„Dacă nu ești suspect, ești prost”. Vanghelie, la DNA

 „Dacă nu ești suspect, ești prost. Vanghelie, la DNA
Publicat: 05/05/2016, 12:15
Actualizat: 06/05/2016, 15:32

DNA îl acuză pe Marian Vanghelie că ar fi încheiat la data de 14 mai 2008, în calitate de primar al Sectorului 5, două contracte de salubrizare stradală, în valoare totală de 6.461.361,48 lei ce priveau în total 147 de străzi, încălcând legea achizițiilor publice.

„Prevalându-se de o presupusă situație de urgență, la nivelul acestei instituții publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare, cu toate că, la nivelul Primăriei exista o secție specializată de salubritate stradală și menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (începând cu anul 2007). În acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societăți comerciale”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Cele două contracte au fost încheiate pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte adiționale, dacă presupusa situație de urgență invocată de Primăria Sectorului 5, nu ar fi încetat, susține parchetul.

Legea achizițiilor publice prevede ca în situații de urgență, în vedere atribuirii de contracte, procedura de negociere fără publicarea unui anunț impunea realizarea unei note justificative, prin care alegerea să fie motivată. Astfel, au fost întocmite trei note justificative, „documentația privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum și invitațiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunț de participare”, toate aprobate de Marian Vanghelie.

„Expunerea motivelor din notele justificative nu avea însă nicio bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nicio urgență dat fiind faptul că Primăria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curățenia stradală, care funcționa în acel moment și care, de altminteri, a continuat să funcționeze și după încheierea demersurilor prin care s-a încercat externalizarea serviciilor de curățenie stradală în Sectorul 5”, susțin procurorii anticorupție.

Ulterior, la data de 12 mai 2008, cu încălcarea dispozițiilor legale, Marian Vanghelie „a aprobat referatul de necesitate și dispoziția prin care s-a constituit comisia de evaluare și negociere a ofertelor prin procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare. Membrii acestei comisii, cu încălcarea dispozițiilor legale, au întocmit documentația ce a stat la baza încheierii celor două contracte”, mai arată DNA.

Ca urmare, Primăria Sectorului 5 ar fi fost prejudiciată cu 2.000.194,41 lei, sumă ce constituie și un folos necuvenit pentru cele două societăți comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate, susțin procurorii.

Marian Vanghelie candidează pentru un nou mandat de primar al Sectorului 5, din partea Partidului Dreptății Sociale (PDS). După audieri, întrebat dacă se retrage din cursă, edilul suspendat a declarat : „Cred că o să câștig cu 70%, cum să nu rămân în cursă?”,

Marian Vanghelie, a ajuns la DNA joi dimineața, fiind citat într-un dosar nou, în calitate de suspect. La intrarea în sediul DNA, edilul suspendat declara că „suspect e prenume național. Dacă nu ești suspect, însemnă că ești prost”.

Primarul suspendat al Sectorului 5 este judecat sub control judiciar, într-o altă cauză, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto