Dacian Cioloș, după ce Nicolae Ciucă a fost desemnat drept premier: „USR nu intenționează să susțină un Guvern minoritar care are deja susținerea PSD”

Publicat: 21/10/2021, 17:19
Actualizat: 21/10/2021, 17:31

Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat, la finalul ședinței de Birou Național – organizată după consultările cu președintele Klaus Iohannis și după ce senatorul PNL Nicolae Ciucă a fost desemnat de șeful statului drept candidat pentru funcția de premier – că formațiunea pe care o conduce nu va susține un Guvern minoritar, susținut de social-democrați.

Dacian Cioloș, primul premier desemnat de președinte, care nu a strâns, miercuri, voturile necesare pentru un Guvern monocolor USR, a anunțat, după ședința din forurile partidului, că formațiunea nu intenționează să susțină un Guvern minoritar care are deja susținerea PSD.

Klaus Iohannis a anunțat că a decis să îl desemneze candidat pentru funcția de premier pe senatorul PNL Nicolae Ciucă, actual ministru demis al Apărării, după finalizarea celei de-a doua runde de consultări, de joi. Astfel, Nicolae Ciucă, propus de președintele PNL, Florin Cîțu, și validat în forul partidului, trebuie să vină cu o propunere de echipă pentru un nou Cabinet și un program de guvernare pe care să le supună votului parlementarilor.

Argumentele USR

„…convingem în continuare PNL să mergem pe soluția unui Guvern majoritar, cu o susținere majoritară în Parlament, un Guvern de coaliție, pentru că altfel USR nu intenționează să susțină un Guvern minoritar care are deja susținerea PSD. Noi am venit zilele trecute cu o soluție, cu un program de guvernare, cu un program care prevedea măsuri pentru prevenirea pandemiei, pentru rezolvarea crizei prețurilor la energie, dar și pentru reforme de care România are nevoie – pentru că nu trebuie să uităm de lucrul acesta, că dincolo de gestionarea crizei care e o urgență, România are nevoie de decizii ferme în perioada următoare pentru modernizarea statului, de care ne-am tot plâns că a eșuat în ultima vreme – deci e nevoie de măsuri ferme, de folosirea banilor europeni și toate lucrurile acestea trebuie asumate de un guvern care vrea nu numai să gestioneze criza, dar să și modernizeze România”, a spus președintele USR.

„Am putea avea rapid un Guvern PNL – USR – UDMR, însă, cum am spus, decizia e la PNL și, evident, va fi o decizie pe care și-o vor asuma”, a declarat liderul USR.

Întrebat dacă, la votul din Parlament, USR va vota împotrivă, Dacian Cioloș a răspuns că „nu știm ce să votăm deocamdată, știm doar că există intenția de a forma un Guvern minoritar, nu știm care e lista acestui Guvern, nu știm care e programul”.

„Dar, încă o dată, nici nu mai contează cum va vota USR, atâta vreme cât PNL a anunțat deja că are susținere în Parlament și am înțeles că PSD a anunțat la fel, că poate să susțină un astfel de Guvern minoritar, deci foarte probabil există deja sau exista mai demult, oricum pare să existe deja o înțelegere între PNL și PSD, o înțelegere cu care probabil se simt confortabil, și unii, și ceilalți, deci nu se mai pune problema unei susțineri din partea USR”, a declarat Dacian Cioloș.

Cronologia preluării guvernării

Guvernul Cioloș nu a întrunit, miercuri, numărul necesar de voturi pentru a fi învestit. În favoarea lui au votat doar 88 de parlamentari, în contextul în care USR are 80 de aleși în ambele camere, iar pentru învestire era nevoie de minimum 234 de voturi. Același număr de voturi a fost necesar și pentru demiterea Cabinetului Cîțu, prin moțiune de cenzură, pentru care s-au dat 281 de voturi.

În acest context, președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, joi, după consultările de la Palatul Cotroceni pentru formarea unui nou Guvern, că l-a propus personal pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, să fie candidatul partidului pentru a conduce un Cabinet, pentru care mizează pe colegii din UDMR. „Suntem într-o criză politică, ne-am uitat la probabilitatea de a trece un Guvern în acest moment, noi credem că aceasta este soluția pentru a debloca criza politică în care ne aflăm, pe care nu a generat-o PNL, dar pe care o rezolvă PNL”, a răspuns premierul demis la întrebarea privind motivul răzgândirii „bruște”. La prima rundă de consultări, PNL nu a propus un candidat pentru funcția de premier, însă decizia din Congresul PNL era de susținere a lui Florin Cîțu pentru acestă funcție.

În prima declarație ca premier desemnat, la Palatul Cotroceni, Nicolae Ciucă a spus că „vom negocia cu toate forțele responsabile, astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să altcătuim Guvernul și de asemenea să negociem cu toate forțele responsabile astfel încât Guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament”.

Biroul Permanent Naţional al PSD se reuneşte joi, de la ora 17:00, pentru a lua o decizie în contextul desemnării de către preşedintele Klaus Iohannis a lui Nicolae Ciucă drept candidat la funcţia de prim-ministru.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului