Dăncilă, despre Iohannis: E un președinte dictator / Se teme de justiție, nu renunță la imunitate / A venit din SUA cu o șapcă, nu a rezolvat problema vizelor / Sunt deschisă la dezbatere / Luni voi fi președintele României! – VIDEO

Dăncilă, despre Iohannis: E un președinte dictator / Se teme de justiție, nu renunță la imunitate / A venit din SUA cu o șapcă, nu a rezolvat problema vizelor / Sunt deschisă la dezbatere / Luni voi fi președintele României! - VIDEO
Publicat: 19/11/2019, 22:03

22:00 Dăncilă: Am toată deschiderea de a participa la o dezbatere cu Klaus Iohannis, unde hotărăște el

Candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă, a anunțat, marți seara, că nu a renunțat la ideea unei dezbateri publice cu prezidențiabilul PNL, Klaus Iohannis, precizând că este dispusă în continuare să meargă unde decide acesta, la orice canal de televiziune.

20:23 Dăncilă: Pot justifica fiecare bun, din salariul meu sau al soțului meu. Îți permiți să-ți cumperi din salariul de europarlamentar. (vizavi de ceasul de 5.000 de euro)

Conferința susținută de Viorica Dăncilă – VIDEO

20:21 Dăncilă: Mulți din PNL care l-au votat pe Iohannis în primul tur nu se mai regăsesc în discursul său

Candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă, a declarat, marți, chestionată care ar fi, ipotetic, ultima întrebare pusă președintelui Klaus Iohannis în cadrul unei dezbateri, că l-ar întreba pe acesta dacă-i iubește pe români.

„Domnule Iohannis, îi iubiți pe români? Gândiți și acționați românește? Acestea ar fi întrebările mele. Pentru că, atunci când spui că-i iubești pe români, trebuie să-i iubești pe toți românii și te raportezi la toți, ceea ce Klaus Iohannis nu face”, a declarat Viorica Dăncilă, chestionată de reporterul MEDIAFAX care ar fi, ipotetic, ultima întrebare pusă președintelui Klaus Iohannis în cazul în care acesta ar fi acceptat o dezbatere.

Liderul PSD a avut și un mesaj pentru liberali.

„Le-aș transmite un mesaj celor din Partidul Național Liberal. Dacă se regăsesc în mesajele transmise de Klaus Iohannis, dacă ei consideră că atunci când cineva îți este contracandidat trebuie amențat cu cătușele, dacă ei cred că atunci când ai un europarlamentar din alt partid politic trebuie să-l ameninți că va fi vizitat de procurori. Eu cred că foarte mulți din Partidul Național Liberal, dintre cei care au votat în primul tur cu Klaus Iohannis nu se regăsesc acum în discursul lui Klaus Iohannis”, a conchis Viorica Dăncilă.

20:15 Dăncilă, despre modificările la Codul Penal: Au iscat discuții, Macovei și alții, a trebuit să-mi apăr țara. Așa face un bun român. Totul va fi stabilit în Parlament, dar noi nu mai avem o majoritate, e important ce fac cei cu majoritate.

Nu sunt jurist, nu știu care sunt modificările la CP. Trebuie să mă documentez. Nici nu trebuie să fac acest lucru. Eu ca președinte nu trebuie să intervin în justiție. Asta fac cei din domeniu.

20:11 Dăncilă: Voi fi președintele mediator, care să lupte pentru țara lui, care să aducă echilibru și consens în România. Cu guvernul Orban voi avea o relație interinstituțională.

Prima vizită externă: În Rep. Moldova.

Despre știrile privind lobby-ul pentru V. Plahotniuc: E ilegal să faci lobby. Niciodată așa ceva. Nu sunt adepta ca cineva să intervină în politica internă. Rep. Moldova să meargă pe traseul european.

Despre viza Waiver: Trebuie să stabilim niște termene, așa cum am avut curajul când a fost vorba de moneda euro.

20:10 R: Dacă ajungeți președinte și veți considera că guvernul lucrează în detrimentul românilor, veți participa la ședințe?

Dăncilă: Doar la cele care țin de siguranța națională.

Pentru mine e important ca tot ce nu e neconstituțional să nu fie aprobat. E important să și aprob acele legi care îi ajută pe români.

20:06 Dăncilă spune de ce nu a mers la dezbaterea lui Iohannis: Am considerat că nu este nevoie de circ

Viorica Dăncilă a declarat, marți, că a luat în calcul să meargă la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis, însă știa că dacă va merge la eveniment vor exista multe jigniri, astfel că a considerat că „nu este nevoie de circ” și a preferat să facă propria dezbatere cu presa.

„ Să știți că am luat în calcul ambele variante. Mi-ar fi plăcut să merg acolo și să îi cer lui Klaus Iohannis să renunțe la această aroganța și lașitate și să avem totuși o debzatere. În față presei pe care a selectat-o, în fața oamenilor pe care i-a selectat. Acceptam acest lucru. Am avut multe informații că dacă voi merge acolo vor există multe jigniri și lucruri urâte. Va exista o poziție din partea președintelui care efectiv nu va pune dezbaterea de la egal la egal pe primul loc. Atunci am considerat că nu este nevoie de circ. A avut România prea mult circ și cuvinte urâte”, a spus Viorica Dăncilă, la dezbaterea organizată în Parlament.

Prezidențiabilul PSD a adăugat că nu a vrut să împartă România sau presa, precum modul în care „s-a raportat Klaus Iohannis” la presă.

„Am preferat să am o dezbatere deschisă, cu toată presă. Am considerat că aș fi acceptat modul în care s-a raportat la presă Klaus Iohannis și aș împărți presa între cei care merită să participe la dezbatere și cei care nu merită. Am vrut să nu împart nici românii, nici presa”, a subliniat Dăncilă.

Aceasta a susținut luni seară că ia în calcul să participe la evenimentul organizat de Klaus Iohannis, la Biblioteca Centrală.

Prezidențiabilul PNL a susținut că dacă Viorica Dăncilă se va prezenta la eveniment, aceasta nu va fi primită.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a declarat că Dăncilă ar fi putut participa la dezbatere, din public.

20:04 Dăncilă: De 15 ani, am avut doi președinți care au inoculat multă ură. Nu sunt de acord cu afirmațiile unor colegi – gen „Iohannis, șef de lagăr nazist”. Avem doi candidați – unul nu a jignit, îi respectă pe cei din PNL și celălalt care vine cu un discurs extremist – trebuie să dispărem.

20:01 Dăncilă: Despre o propunere de premier Klaus Iohannis – Dacă sunt probleme de legalitate, voi explica de ce nu sunt de acord

19:58 Dăncilă: Nu l-am vizitat pe Dragnea la închisoare. Nu l-am sunat. Nu vreau să-i reproșez nimic niciunui fost lider al partidului. Le spun doar că am învățat din greșelile făcute, liderul următor al PSD va învăța din erorile mele.

Îmi asum greșelile. Greșelile mele gramaticale au fost evidențiate în spațiul public. Luați și discursurile lui Iohannis, vedeți câte greșeli au.

19:56 Dăncilă: Cred că vom câștiga alegerile prezidențiale, oamenii vor vedea abordarea lui Dăncilă și a lui Iohannis

19:53 R: Exercițiu de imaginație: Îl aveți aici pe Klaus Iohannis – ce l-ați întreba?

Dăncilă: D-le Iohannis, îi iubiți pe români? Gândiți și acționați românește?

PNL se regăsește în mesajele lui Iohannis? În discursul extremist? Dacă un contracandidat trebuie amenințat cu cătușele?

19:50 R: Unde erați în seara de 10 august?

Dăncilă: Am fost în concediu, am trimis o cerere către Iohannis, care a fost contestată la Curtea Constituțională. Am cerut detalii. Prima grijă a fost pentru oameni. Mă gândesc și la cei care au protestat, dar și la jandarmi. Am spus să nu fie oameni care să nu fie loviți, nici de o parte nici de alta. Au fost loviți și justiția trebuie să stabilească adevărul. Cei care au greșit pe 10 august – fie din jandarmerie sau grupurile agresive din P-ța Victoriei – trebuie să plătească.

19:47 Dăncilă: România normală e cu toate partidele, în care ne regăsim toți în deciziile președintelui

Primul lucru ca președinte: Aș veni și aș cere referendum pentru renunțarea la imunitate. Ceea ce a promis în 2014 Iohannis și nu a făcut-o.

Aș fi vrut să merg la confruntarea cu Iohannis, să-i cer să renunțe la aroganță. Mi s-a spus însă că acolo vor fi foarte multe jigniri.

19:46 Dăncilă, mesaj pentru Iohannis de Ziua Bărbatului: Să nu jignească femeile, să fie un bărbat puternic, să nu fie laș! Să accepte această confruntare, cerută de toți românii

19:45 Dăncilă: Iohannis i-a tratat cu dispreț pe minoritarii maghiari. Voi face ceea ce e mai bine pentru ei. Voi fi un președinte care să se adreseze și lor.

19:44 Dăncilă: Luni voi fi președintele României!

19:43 Dăncilă: Cred că pe Iohannis îl vor suspenda românii pe 24 noiembrie.

19:42 Dăncilă: Nu voi permite protocoale secrete în România. Acestea trebuiau sancționate de președinte

Viorica Dăncilă a declarat, marți, că, dacă va ajunge președinte, nu va permite existența protocoalelor secrete în România și va condamna abuzurile. Prezidențiabilul PSD a afirmat că era datoria președintelui Klaus Iohannis să sancționeze aceste lucruri.

„ În calitate de președinte voi condamna de fiecare dată abuzurile. Președintele României are obligația, pe lângă faptul că trebuie să asigure o justiție independentă, trebuie respectat statul de drept, trebuiesc respectate și drepturile și libertățile cetățenilor țării tale. Aceste trei deziderate sunt respcetate în toate statele europene. Au fost abuzuri, nimeni nu poate să le nege. Au fost protocoale, pe care le-au condamnat toți. Cât voi fi președinte nu voi permite aceste abuzuri și nu voi permite protocoale secrete în România”, a spus Viorica Dăncilă, la dezbaterea organizată în Parlament.

Prezidențiabilul PSD susține că era datoria lui Klaus Iohannis să sancționeze abuzurile și protocoalele secrete.

„Toate acestea trebuiau sancționate în primul rând de președintele României, care trebuie să fie președintele tuturor românilor”, a subliniat Dăncilă.

19:40 Dăncilă: Nu aprob declarațiile extremiste. Nici pe cele ale lui Iohannis, despre „exterminarea” primarilor PSD. Nu am vorbit despre „niște evrei”

19:39 Dăncilă, despre lobby în SUA plătit de PSD: Nu, eu am fost invitată acolo. Trebuia să semnăm acordul pentru energie nucleară. Nu am fost să mă plimb.

19:32 Dăncilă: Nu voi ieși în spațiul public pentru a critica guvernul.

Nu vreau guvernul meu, vreau guvernul pe care îl dă majoritatea parlamentară.

19:30 R: De câte ori ați votat ca un politician să fie cercetat de justiție?

Dăncilă: Fiecare are o responsabilitate. Nu am încurajat niciodată pe cineva pentru a păstra o imunitate. Eu nu am avut imunitate, ca premier. Ca președinte, nu vreau imunitate. Fac referendum pentru ridicarea imunității, promis de Iohannis.

19:24 Cea mai mare temere – Dăncilă: Mă tem doar de Dumnezeu, nu vreau să dezamăgesc oamenii.

19:23 Dăncilă răspunde în română unei întrebări adresate în engleză: Merkel vorbește doar în germană

Viorica Dăncilă a refuzat, marți, să răspundă în limba engleză unei întrebări despre programul Visa Waiver, precizând că și cancelarul german Angela Merkel vorbește în germană la toate reuniunile cu președinți și șefi de guverne. „Aș fi putut să vă răspund și în engleză”, a completat liderul PSD.

19:22 Dăncilă: Mi-am dat seama că orice discuție cu Iohannis este inutilă, va spune doar ce-l avantajează electoral. Nu am avut un dialog.

19:20 R: Aveți regrete cu un anume moment? După alegerile europarlamentare? Când cei din nucleul dur PSD au simțit că s-a întors discursul?

Dăncilă: În calitate de președinte voi condamna mereu abuzurile. Cât voi președinte nu voi permite abuzuri.

19:20 Dăncilă: Am călătorit cu transportul în comun. Un bilet cu metroul costă 2 lei

Prezidențiabilul PSD Viorica Dăncilă a declarat, marți, că a călătorit cu transportul în comun și că un bilet pentru metrou costă 2 lei, în timp ce un bilet cu autobuzul costă între 1,3 și 1,5 lei.

„Am călătorit cu transportul în comun. Un bilet cu metroul costă 2 lei. Sau 2,3 lei. Cu autobuzul nu am călătorit, am călătorit cu metroul, dar știu că este între 1,3 și 1,5. Nu am călătorit cu autobuzul, pentru că nu am putut, am fost premier. Dar cu metroul am călătorit”, a spus Viorica Dăncilă, la dezbaterea cu presa organizată în Parlament.

19:17 Dăncilă: Am fost un premier al tuturor românilor, chiar și al celor care mă jignesc

19:10 Dăncilă: Nu am discurs scris, nu am citit de pe foi. Am răspuns liber.

19:07 Dăncilă: Am o relație foarte bună cu statele arabe, am deschis comerțul cu carne de oaie, investesc afaceriștii în România

19:01 Dăncilă Haideți să vorbim și despre lucrurile bune, despre spitale, că am deschis spitale și alții au închis spitale

Pentru fiecare din cele trei spitale regionale, aveam nevoie de 460 mil euro. Același spital la Bruxelles a avut o alocare de 280 milioane euro.

19:00 Dăncilă: Nu mă dezic de PSD, sunt membru de 23 de ani, sunt mândră că sunt PSD-ist

18:55 Despre priorități, dacă ajunge președinte

Dăncilă: Prioritate referendum pe imunitate, apoi vreau ca România să nu fie de rangul 2, vreau o politică externă bazată pe dialog, pe cooperare pe cât mai multe state.

Vreau să asigur o politică bazată pe bunăstare în țară, pe creșterea nivelului de trai. Nu voi accepta o politică de austeritate în România. Iohannis s-a întâlnit cu liderii statelor care se opun aderării la Schengen, de ce nu a vorbit cu ei despre România? Toate aceste lucruri trebuiau discutate.

Când mergi în SUA, negociezi vizele pentru România, nu vii cu o șapcă și trei poze, crezi că ai încheiat misiunea.

18:51 R: Ați vorbit în campanie că Iohannis nu vrea să se confrunte cu o femeie? Nu e o abordare sexistă?

Dăncilă: În 2009, a avut o confruntare cu Ponta. Dacă a acceptat cu un bărbat o confruntare, de ce nu are aceeași abordare cu o femeie. Nu mă simt discriminată, cred că Iohannis este laș, nepregătit.

18:48 R: Deficitul la 10 luni, s-a depășit 2,8% din PIB

Dăncilă: Ne încadram în limita de deficit până la finele anului. Domnul Cîțu și Iohannis au mai zis că depășim deficit 4%. Trebuie să găsească soluții pentru a se încadra în limita deficitului.

Afirmațiile lui Cîțu (ex: cu „gaura neagră”) au făcut rău, au dus la creșterea euro, nu sunt acolo să condamne greaua moștenire. Dacă nu sunt în stare, să-i lase pe alții care pot să facă acest lucru.

18:43 R: Ați trimis un mail către 750 de europarlamentari despre faptul că OUG 13 nu este periculoasă…

Dăncilă: Trebuia să explic, eu nu eram premier, ci europarlamentar. Au fost multe atacuri – Cristian Preda, Monica Macovei – a trebuit să explic. Nu doar eu trimit mail-uri. Nu mai știu în 2017 ce am scris în mail.

Despre ce eveniment vorbiți? Cel în care PNL a adus România în atenția UE? Niciun stat nu face asta, trebuia să-mi apăr țara. Rezolvăm totul în țară. Acea OUG a fost declarat constituțională, legal nu avea probleme de legalitate. Acum nu este oportună, nu aș da o OUG, a fost un referendum votat în care guvernul nu are voie să dea ordonanțe pe justiție.

Despre Dragnea: Fiecare președinte a avut lucruri bune și rele. Justiția a intervenit. Cum vedeți dvs un președinte în fruntea României, care are nu știu câte dosare penale, care se judecă cu bătrânii pe case? Care calcă în picioare constituția? Dragnea a plătit, dar cum plătește Iohannis?

Iohannis e președinte de facto al PNL…A încălcat decizia Curții Constituționale: – deîndată trebuie să numească miniștri interimari, a sfidat Constituția.

18:40 Dăncilă: Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, a fost foarte atacat, a fost tot vina lui, a fost atacat pentru că e adoptat. El nu iese în spațiul public, nu face politică. Vreau să-l las să își facă viața lui. Mi-a zis că faptul că sunt premier nu e neapărat un lucru bun pentru el…Când a primit de muncă nu eram premier.

Toți tinerii din țară vor fi ca propriii mei copii.

18:37 R: Cum îi convingeți pe tinerii plecați din țară să iasă la vot duminică?

Dăncilă: Fac o paranteză. Nu aș vrea să plecăm de la o simplă constatare. Nu vor veni dacă le spunem să vină în România. Trebuie să le creăm condiții. Atât timp cât am fost premier am luat măsuri bune pentru țară. Am crescut salariile pentru ca ei să aibă salariu decent în țară. Am arătat respect față de părinții lor. A fost un lucru de normalitate. Am dat fonduri pentru comunitățile locale.

Avem tineri foarte bine pregătiți. Dar nu au văzut un președinte care să-i reprezinte cu demnitate. Președinția rotativă a fost un pas în sensul bun. A fost aprecierea pentru români, nu pentru Viorica Dăncilă.

18:36 R: Despre Unirea României cu Rep. Moldova

Dăncilă: Obiectiv ratat și de Iohannis. Am fost avocatul Rep. Moldova în instituțiile europene. Trebuie să-i ajutăm pe frații de peste Prut să îndeplinească obligațiile UE.

18:31 R: Considerați că Liviu Dragnea a fost un om bun sau rău pentru România?

Dăncilă: Care e mai nociv, Băsescu sau Iohannis? Accept orice opinie.

18:27 R: Măsuri / sancțiuni în cazul Rusiei

Dăncilă: Nu am votat împotrivă. Vă referiți la embargo. Sancțiunile sunt aplicat până când Rusia își va îndeplini obligațiile față de UE.

18:27 Viorica Dăncilă a declarat, în conferința organizată înainte de cea a lui Klaus Iohannis, că are o listă de întrebări, în condițiile în care prezidențiabilul PNL refuză confruntarea directă. Una dintre întrebări este legată de eșecul intrării în Spațiul Schengen.

„Chiar dacă dl Iohannis nu dorește o dezbatere, nici cu mine, nici cu dvs, as vrea ca prin intermediul presei, prin intermendiul celor prezenți la dezbatere să răspundă la o serie de întrebări, nu pentru mine, dar pentru românii care așteaptă aceste răspunsuri. Întrebările se referă la activitatea lui Klaus Iohannis. Nu îl întreb >, ci > pentru că singura preocupare a fost bifarea unui nou mandat. Cum v-ați simțit când ați primit salariul fără să faceți nimic pentru români? Chiar ați crezut că nu aveți nicio responsabilitate?”, a spus Viorica Dăncilă.

Prezidențiabilul PSD a avut întrebări legate de Spațiul Schengen și de imunitatea oferită de funcție.

„O promisiune pe care a făcut-o în campanie din 2014. Atunci a promis că va renunța la imunitatea oferită de funcție. De ce i-ați mințit pe români? Nu ați renunțat. Eu nu am avut nevoie de imunitate în funcția de premier. De ce vă este frică să renunțați la imunitate? Nu cumva dosarele penale sau problemele cu justiția vă sperie?

O altă întrebare este legată de intrarea României în Schengen. la Summitul de la Sibiu, Iohannis a promis că România va intra în Schengen. Dl. Iohannis, vă asumați acest eșec al Politicii Externe? Știm că România îndepliniște tehnic toate criteriile pentru a intra în Spațiul Schengen și totui nu am intrat, dv ne-ați reprezentat știți că e o decizie politică.

Nu știu dacă înțelegeți domnule Iohannis că românii nu trebui împărțiți în funcție de opiniile lor politice. Nu sunt de acord să îi jigniți nici pe cei din PSD, Pro România, PNL. Vă întreb – credeți că aceasta este atitudinea pe care trebuie să o aibă președintele tuturor românilor? Am văzut că a ieșit public de fiecare dată și cu un discurs extremist, antidemocratic și antieuropean a spus că PSD trebuie să dispară, primarii PSD trebuie să dispară. Dar atunci cum explicați protocolul pe care l-ați semnat cu Adrian Năstase între 2002 și 2004 tot cu PSD. Cum explicați faptul că în 2009 ați vrut să fiți premier din partea PSD. Să înțeleg că avantajul personal e mai important decât cel național? Că de fapt nu contează PNL, PSD, UDMR, decât cineva care să oferă confort sau susținere.

Sunt foarte multe întrebări, dar nu vreau să îl obosesc. Am văzut cât efort a făcut în cei 5 ani de mandat. Nu ne-ați lămurit de unde știu că trebuie să mă pregătesc pentru o dezbatere cu procurorii. Aceasta e justiția independentă pe care o doriți în România. Am văzut că ați intervenit în justiție, atunci când am cerut schimbarea șefului DIICOT, desființarea SIIJ. Aceasta este justiția independentă? Eu știu că abordarea unui președinte care ține la statutul de stat membru al UE, trebuie să fie garantul respectării drepturilor tuturor românilor. Ce ați făcut când au fost făcute abuzuri? Cum v-ați poziționat ca președinte”, a mai spus Dăncilă.

18:25 R: Când a fost adoptată prima Constituție de după revoluție?

Dăncilă: În 1991, modificată în 2003.

18:24 R: Plan extern- Există îngrijorări privind ascensiunea Chinei. Susțineți ca banii să fie investiți în România? Chestiunea memorandumului 5G

Dăncilă: Trebuie să avem o relație corectă cu China. Nu se putea aproba 5G fără premierul României. Eram la Bruxelles. Miniștrii de resort au semnat 5G-ul.

18:21 R: Am observat că nu vorbiți despre justiție. Vă asumați asaltul PSD asupra justiției?

Dăncilă: Nu îmi asum așa ceva. Nu am făcut un asalt asupra justiției. Cred că trebuie să-l întrebați pe Iohannis. Când ministrul justiției a încercat să intervină în justiție, am corectat acest lucru.

18:20 Cred și acum că e nevoie de o dezbatere. Avem această responsabilitate. Cred că în ultimele zile ar trebui ca Iohannis să nu fie laș, să decidă români care dintre noi merită să ocupe această funcție, care merită votul lor?

18:16 Vă întreb…Credeți că aceasta este atitudinea pe care trebuie să o aibă președintele tuturor românilor? Am văzut că iese public, cu un discurs extremist, a spus că PSD trebuie să dispară… Cum explicați că ați vrut să fiți premier din partea PSD, în 2009?

Sper ca Iohannis să răspundă la aceste întrebări. Nu vreau să-l obosesc, obosește foarte repede, am văzut cât efort a depus în cei 5 ani de mandat…Nu ne-ați lămurit de unde știu cei din jurul dvs că trebuie să mă pregătesc de o dezbatere cu procurorii? Aceasta e justiția independentă?

Ați intervenit brutal în justiție, când ați cerut schimbarea șefului DIICOT.

18:15 „Cred că avem datoria față de cetățeni să venim cu un raport asupra activității noastre. Văd un om laș și arogant, un om care nu poate explica ce a făcut cei cinci ani ca președinte”, a declarat Viorica Dăncilă.

Prezidențiabilul PSD a precizat că, în domeniul politicii externe, în cei cinci ani, Klaus Iohannis a avut 25 de deplasări externe și 40 de primiri la București.

„Nu am văzut nimic concret pentru România. Am văzut că s-a întors din SUA cu o șapcă și trei poze. Am văzut că a fost la Consiliul European, la Bruxelles, dar nu am văzut nimic despre Schengen, despre MCV, nu am văzut nimic pentru români și pentru România”, a completat fostul premier.

Viorica Dăncilă a precizat că a avut în mandatul său de premier 41 de vizite externe și 100 de primiri la București.

„Am căutat că în fiecare vizită să vin cu ceva concret pentru România, fie cu acordul pentru 5G, fie cu acordul pe energie nucleară din Statele Unite, fie cu contracte sau investitori din alte state membre ale Uniunii Europene sau state terțe. Mai mult decât atât, tot referitor la politică externă, președinția rotativa a Consiliului UE pe care România a deținut-o în primele 6 luni ale acestui an. Am pregătit temeinic preluarea preledinției, am deținut președinția din umbră pe timpul celei austriece. Am vorbit cu președintele Iohannis și i-am spus că avem dosare pregătite pentru fiecare minister, domeniu”, a completat prezidențiabilul PSD.

18:00 Dăncilă: Referitor la politica externă, președinția rotativă a Consiliului UE pe care România a deținut-o 6 luni. Am deținut președinția din umbră, pe timpul președinției austriece. Am vorbit cu Iohannis, i-am zis că avem dosare pregătite pentru fiecare minister. Rezultatul? În noiembrie, Iohannis a ieșit public și a zis că nu suntem pregătiți pentru preluarea președinției rotative – s-a oferit Finlanda.

La puțin timp, după ce toți au apreciat ce am făcut, Iohannis și-a asumat rezultatele președinției rotative și a procedat incorect, a felicitat pe toată lumea, mai puțin pe cei implicați.

Afaceri: Sunt deja cunoscute măsurile din domeniul economic și faptul că în timpul guvernării PSD România a avut a doua cea mai mare creștere economică din UE. Salariile medicilor s-au triplat. Am oprit exodul.

Iohannis a dezinformat, nu a ținut cont că sunt pensionari care trăiesc de la pensie la pensie. Nu s-a gândit că nu au ce pune pe masă sau medicamente, dacă nu își primesc pensia la timp. A fost o abordare personală, a căutat să câștige puncte electorale.

Educație: Am mărit salariile profesorilor, am finalizat 100 grădinițe, creșe. Iohannis și-a blocat postul de profesor, s-a rezumat la proiectul România Educată, fără nimic concret.

Sănătate: Am dotat spitalele cu aparatură modernă, am fost conștienți că pe lângă pregătirea cadrelor medicale pentru un act medical de calitate avem nevoie de aparatură performantă. Am cumpărat 800 de ambulanțe noi. Iohannis a blocat desfășurarea rezidențiatului,.

Agricultură: Subvenții la timp, 2.300 km canale irigabile, programe cu impact așteptat în toate zonele țării. Iohannis a blocat un ajutor de stat de 30 milioane de euro.

Relația cu românii din Diaspora: Iohannis pune mare accent pe Diaspora, pe votul lor. 1.600 de români plecați au accesat în perioada PSD programul pentru tomate, am facilitat votul pentru românii din diaspora, am acordat suport în educație, pentru copii români.

Despre confruntare: „Klaus Iohannis refuză această confruntare, vrea doar o dezbatere cu cei pe care îi agrează, sfidând românii care l-au votat, dar și pe cei care nu l-au votat, pentru că președintele trebuie să fie al tuturor. Văd teama de întrebări și de adevăruri incomode. Am avut parte de jigniri și minciuni din partea lui Iohannis, o confruntare arăta cum suntem fiecare, cum suntem pregătiți pentru funcție și ce am făcut în fucția deținută până acum”, a declcarat Viorica Dăncilă.

„Avem această rsponsabilitate față de cetățeni să venim cu un raport și propria viziune despre următorii 5 ani. Cu toate că văd că nu vrea confruntarea, văd un om laș și arogant, îmi fac datoria și vin bilanț”, a mai spus Dăncilă. Iohannis nu a avut nicio deplasare pentru românii din diaspora.

Chiar dacă s-a deplasat în SUA, unde avem o mare majoritate, nu s-a întâlnit cu românii de acolo, nu a vorbit despre venirea lor în România. Nu a făcut nimic pentru consolidarea relațiilor cu cei care au plecat peste hotare. Sunt foarte multe lucruri de spus. E un președinte dictator, vrea să acumuleze toată puterea în statul român, nu a avut un dialog deschis cu presa. I-a privit pe români cu aroganță, a refuzat dezbaterea cu toți românii. E un președinte extremist, nu înțelege că președintele României nu este președintele unui partid politic.

Singura preocupare a lui Iohannis, un nou mandat. Cum v-ați simțit să luați salariu fără să faceți ceva pentru români? O altă întrebare ține de o promisiune din 2014 a lui Iohannis, a promis că va renunța la imunitatea funcției prezidențiale: De ce i-ați mințit pe români? Au trecut cinci ani…Nu ați renunțat…Nu ați făcut referendum…Eu nu am avut nevoie de imunitate ca premier. De ce vă este frică? Nu cumva dosarele penale pe care le-ați avut sau încă le mai aveți vă sperie?

Iohannis a promis că România va intra în Schengen. Vă asumați acest eșec al politicii externe?

Știrea inițială. Anunțul a fost făcut de biroul de presă al PSD.

Dezbaterea are loc înaintea evenimentului organizat de Klaus Iohannis, la Biblioteca Centrală Universitară, cu politologi, jurnaliști și formatori de opinie.

Liderul PSD a susținut luni seară că ia în calcul varianta de a participa la eveniment, însă șeful statului susține că aceasta nu va fi primită. Evenimentul este programat pentru ora 19:00.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat că discuția dintre Klaus Iohannis și invitați va dura în jur de două ore și este organizată de PNL. Pe de altă parte, jurnaliștii acreditați pe instituția prezidențiale pot participa la eveniment, dar nu vor fi lăsați să pună întrebări.

În sală se vor afla și studenți, echipa de campanie a PNL și consilieri prezidențiali.

Radu Tudor, Moise Guran, Cristina Șincai, sunt trei dintre jurnaliștii care au fost invitați să adreseze întrebări la discuția cu președintele Klaus Iohannis. La fel ca în cazul interlocutorilor, surse politice spun că lista de studenți și profesori prezenți a fost aprobată în prealabil.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”