Dăncilă, întrevedere cu premierul bosniac: Continuarea extinderii UE reprezintă o prioritate

Redactor:
Diana Grigore
Dăncilă, întrevedere cu premierul bosniac: Continuarea extinderii UE reprezintă o prioritate
Premierul Viorica Dăncilă a avut, joi, o întrevedere cu președintele Consiliului de Miniștri din Bosnia și Herțegovina, Denis Zvizdić. Cei doi oficiali au discutat despre intrarea Bosniei și Herțegovinei în UE, dar și despre cooperarea din domeniul economiei.

„ Sunt deosebit de onorată să mă aflu astăzi în compania omologului meu bosniac pe care l-am invitat în România într-o perioadă foarte importantă pentru țara noastră în care deținem pentru prima dată președinția Consiliului UE. Am avut o întâlnire deosebit de fructuoasă în cadrul căreia am discutat în detaliu despre stadiul cooperării bilaterale, perspectivele primirii anul acesta de către Bosnia și Herțegovina a statutului de stat candidat la aderarea la UE. Continuarea procesului de extindere a UE cu partenerii din Balcanii de Vest reprezintă o prioritate a președinției României la Consiliul UE, deoarece suntem convinși că această politică de succes a Uniunii este singura care poate garanta edificarea unei regiuni prospere și sigure care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea proiectului european. Ne dorim ca toată regiune să înregistreze progrese pe baza principiului meritelor proprii și îndeplinirii criteriilor de aderare”, a declarat Viorica Dăncilă, la Guvern.

Un alt subiect abordat de cei doi oficiali îl reprezintă cooperarea în domeniul economiei.

„În plan bilateral ne bucurăm să constatăm că schimburile comerciale s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, dar știm că există destul potențial pentru intensificarea relațiilor economice. Am convenit asupra necesității de a promova mai bine oportunitățile oferite de economiile noastre mediului de afaceri din ambele țări. Am fost de acord în special asupra intensificării colaborării bilaterale în domeniul energiei, afaceri interne, securitate socială, turism, protecția mediului, educație și cultură. Am discutat în context despre securitatea energetică a regiunii noastre care este o de o importanță capitală pentru stabilitatea și prosperitatea Europei de sud-est. Am analizat împreună cadrul juridic bilateral și acordurile aflate în diferite faze de negociere exprimând speranța că acestea vor fi semnate cât mai curând la nivel ministerial și îmi exprim încrederea că încheierea lor ar sprijinii fundamental obiectivul comun de consolidare a cooperării bilaterale”, a adăugat Viorica Dăncilă.

Președintele Consiliului de Miniștri din Bosnia și Herțegovina, Denis Zvizdić, a declarat că regiunea pe care o conduce este pregătită să intre în Uniunea Europeană. El a afirmat, de asemenea, că Bosnia și Herțegovina ar trebui să dezvolte cooperarea cu România în domeniul economiei.

„I-am prezentat doamnei premier realizările Bosniei și Herțegovinei înultimii patru ani, pe calea integrării europene. Am fost un partener credibil pentru UE în toate activitățile prevăzute, punctul culminant fiind depunerea răspunsurilor noastre la chestionarul CE care a conținut 450 de întrebări. Răspunsul a fost dat pe 25.000 de pagini. Bosnia și Herțegovina în ultimii patru ani a făcut o treabă la fel de bună ca toate țările din Balcanii de Vest. Noi respwectăm toate procedurile. Așteptăm să primim o poziție favorabilă din partea CE. Din punct de vedere economic am constatat că există un spațiu foarte mare de colaborare în diverse domenii, precum cel al energiei, industrie, metalurgice, auto, în domeniul agriculturii, it, inovare, educație, cercetare și în domeniul turismului, care în Bosnia și Hrțegovina se dezvoltă foarte rapid, cu perspectiva să introducem o linie directă între București și Sarajevo, care a facilitat oamenilor de afaceri, precum și studenților și specialiștilor să viziteze mai des. Colaborarea din acest moment nu reflectă potențialul care există când este vorba de colaborarea bilaterală între țările noastre. Am convenit să dezvoltăm această colaborare”, a susținut Denis Zvizdić, într-o conferință de presă la Guvernul României.

foto: captură youtube.com

Inchide