Dăncilă, întrevedere cu premierul bosniac: Continuarea extinderii UE reprezintă o prioritate

Dăncilă, întrevedere cu premierul bosniac: Continuarea extinderii UE reprezintă o prioritate
Publicat: 16/05/2019, 11:28

„ Sunt deosebit de onorată să mă aflu astăzi în compania omologului meu bosniac pe care l-am invitat în România într-o perioadă foarte importantă pentru țara noastră în care deținem pentru prima dată președinția Consiliului UE. Am avut o întâlnire deosebit de fructuoasă în cadrul căreia am discutat în detaliu despre stadiul cooperării bilaterale, perspectivele primirii anul acesta de către Bosnia și Herțegovina a statutului de stat candidat la aderarea la UE. Continuarea procesului de extindere a UE cu partenerii din Balcanii de Vest reprezintă o prioritate a președinției României la Consiliul UE, deoarece suntem convinși că această politică de succes a Uniunii este singura care poate garanta edificarea unei regiuni prospere și sigure care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea proiectului european. Ne dorim ca toată regiune să înregistreze progrese pe baza principiului meritelor proprii și îndeplinirii criteriilor de aderare”, a declarat Viorica Dăncilă, la Guvern.

Un alt subiect abordat de cei doi oficiali îl reprezintă cooperarea în domeniul economiei.

„În plan bilateral ne bucurăm să constatăm că schimburile comerciale s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, dar știm că există destul potențial pentru intensificarea relațiilor economice. Am convenit asupra necesității de a promova mai bine oportunitățile oferite de economiile noastre mediului de afaceri din ambele țări. Am fost de acord în special asupra intensificării colaborării bilaterale în domeniul energiei, afaceri interne, securitate socială, turism, protecția mediului, educație și cultură. Am discutat în context despre securitatea energetică a regiunii noastre care este o de o importanță capitală pentru stabilitatea și prosperitatea Europei de sud-est. Am analizat împreună cadrul juridic bilateral și acordurile aflate în diferite faze de negociere exprimând speranța că acestea vor fi semnate cât mai curând la nivel ministerial și îmi exprim încrederea că încheierea lor ar sprijinii fundamental obiectivul comun de consolidare a cooperării bilaterale”, a adăugat Viorica Dăncilă.

Președintele Consiliului de Miniștri din Bosnia și Herțegovina, Denis Zvizdić, a declarat că regiunea pe care o conduce este pregătită să intre în Uniunea Europeană. El a afirmat, de asemenea, că Bosnia și Herțegovina ar trebui să dezvolte cooperarea cu România în domeniul economiei.

„I-am prezentat doamnei premier realizările Bosniei și Herțegovinei înultimii patru ani, pe calea integrării europene. Am fost un partener credibil pentru UE în toate activitățile prevăzute, punctul culminant fiind depunerea răspunsurilor noastre la chestionarul CE care a conținut 450 de întrebări. Răspunsul a fost dat pe 25.000 de pagini. Bosnia și Herțegovina în ultimii patru ani a făcut o treabă la fel de bună ca toate țările din Balcanii de Vest. Noi respwectăm toate procedurile. Așteptăm să primim o poziție favorabilă din partea CE. Din punct de vedere economic am constatat că există un spațiu foarte mare de colaborare în diverse domenii, precum cel al energiei, industrie, metalurgice, auto, în domeniul agriculturii, it, inovare, educație, cercetare și în domeniul turismului, care în Bosnia și Hrțegovina se dezvoltă foarte rapid, cu perspectiva să introducem o linie directă între București și Sarajevo, care a facilitat oamenilor de afaceri, precum și studenților și specialiștilor să viziteze mai des. Colaborarea din acest moment nu reflectă potențialul care există când este vorba de colaborarea bilaterală între țările noastre. Am convenit să dezvoltăm această colaborare”, a susținut Denis Zvizdić, într-o conferință de presă la Guvernul României.

foto: captură youtube.com

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...