Cum vrea Elena Udrea să restructureze partidul: „PDL trebuie să iasă în stradă, nu să se închidă în Modrogan”

Cum vrea Elena Udrea să restructureze partidul: PDL trebuie să iasă în stradă, nu să se închidă în Modrogan
Publicat: 22/02/2013, 12:34
Actualizat: 27/03/2019, 01:33

Înscrisă în cursa pentru șefia PDL, Elena Udrea a anunțat, într-o postare pe blogul personal, cum vrea să schimbe partidul dacă va câștiga alegerile, spunând că este nevoie ca „PDL să iasă în stradă, printre oameni, nu să stea închis în sediul din Modrogan”. Mai mult, ea subliniază nevoia partidului de a intra în epoca post-Băsescu, PDL având nevoie de o strucutură „mai simplă și mai flexibilă”.

„Moțiunea are ca punct de plecare o constatare simplă: că Partidul Democrat Liberal se află la finalul unui drum și la finalul unui ciclu politic și are nevoie de înnoire. A fost un drum început de Traian Băsescu și care ne-a adus cele mai importante succese electorale. Acum, partidul se află în fața unui test major: al schimbării. România din 2013 este mult diferită față de România din 2000 și 2004, iar românii au cerut PDL să se schimbe. În ultimele luni am amânat aceasta schimbare și înnoire de care partidul are nevoie. Partidul s-a baricadat în interior și s-a izolat. PDL a pierdut 1 milion de voturi de la locale la parlamentare pentru că nu am înțeles cât de important este să arătăm că partidul se reîncarcă cu energie, că aduce oameni noi și că propune idei noi”, menționează Udrea.

Ea mai spune că România se schimbă economic și social, politic și administrativ, amintind că urmează să fie adoptată o nouă Constituție și realizată o nouă organizare administrativă. „Din păcate, partidul nu comunică pe aceste teme majore și, la fel de important, nu își pune problema schimbărilor pe care trebuie să le facă pentru a fi competitiv în noua realitate”, susține ea.

„Obiectivul candidaturii mele și ceea ce trasez în această moțiune este un plan de înnoire pentru Partid Democrat Liberal. Îmi propun ca împreună cu o echipă de lideri puternică și energică să recâștigăm statutul de partid cu cei mai mulți votanți din România, partidul care își asumă guvernarea și conduce țara”, notează Udrea.

Elena Udrea adaugă că în moțiune dezvoltă „o serie de idei și răspunsuri care sunt borne pe acest drum”, menționând „necesitatea de a adopta o politică a pragmatismului, ținând cont și de faptul că generația celor de 30, 40 de ani este o generație pragmatică”.

Ea susține de asemenea „urgența de a uni forțele de centru-dreapta sub umbrela Noului Partid Democrat Liberal, de a renunța la experimentele unor alianțe greșit calculate”. „Este și asta o dovadă de pragmatism, de care toate partidele de centru-dreapta sper să dea dovadă”, precizează Udrea.

Deputatul menționează totodată „deschiderea Noului PDL către centru, adică spre o concepție de stat ca furnizor de oportunități, dar care este atent și la necesitățile sociale”.

În ceea ce privește programul pentru „schimbarea și înnoirea PDL”, Udrea menționează că dorește ca partidul să iasă din birouri și să revină în stradă, printre oameni. „E mai important ca niciodată ca PDL să facă politică printre oameni, nu închiși în sediul din Modrogan”, spune ea.

Udrea propune o altă structură de conducere a partidului, „mai simplă, mai flexibilă și mai adaptată obiectivului de energizare a partidului”.

„Mai simplă – înseamnă să nu mai avem suprapuneri de funcții, funcții care sunt doar cu numele, dar nu au atribuții și responsabilități clare. De aceea, propun eliminarea funcțiilor de prim-vicepreședinte din structura de conducere, păstrarea secretarului general, un număr de 8 vicepreședinți regionali, 8 vicepreședinți politici și 8 secretari executivi. Mai flexibilă – înseamnă ca partidul să răspundă rapid la presiunile venite din zona puterii sau la semnalele din filiale. Asta înseamnă oameni noi în conducere, oameni energici și ambițioși care vor să-și construiască o carieră politică la vârf și un viitor pentru partid. Trebuie actualizat modul în care promovăm oamenii în partid și implicăm baza partidului. Nu mă refer aici la principii teoretice, ci la un adevăr simplu: promovarea oamenilor ambițioși și pricepuți energizează partidul. (…) Mai adaptată obiectivului de energizare a partidului – înseamnă să avem funcții in partid care să înlesnească comunicare centru-filiale. De aceea, propun să avem 8 vicepreședinți regionali. Aceștia vor urmări adaptarea partidului la noile realități politico-administrative și vor avea un rol decisiv în revitalizarea și dinamizarea relației centru-filiale”, explică ea.

Udrea menționează că, în redactarea acestei moțiuni, a pornit de la doua premise majore, respectiv „că PDL nu mai are un lider așa cum l-a avut pe Traian Băsescu și că PDL trebuie să recupereze electoratul care l-a votat pe președinte în 2000, 2004, 2007 și 2009” și că, de aici, a definit două concepte: „nevoia partidului de a intra în «epoca post-Traian Băsescu» și nevoia partidului de a câștiga electoratul de 30-40 de ani”.

„Epoca post-Băsescu se traduce prin nevoia PDL de a sta singur pe picioarele sale și de a câștiga viitoarele alegeri fără să mai aibă o locomotivă electorală veritabilă. Epoca post-Băsescu înseamnă un partid puternic prin structuri, prin echipa de conducere, cu o viziune asupra dezvoltării României”, mai spune ea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari