• Publicat:
Politică

Dăncilă: Prima sarcină a lui Fifor – verificări privind funcționarea inspectoratelor de poliție / Am disponibilitatea de a da OUG pentru reglementarea deficiențelor în funcționarea Ministerului de Interne / După cazul Caracal au fost demiteri pe întreg lanțul de decizie

Dăncilă: Prima sarcină a lui Fifor – verificări privind funcționarea inspectoratelor de poliție / Am disponibilitatea de a da OUG pentru reglementarea deficiențelor în funcționarea Ministerului de Interne / După cazul Caracal au fost demiteri pe întreg lanțul de decizie
Viorica Dăncilă a declarat, marți, după ce a anunțat că a transmis președintelui numirea lui Mihai Fifor ca interimar la MAI, că prima sarcină a acestuia este solicitarea de urgență a unor verificări pentru a analiza modul de funcționare a inspectoratelor de poliție și cum sunt respectate procedurile.

„Prima sarcină a lui Mihai Fifor este solicitarea de urgență, în toate județele țării, verificări privind modul de funcționare a inspectoratelor de poliție, a modului în care sunt respectate procedurile de intervenție în situațiile de urgenă”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Premierul a mai spus că e necesară o analiză complexă a profesionalismului celor care sunt implicați în apărarea cetățenilor.

„Ne vom asuma obiectivul ,pentru că avem această datorie față de cetățeni, cât și față de „profesionaliștii” MAI. Românii trebuie să continue să creaă în MAI și trebuie să luăm măsurile care se impun pentru a a vea mai multă eficiență”, a mai spus premierul.

 

Dăncilă: Am disponibilitatea de a da OUG pentru reglementarea deficiențelor în funcționare MAI

Viorica Dăncilă a declarat, marți, că are disponibilitatea de a da Ordonanță de urgență pentru a reglementa deficiențele în funcționarea Ministerului de Interne și a tuturor instituțiilor care au nevoie de schimbări.

„Nu mai putem, din păcate, să aducem înapoi ceea ce deja a avut loc. Este de datoria noastră, a tuturor factorilor care se pot implcia să luăm toate mpsurile pentru ca aceste lucruri să nu se mai repete. Avem responsabilitatea în a reglementa lucrurile. 
Am toată disponibilitatea de a chema Parlamentul într-o sesiune extraordinară și pentru a da OUG care să reglementeze aceste deficiențe în funcționare, indiferent că vorbim de MAI sau de alte entități care au nevoie de aceste reglementări. Cred că aceasta trebuie să fie abordarea tuturor. Dacă ieșim cu declarații politice nu vom rezolva problemele”, a afirmat Viorica Dăncilă, la sediul MAI.

Șeful Executivului a adăugat că statul trebuie să vină cu lucruri concrete pentru a genera credibilități în instituții.

Viorica Dăncilă a adăugat că le-a solicitat șefilor de arme din MAI să se implice în ancheta tragediei de la Caracal și să analizeze măsurile care se impun.

„Ulterior ședinței CSAT de la Palatul Cotroceni am avut o întâlnire la MAI cu șefii de arme ai acestei instituții pentru a cere implicare tuturor nu numai în ancheta privind această tragedie ci și în acțiunile viitoare care să preîntâmpine astfel de situații. Am discutat despre acest tragic eveniment,.despre măsurile care se impun, dar am discutat și despre ceea ce trebuie să facem ca pe viitor astfel de lucruri să nu se mai repete. Am discutat despre restructurare, despre modificări legislative care sunt necesare atât din partea MAI, din partea STS, modificări în ceea ce privește legislația care să pedepsească mult mai drastic aceste lucruri”, a anunțat premierul.

USR și PNL solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru a modifica legislația, în urma tragediei de la Colectiv.

USR propune operaționalizarea Sistemului Alertă Răpire Copil și abrogarea Legii recursului compensatoriu.

Și șeful statului a anunțat că va veni cu propuneri pentru modificarea legislației.

 

Dăncilă, despre cazul Caracal :Au fost demiteri pe întreg lanțul de decizie. Cel mai probabil, vor urma

Viorica Dăncilă a declarat că cel mai probabil, vor mai urma demisii și demiteri în urma crimelor de la Caracal, premierul subliniind că deciziile de înlăturare din funcție nu înlocuiesc pedepsirea drastică a celor care au greșit.

„Așa cum știți, în aceste zile, în aceste zile au demisionat atât șeful STS, cât și ministrul Afacerilor Interne. Au mai fost demiteri pe întreg lanțul de decizie și acțiune din sistem și, cel mai probabil, vor urma. Vreau să fie clar: aceste demisii nu înlocuiesc pedepsirea drastică a celor care în urma anchetei au greșit. În continuare, vom lua cele mai stricte măsuri”, a declarat Viorica Dăncilă.

Potrivit premierului, autoritățile au obligația morală și cea impusă de lege pentru a-i pedepsi drastic pe cei care au greșit în cazul de la Caracal.

Demiterile în urma crimelor din Caracal au început să curgă chiar de vineri, de la șeful Poliției Române, Ioan Buda, la prefectul județului Olt.

Ulterior, marți, ministrul de Interne, Nicolae Moga, a anunțat că se retrage din funcție.

Ca interimar la MAI a fost Mihai Fifor.

 

Dăncilă: Nu voi permite ca României să i se lipească eticheta de țară a infractorilor, criminalilor

Viorica Dăncilă a spus că în calitate de premier nu va permite ca României să i se lipească eticheta de țară a infractorilor, criminalilor, proxeneților sau a violatorilor. Ea transmite că deși s-a promovat intens lupta anticorupție, nu trebuie lăsată mai prejos lupta împotriva criminalității.

„România nu este o țară a infractorilor, criminalilor, proxeneților sau a violatorilor. Ca prim-ministru, nu voi permite să se lipească această etichetă României. Trebuie să dăm dovadă de consens, să vedem ce putem face fiecare pentru a îndrepta lucrurile”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, marți, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Ea a mai declarat că deși s-a promovat intens în spațiul public lupta anticorupție, nu trebuie lăsată mai prejos lupta împotriva criminalității, după cazul criminalului din Caracal.

„În spațiul public s-a promovat intens în ultimii ani lupta împotriva corupției, ceea ce este corect, iar lupta împotriva corupției trebuie să continue. În același timp nu trebuie lăsată mai prejos lupta împotriva criminalității, împotriva rețelelor de trafic de persoane și de droguri, împotriva violatorilor și pedofililor, împriva criminalilor, celor care destabilizează în cel mai josnic mod societatea”, a spus liderul social-democraților.

 

Dăncilă, despre cazul Caracal: Nu e oportun să dăm vina unii pe alții, ci abordarea să fie pragmatică

Viorica Dăncilă a declarat, marți, că transferarea vinei de la o instituție la alta în cazul din Caracal nu e oportună. Premierul a adăugat că a găsit în MAI dorința de implicare pentru a reglementa lucrurile cu scopul prevenirii situațiilor precum cea din județul Olt.

„Am găsit aici la MAI o deschidere foarte mare, o dorință de implicare, de a reglementa lucrurile. Cred că în aceste momente nu este oportun să dăm vina unii pe alții. Acest lucru nu ne aduce nimic bun. Nu face decât să scindeze societatea. Rezultatele sunt cele care contează. Avem nevoie de o abordare pragmatică, care să aducă în prim-plan măsurile pe acre le luăm pentru a reglementa lucrurile care nu funcționează bine”, a declarat Viorica Dăncilă, la MAI.

Premierul a anunțat că a cerut județelor o analiză care să arate realitatea existentă, pentru a preveni situațiile precum cea din Caracal.

„Am cerut în fiecare județ o analiză care să arate realitatea existentă. Dacă nu cunoaștem realitatea cu siguranță nu vom putea lua msurile necesare, cerute de societate, care să facă ca astfel de lucruri să nu mai aibă loc în România”, a susținut Dăncilă.

 

Tags:
Inchide