Dan Barna: „Florin Cîțu si-a asumat distrugerea Cabinetului său. Avem o majoritate Cîțu-Ciolacu” (VIDEO)

Publicat: 06/09/2021, 19:45
Actualizat: 06/09/2021, 21:34

Miniștrii USR PLUS  au decis să demisioneze din Guvernul Cîțu, iar acestea vor fi prezente pe biroul premierului marți dimineață. Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a prezentat, la începutul declarației, bilanțul activitățiilor miniștrilor USR PLUS. În timpul declarației, Dan Barna a ținut să precizeze că „lupta din partid este folosită pentru a risipi resursele națiunii și a aloca zeci de miliarde pe promisiuni către primari, în interes electoral”, iar abuzul desfășurat luni în Parlament „a aruncat România în beciul pseudo-democrației”. Mai mult, copreședintele USR PLUS a declarat că PNL va avea două variante cu ajutorul cărora să formeze Guvernul.

Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a prezentat, la începutul declarației, bilanțul activitățiilor miniștrilor USR PLUS.

Principalele declarații:

„Am promis că vom fi un partid altfel și suntem un partid altfel. Miniștrii noștri au arătat că pot fi și altfel (…) Nu am ezitat să ne asumăm o guvernare grea. În aceste 8 luni de zile, am adus în vârful administrației oameni, onești, competenți, ale căror performanță a arătat că se poate și altfel. Ce a însemnat USR PLUS în această guvernare:

    • Ioana Mihăilă a anunțat transparentizarea tuturor contractelor de achiziții din MS și a semnat ordinul prin care vaccinul HPV devine gratuit până la vârstă de 18 ani, aprintii fiind nevoiți să plătească în jur de 300-400 de euro.
    • Ghinea a finalizat PNRR, cel mai important proiect al României și a transmis la Bruxelles toate actele necesare, reusinf să negocieze fiecare bucățică de text.
    • Drulă a finalizat două licitații de autostrăzi,
    • Năsui a deblocat plățile pentru măsură 2”.

Toate s-au întâmplat vineri, într-o singură zi, pentru că am crezut în democrație.

În timpul declarației, Dan Barna a ținut să precizeze că „lupta din partid este folosită pentru a risipi resursele națiunii și a aloca zeci de miliarde pe promisiuni către primari, în interes electoral”, iar abuzul desfășurat luni în Parlament „a aruncat România în beciul pseudo-democrației”.

„Dar văzând ce s-a întâmplat azi în Parlament, am decis că nu mai putem merge mai departe cu un premier care guvernează fără pic de respect pentru protocolul de colaborare a Coaliției, fără minim respect pentru adevăr, pentru ceea ce înseamană interesele reale ale românilor. Când lupta din partid este folosită pentru a risipi resursele națiunii și a aloca zeci de miliarde pe promisiuni către primari, în interes electoral, propriu, nu putem merge mai departe și nici nu se va mai putea cu USR PLUS. Această este diferența pe care vrem să o aducem în România. Florin Cîțu a dinamitat conștient această coaliție. El nu mai poate fi premier. Din acest motiv, miniștrii USR PLUS se retrag din guvernul Cîțu, Este o decizie susținută de Biroul Național, ne prezentăm demisiile. Mâine dimineată, premierul va avea demisiile pe birou.

Nu s-a întâmplat niciodată în 30 de ani că oamenilor care au semnat moțiunea de cenzură să li se spună: Nu avem încredere că e semnătură dvs. Avem îndolei serioase. E un abuz care aruncă România în beciul pseudo-democrației.  Ceea ce s-a întâmplat astăzi ne arată că trebuie să folosim planul B, pentru că planul A era moţiunea de cenzură. Sunt două variante, fie PNL acceptă că USR PLUS este un partener serios pentru dezvoltare şi mergem mai departe cu un nou premier. Fie PNL merge pe varianta USL, alături de PSD. Este o decizie grea pe care niciunul dintre noi nu am luat-o uşor, dar este un mesaj de care România avea nevoie. După 30 de ani trebuia să vină un moment în România în care un partid să spună aşa nu se mai poate. Am văzut că PSD e în echipa câștigătoare. Dacă vor să meargă pe această variantă, USR PLUS va respecta regulile și democrația. E o decizie grea. dar România are nevoie de un partid care să spună: Ori ne respectăm angajamentele, ori plecăm acasă!”

Q: Ați avut o consultare și cu președintele Iohannis?

Barna: De miercuri am transmis un mesaj, nu a venit nici un răspuns. Azi am primit o invitație pentru mîâine, voi merge. Mesajul nostru e fără echivoc: un nou premier în cel mai scurt timp pentru a continua reformele.

Q: De ce nu vă depuneți demisiile în această seară?

Barna: Nu este noaptea negocierilor. Le prezentăm mâine dimineață.  E o chestiune practică, mergem fiecare la ministere.

Q: Dacă premierul Cîțu pleacă acasă, veți renegocia ministerele, funcțiile, prefecții în coaliție?

Barna: Noi considerăm că acest guvern este al coaliției, nu vedem nici o problemă, lucrurile pot merge la cheie de a doua zi

Q: Vă reproșați ceva?

Barna: Poate că am fost mult prea împăciuitor, am creat că bunul simț înseamnă nepăsare. Protocolul de colaborare a fost încălcat repetat de premierul Cîțu. E exact ca în James Clavell, și-a pierdut cinstea obrazului.

Sper ca moțiunea USR PLUS să ajungă la vot. Ce s-a întâmplat azi e că s-a blocat un drept constituțional, al depunerii moțiunii de cenzură. E un blat evident pentru toată lumea PNL – PSD.

Copreşedintele USR PLUS, Dan Barna, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a îndeplinit rolul de mediator, deşi putea să facă acest lucru.

Q: Mai aveți încredere în președintele Iohannis?

Barna: Nu și-a exercitat până azi atributul de mediator. Mâine poate arăta că poate fi președintele pe care ni-l dorim toți.

Q: E în spatele tuturor acțiunilor lui Florin Cîțu?

Barna: Vreau să cred că oamenii care conduc țara să aibă responsabilitatea acțiunilor lor. Premierul Florin Cîțu și-a asumat împingerea afară din coaliție a USR PLUS, distrugerea cabinetului său.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului