DĂNCILĂ susține că nu a primit nicio scrisoare de la TIMMERMANS despre OUG pe completurile de 5

DĂNCILĂ susține că nu a primit nicio scrisoare de la TIMMERMANS despre OUG pe completurile de 5
Publicat: 15/02/2019, 14:17
Actualizat: 25/03/2019, 22:07

„Nu am primit această scrisoare. A fost o scrisoare care a fost trimisă și am fost și eu, către domnul ministru al Justiției. Nu a fost la completuri, a fost de faptul că trebuie să respectăm statul de drept, să continuăm lupta împotrva corupției și să respectăm dreptul cetățenilor, ceea ce și facem”, a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, la Parlament.

Declarația vine în contextul în care în spațiul public au apărut informații despre discuția între Frans Timmermans și Viorica Dăncilă, la începutul lunii februarie, la Bruxelles, unde cei doi ar fi vorbit despre o OUG privind completurile de 5 judecători.

În urma întâlnirii celor doi oficiali pe 7 februarie la Bruxelles, Frans Timmermans a anunțat că premierul Viorica Dăncilă i-a transmis prim-vicepreședintelui Comisiei Europene că va răspunde la finalul acelei săptămâni scrisorii sale în care își exprima îngrijorări față de o OUG privind recursul în anulare.

„1) Prim-vicepreședintele și premierul Dăncilă au avut o discuție constructivă și sinceră. Prim-vicepreședintele a reiterat îngrijorările și recomandările Comisiei cu privire la România. 2) Atât premierul și prim-vicepreședintele au fost de acord să reînceapă un dialog referitor la implementarea recomandărilor din MCV. 3) Comisia așteaptă răspunsul la scrisoarea trimisă de prim-vicepreședinte pe 24 ianuarie. Premierul a promis că acest răspuns va fi transmis până la sfârșitul acestei săptămâni”, afirmat, după întâlnirea celor doi oficiali, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.

Ulterior întrevederii, Viorica Dăncilă a dat detalii despre discuțiile avute cu prim-vicepreședintele CE, precizând că i-a transmis lui acestuia că vrea să dea ordonanța de urgență pe completurile de 5 și că actul normativ este un act de dreptate, nefiind vorba de o amnistie și grațiere.

„Am vorbit și de ordonanța de urgență și i-am zis că vreau să dau această ordonanță, că e un act de dreptate pentru toți cei care nu au avut un proces corect, pentru că au fost stabilite nelegal completurile de cinci. Se tot vorbea de amnistie și grațiere, însă i-am explicat prim-vicepreședintelui Comisiei Europene că nu este vorba despre o amnistie și grațiere și că niciodată o lege nu o dai pentru cineva. A rămas că se va uita pe acest act, că este transparent să ținem legătura referitor la pașii pe care vrem să îi facem”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi seară la Antena 3.

Șeful Executivului a adăugat că a discutat cu Timmermans și despre implementarea în legislația națională a directivei europene privind prezumția de nevinovăție și a celei care vizează confiscarea extinsă a averilor.

Întrebată dacă OUG privind completurile de 5 va ajunge la Comisie Europeană când va fi gata, pentru a fi înlăturate orice suspiciuni din partea Executivului, Dăncilă a spus că poate suspiciunile vor mai exista, însă trebuie ca Executivul să informeze asupra deciziilor pe care le ia.