentru că ușurează povara fiscală a micilor și marilor producători, a clasei mijlocii a investitorilor români. Problema este dacă se creează un deficit de natură care să afecteze ulterior economia. În măsura în care nu afectează, o vom adopta cu cea mai mare bucurie. Orice reducere este ok, dacă nu produce dezechilibre majore”, a spus Petrescu pentru gândul.

Ialomițianu: „Reducerea CAS nu ne bagă-n criză deloc”

Nici măcar opoziția nu-i ține partea lui Traian Băsescu, fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, spunând că această măsură „nu ne bagă în criză deloc”.

„Ieșirea României din recesiune se va putea face prin reducerea impozitării. Acestea sunt cauzele intrării în recesiune, supraimpozitarea și tăierea investițiilor. Noi considerănm că pentru a stimula crearea de noi locuri de muncă și a relaxa fiscalitatea soluția este să reducem CAS-ul la angajator. Acum, că România a intrat în recesiune, se justifică și mai mult reducerea CAS-ului”, a declarat Ialomițianu, contactat de gândul.

În plus, datele Eurostat nu ar trebui să ne sperie, mai spune fostul ministru. Dar, avertizează el, direcția în care merge guvernarea este greșită.

„O putem salva. Nu sunt vești bune, sunt alarmante, dar nu trebuie să ne speriem. Este cel mai mare eșec al guvernului Ponta. Guvernul ăsta guvernează atât de prost, dar situația nu este atât de proastă”, a adăugat pedelistul.

Pregătit pentru un nou vot favorabil pentru reducerea CAS este și senatorul PDL Marius Bălu, membru în comisia de buget-finanțe a Senatului.

„Reducerea CAS este o măsură bună, dar trebuie să vină cineva la Palatul Victoria care să găsească soluții urgente pentru implementarea lui. Eu voi vota din nou acest proiect. Nu pot să nu iau nicio măsură bună pentru țară pentru că e Ponta acolo și nu e în stare s-o implementeze sau o face prost. Soluția nu este să nu facem nimic pentru că strică Ponta, soluția este să plece Ponta și să vină altul care să implementeze aceste măsuri”, a precizat Bălu pentru gândul.

Deputat PNL: „Nu mă uit în gura unor politruci care nu au citit o carte la viața lor

Liberalii merg pe aceeași idee ca noii lor parteneri de la PDL. Președintele comisiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților, Eugen Nicolăescu, spune că reducerea CAS este mai bună ca oricând, odată cu intrarea României în recesiune tehnică.

„Eu sunt convins că, mai ales în aceste condiții, este nevoie de reducerea CAS și numai o astfel de măsură poate preveni sau poate contribui la diminuarea pierderilor de la buget. Nu ar trebui să ne sperie datele Eurostat, ci ar trebui să ne spună că acest guvern este incompetent și trebuie schimbat cât mai repede. În astfel de condiții, reducerea fiscalității este singura care ne poate pune în mișcare economia. Asta spun marii economiști, nu trebuie să mă uit în gura unor politruci care nu au citit o carte la viața lor”, a declarat Nicolăescu pentru gândul.

Întrebat dacă se poate merge mai departe cu reducerea CAS la angajator, în condițiile în care Eurostat a anunțat că România a intrat în recesiune tehnică, deputatul PNL Gheorghe Dragomir, membru și el în comisia de buget a Camerei, spune că o astfel de măsură poate fi implementată mai bine și cu ajutorul unei noi rectificări bugetare.

„Se poate merge mai departe cu reducerea CAS, dar ar mai trebui o rectificare de buget pentru că Guvernul a făcut-o prost. Dacă nu vor avea curaj să adopte această măsură, vom mai avea scăderi ale economiei. Mergem înainte cu reducerea CAS”, anunță Dragomir.

Referitor la datele Eurostat, liberalul este ceva mai cumpătat. „Nici bine nu ne este, de speriat nu ne speriem niciodată, dar nu ne va fi ușor. Dacă nu vom veni cu bani pentru investiții, dacă nu vom fi mai atractivi prin scăderea impozite și taxe, va fi și mai rău. Reducerea CAS nu poate să ne facă decât bine acum”, a adăugat el, contactat de gândul.

*MTO – medium term objective sau obiectiv bugetar pe termen mediu – este specific fiecărui stat membru al Uniunii Europene, poate fi revizut la fiecare 3 ani, este mai exigent cu cât nivelul datoriei și costul estimat al îmbătrânirii populației sunt mai ridicate și oferă o marjă de siguranță cu privire la rata de 3% a deficitului public în PIB (produsul intern brut), prevăzută cu partenerii europeni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă