Dăncilă, despre propunerea de comisar european: Ursula von der Leyen ar fi vrut nominalizarea unei femei / Am trimis-o deja

Dăncilă, despre propunerea de comisar european: Ursula von der Leyen ar fi vrut nominalizarea unei femei / Am trimis-o deja
Publicat: 29/10/2019, 17:43

Întrebată la Cluj despre reacția președintelui Iohannis, Viorica Dăncilă a spus că președintele a primit aceeași scrisoare pe care a primit-o și ea și știe că României i s-a cerut urgent nominalizarea unei persoane pentru funcția de comisar european.

„Domnul Iohannis din motive electorale are altă abordare. Scrisoarea pe care am primit-o eu de la Ursula von der Leyen a primit-o și domnul președinte și știe că mi s-a cerut urgent nominalizarea unui comisar din partea României”, a spus Dăncilă.

Întrebată dacă până la urmă desemnarea trebuie să vizeze o femeie sau un bărbat, Dăncilă a răspuns: „doamna comisar mi-a spus că ar fi bine să nominalizez o femeie, dar cum Franța a schimbat, cum ceilalți au schimbat. Eu am trimis deja nominalizarea: Victor Negrescu, fost europarlamentar”.

Întrebată, de asemenea, dacă președintele poate întoarce lucrurile, Dăncilă a spus că speră că nu, pentru că ar face un deserviciu României.

Viorica Dăncilă a confirmat marți la Cluj că Victor Negrescu, fost ministru pentru Afaceri Europene, este propunerea Guvernului pentru funcția de comisar european.

În replică, președintele Klaus Iohannis a afirmat că premierul demis nu are nicio legitimitate să propună un candidat pentru funcția de comisar european. Șeful statului o avertizează pe Viorica Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție.

„Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României. O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen”, a afirmat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, remis Mediafax.

Ulterior, Viorica Dăncilă a reacționat la declarația președintelui Klaus Iohannis, afirmând că o nominalizare i-a fost cerută „ferm și explicit” în scrisoarea președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Am văzut ieșirea furibundă a Președintelui Iohannis cu privire la desemnarea comisarului european din partea României, încă o încercare de sabotare a intereselor țării. Îl informez pe Klaus Iohannis că decizia de a ne desemna urgent comisarul este o obligație a Guvernului României și este ferm și explicit solicitată în scrisoarea președintelui ales al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Se poate vedea că acest document se află și în atenția dumnealui, dar alege să dezinformeze o țară întreagă în scop electoral. Este rușinos și este riscant pentru interesul și imaginea României”, a scris Viorica Dăncilă pe Facebook.

Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene, se așteaptă ca, odată ce se va forma un nou guvern la București, România să nominalizeze cât mai repede posibil un candidat la funcția de comisar european, a afirmat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului UE.

Mandatul actualei Comisii Europene, condusă de Jean-Claude Juncker, este programat să se încheie pe data de de 31 octombrie, însă este probabil ca mandatul acesteia să fie prelungit cu o lună deoarece noua Comisie Europeană este incompletă, comisarii propuși de Franța, Ungaria și România fiind respinși de Parlamentul European.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”