Cum vrea PNL să evite stările de incompatibilitate

Redactor:
Ștefan Pană
Cum vrea PNL să evite stările de incompatibilitate
18 parlamentari PNL, printre care și copreședinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au inițiat un proiect de lege prin care declarațiile de interese ale aleșilor locali să fie verificate de prefecturi, ca măsură de prevenție, pentru a se evita situațiile de incompatibilitate înaintea unor decizii ANI.

Potrivit proiectului de lege, aflat în consultare publică la Camera Deputaților, un al doilea exemplar al declarației de interese a unui primar se va transmite Instituției Prefectului, care, odată cu arhivarea acesteia în Registrul de Interese, va trece la verificarea conformității declarației. Prefectul va trebui să ceară la Registrul Comerțului, sau alte instituții după caz, situația la zi a alesului local, urmând să îl informeze pe acesta cu privire la situațiile neconforme și/sau posibile situații de incompatibilitate și/sau conflict de interese în termen de 10 zile de la primirea declarațiilor.

Inițiatorii afirmă că funcționarea autorităților publice în care se constată cazuri de conflict de interese sau incompatibilitate este „bulversată” din cauza măsurilor legale care se impun împotriva aleșilor locali, în multe cazuri a celor aflați la primul mandat, astfel încât ar fi nevoie de o modificare a legii în ideea prevenirii unor astfel de cazuri.

„Pentru evitarea acestor situații de incompatibilitate sau conflict de interese, este necesară completarea cadrului legal existent prin implementarea unor dispoziții legale de prevenție ce dispun verificarea declarațiilor de interese depuse de aleșii locali la Instituția Prefectului. (…) Plecând de la premisa că nimeni nu dorește să încalce legea și pentru a preîntâmpina situații de natură să afecteze funcționarea autorităților publice locale inițiem prezenta propunere legislativă care (…) implică Instituția Prefectului în verificarea declarațiilor de interese depuse de aleșii locali, astfel încât, odată cu preluarea mandatului, aceștia să beneficieze de o minimă consultanță la depunerea acestor declarații”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Consiliul Legislativ aduce o serie de critici proiectului, inclusiv de neconstituționalitate. Mai exact, Consiliul arată că rolul prefectului este clar stabilit în Constituție, iar atribuțiile de „consultanță” pe care proiectul PNL le propune depășesc limitele stabilite în Legea fundamentală. Mai mult, Consiliul Legislativ atrage atenția că, potrivit modului în care a fost redactat proiectul, prefectul nu ar avea un rol de consultanță prealabilă, ci de verificare, astfel încât prefectul ar trebuie să exercite „control” asupra declarațiile de interese.

„Instituirea atribuției pentru prefect de a verifica, după depunere, declarațiile de interese ale aleșilor locali, pe lângă faptul că nu este compatibilă cu natura juridică a acestei instituții, nici nu se integrează în ansamblul reglementărilor referitoare la asigurarea integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice”, se arată în avizul Consiliului Legislativ.

Acesta mai susține că toate aceste competenții revin, potrivit legii, Agenției Naționale de Integritate, iar includerea unei autorități a puterii executive (prefectul) în acest circuit ar putea duce la „dificultăți” în procesul de evaluare. Nu în ultimul rând, „norma nici nu ar fi eficientă, întrucât proiectul nu cuprinde dispoziții referitoare la procedura care ar fi trebuit urmată după informarea alesului local”.

Avizul Consiliului Legislativ este unul negativ și din cauza unor erori de tehnică în cuprinsul proiectului.

Inițiativa aparține unui număr de 18 senatori și deputați PNL, printre care și liderii Alina Gorghiu și Vasile Blaga, și a fost înregistrată la finalul lunii decembrie în Camera Deputaților. Guvernul nu a emis încă un punct de vedere, având termen până la mijlocul lunii februarie.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide