Dăncilă, despre titlul de Doctor Honoris Causa acordat lui Timmermans: „Este un lucru foarte BUN, dânsul are merite”

Dăncilă, despre titlul de Doctor Honoris Causa acordat lui Timmermans: „Este un lucru foarte BUN, dânsul are merite
Publicat: 11/03/2019, 14:30

„Este un lucru foarte bun, dacă de la SNSPA au considerat ca domnul Timmermans trebuie decorat. Cred că dânsul are merite să fie decorat. Nu văd de ce acest lucru trebuie văzut ca un lucru negativ. Mă bucur că este decorat. Au fost decorați și alți reprezentanți. Este un lucru foarte bun. Eu ma concentrez pe relația pe care Guvernul o are cu Comisia Europeană și pe obiectivele comune pe care le avem”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, luni, la Parlament.

Viorica Dăncilă va avea luni și o întrevedere cu Frans Timmermans, despre care nu a dorit să dea foarte multe detalii, spunând că își dorește să coopereze cu instituția europeană pe care acesta o reprezintă.

„După ce voi discuta cu domnul Timmermans, voi anunța ce am discutat. Nu pot să anticipez ce voi discuta. Probabil în cadrul discuțiilor va fi abordat și subiectul justiție. Cred că în ultima perioadă singurul subiect abordat a fost justiția. Pe mine mă preocupă și subiectele economice, investițiile, creșterea alocațiilor, sunt subiecte prioritare. Bineînțeles că îmi doresc o cooperare foarte bună cu Comisia și întâlnirile pe care le-am avut au demonstrat acest lucru. Asta nu înseamnă că fiecare punct de vedere trebuie acceptat. Pot fi păreri pro și contra, pot fi dezinformări la CE, de aceea nu vreau să discut despre acest subiect pe care îl voi aborda cu domnul Timmermans”, a adăugat Dăncilă.

Prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans se află în România cu ocazia reuniunii informale a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Oficialul european va participa luni la Biblioteca Centrală Universitară din București la evenimentul la care Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) îi va acorda înalta distincție de Doctor Honoris Causa.

Știrea inițială. Reuniunea informală a miniștrilor și secretarilor de stat pentru Afaceri Europene din UE va avea loc la Palatul Băncii Naționale a României, unde vor fi prezenți prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și comisarul european pentru Buget și resurse umane, Gunther Oettinger.

De asemenea, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) va acorda înalta distincție de Doctor Honoris Causa prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans va avea luni seara o întrevedere cu prim-ministrul României Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.

Timmermans, contre cu Dragnea

Liviu Dragnea nu a reușit să câștige încrederea liderilor socialiști europeni în discuția secretă de la Congresul PES de la Madrid de la sfârșitul săptămânii trecute. „Nu știu dacă chiar crede în ceea ce spune,” a apreciat prim vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, care va fi „locomotiva” candidaților socialiști la alegerile europarlamentare. El va discuta săptămâna aceasta cu guvernul Dăncilă, pentru a clarifica disensiunile dintre Bruxelles și București.

Poate cea mai importantă întâlnire politică de la Congresul Partidului Socialist European (PES) de la Madrid a fost una secretă, scrie politico.eu, dintre Liviu Dragnea și Frans Timmermans (prim-vicepreședinte al Comisiei Europene), Serghei Stanișev (președinte PES) și Udo Bullman (liderul PES din Parlamentul European. „I-am cerut lui Dragnea să ne explice dosarul penal deschis în România împotriva lui Timmermans și a comisarului european pe Justiție Vera Jourova,” a declarat Bullman. „Este o chestiune absurdă și a trebuit să o lămurim.”

Liviu Dragnea a explicat liderilor socialiști că nu are nici o influență asupra Justiției din România și a promis că îl va sprijini din toată inima pe Frans Timmermans (care deschide lista PES la alegerile europarlamentare) în campanie. „I-am explicat fără echivoc că cei ce doresc să facă parte din familia noastră, a socialiștilor europeni, trebuie să respete statul de drept.”

Timmermans a dezvăluit jurnaliștilor de la politico.eu că a fost „foarte ferm și foarte clar” în discuția cu președintele PSD. „Dragnea dorea să discute cu noi,” spune prim-vicepreședintele CE. „Nu vrea să iasă din grupul PES, ci dorește să clarificăm toate neînțelegerile. Vom vedea în următoarele săptămâni, dacă vom reuși.”

În calitate de prim vicepreședinte al Comisiei Europene, Timmermans va discuta chiar în această săptămână cu guvernul Dăncilă. „Nu știu dacă vom avea succes. De asemnea, nu știu dacă Dragnea chiar crede ceea ce spune”. El subliniază că a auzit că Dragnea ar fi spus presei din România că toate problemele au fost rezolvate, însă „din păcate, nu este așa”.

Președintele PSD Liviu Dragnea nu a dorit să comenteze afirmațiile lui Timmermans, pe care susține că nu le-ar fi citit, dar atrage atenția că există o linie roșie și pentru drepturile omului, care nu trebuie încălcată în numele luptei anti-corupție.

„Sincer nu am citit și, dacă nu am citit, mă abțin foarte tare să comentez. Am avut o discuție lungă cu dl Timmermans, Stanișev, Udo Bullmann, în care cred că fiecare am înțeles ce își dorește și am decis ca în perioada următoare să avem discuții, ca să nu mai existe informații nereale. (…) Aștept să văd ce se întâmplă. Există o linie roșie și pentru drepturile fundamentale, care nu trebuie trecută de nimeni, nici de cei care încalcă Constituția, în numele unei așa-zise lupte anticorupție,” a declarat Liviu Dragnea.

Președintele PSD a ținut să dezmintă știrile care anunțau că a discutat cu președintele Comisiei LIBE a Parlamentului European, Claude Moraes, aflat la București.

„Ne-am întâlnit pe holul Parlamentului,” a precizat Dragnea. „E foarte important să nu mai fie confuzii, fake news. M-am întâlnit la nivelul P și am discutat 2 minute. Nu am discutat și chiar nu mă interesează foarte mult subiectul Kovesi.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani