Dăncilă: Vrem ca la sfârșitul lui iulie, începutul lui august să avem candidatul la prezidențiale / După Congres, în iulie, vom face o evaluare a Guvernului / Despre alegerea primarilor în două tururi: E imposibil

Dăncilă: Vrem ca la sfârșitul lui iulie, începutul lui august să avem candidatul la prezidențiale / După Congres, în iulie, vom face o evaluare a Guvernului / Despre alegerea primarilor în două tururi: E imposibil
Publicat: 18/06/2019, 21:24

„Noi vrem ca la sfârșitul lui iulie, începutul lui august să avem deja candidatul la prezidențiale”, a afirmat Viorica Dăncilă, marți seară, la România Tv.

Întrebată cum vede soarta alianței PSD-ALDE dacă ar fi doi candidați la prezidențiale și dacă asta ar duce la o rupere a coaliției, Viorica Dăncilă a răspuns: „Eu nu cred acest lucru. Alianța e solidă și trebuie să separăm lucrurile. Indifrent dacă vom avea un singur sau doi candidați vom merge împreună, pentru că, dincolo de prezidențiale, avem un guvern al României care trebuie să își continue activitatea. După prezidențiale sunt locale urmate de parlamentare”.

Președintele interimar al PSD a adăugat că vor fi discuții și înaintea și după Congresul partidului din 29 iunie cu privire la scrutinul pentru un mandat la Cotroceni.

„Și înainte de Congres o să vorbim cine vrea să candideze, o să facem sondaje de opinie, astfel încât să mergem cu candidatul care are cele mai mari șanse la prezidențiale. Trebuie să merge cu un candidat, care pe lângă susținerea președintelui partidului, să o aibă și pe oamenilor. Vom introduce în sondaje colegi și colege care vor să candideze, vom introduce și candidați independenți. Vom face sondaje și decizia o vom lua în forurile statutare. După ce vorbesc cu colegii și colegele vom face tatonări astfel încât”, a explicat Dăncilă.

Premierul a mai spus că nu a avut cu nimeni discuții legate de subiectul prezidențiale, precizând că nu dorește să intre în competiția pentru șefia statului.

„Nu am discutat despre nimeni până acum. Nu am discutat decât despre candidați din interiorul PSD. S-a anunțat domnul Șerban Nicolae. Vom vedea dacă sunt și alți colegi astfel încât de săptămâna viitoare să demarăm sondajele, iar ultimele sondaje îi vom face cu primii trei pentru a avea certitudinea că alegem varianta cea mai bună”, a conchis Viorica Dăncilă.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, luni, că declarația sa după alegerile din 26 mai a fost interpretată de unii ca o renunțare la candidatura la prezidențiale. Liderul ALDE a precizat că vor fi discuții cu liderii organizațiilor ALDE și va urma o decizie în acest sens.

Întrebat la România Tv dacă posibilitatea ca Viorica Dăncilă să vrea să candideze la prezidențiale nu ar produce fricțiuni în coaliție, liderul ALDE a răspuns: „Nu știu ce planuri are domnia sa, dar fără îndoială în perioada următoare o să discutăm și aceste lucruri”.

Tăriceanu a adăugat, chestionat dacă este dispus să facă un compromis pentru un candidat comun la Cotroceni, că mereu a susținut că e important ca prezidențiabilul coaliției să fie acela care are cele mai mari șanse să îl învingă pe Klaus Iohannis.

Dăncilă: După Congres, în iulie, vom face o evaluare a Guvernului pe primele șase luni ale anului

Premierul a anunțat că în luna iulie, după Congresul PSD din 29 iunie, va fi făcută o evaluare pe primele șase luni ale acestui an a activității Guvernului, pe fiecare minister în parte.

„La șase luni vom face o evaluare a măsurilor din programul de guvernare, vom vedea ce mai avem de îndeplinit și bineînțeles o foaia de parcurs. Acum la șase luni se încheie primul semestru și vom face evalaure. După Congres, vom face în luna iulie o evaluare pe primele șase luni ale anului”, a declarat Viorica Dăncilă, marți seară la România Tv.

Întrebtată dacă sunt lucruri care nu funcționează în Guvern și dacă va face o remaniere, în acest context, șeful Executivului a răspuns: „Ca să putem vorbi despre o remaniere trebui să vin cu o evaluare a îndeplinirii progra pe fiecare minister. Se împlinesc 6 luni în acest an de guvernare, voi face o evaluare pe fiecare minister în parte. Eu nu cred că remanierea se poate face pe oameni. Cred că dincolo de oameni trebuie să vedem munca lor, ce au realizat. După ce vom face această evaluare, decizia o vom lua în CEx, voi asculta opinia tuturor colegilor și vom vedea ce vom face în perioada următoare”.

Premierul a adăugat că PSD și guvernarea ar trebui să se axeze mai mult pe comunicarea cu cetățenii.

„Ca premier ne-am axat foarte mult pe îndeplinirea măsurilor programului de guvernare. Cred că ne-am axat prea puțin pe comunicare și cred că și de aceea rezultatul nostru la alegerile europarlamentare. Au fost multe măsuri pe care nu le-am comunicat suficient. Cred că trebuie să ne bazăm mai mult p comunicare și pe relația directă cu cetățeanul. Cred că trebuie să merge în teritoriu să vedem dacă oamenii sunt împliniți cu măsurile de guvernare. Trebuie să vedem dacă nu trebuie cumva să venim cu măsuri diferențiate pe zone. Cred că trebuie să facem o evaluare corectă, să mergem foarte mult în teritoriu și să adaptăm măsurile în funcție de programul de guvernare și nevoile cetățenilor din diferite zone ale țării”, a conchis Dăncilă.

„Luăm în calcul și o restructurare a Guvernului”

Dăncilă a anunțat că ia în calcul și o restructurare a Guvernului în Parlament, în contextul votului de marți în plenul reunit prin care a fost respinsă moțiunea de cenzură a opoziției.

„Luăm în calcul și restructurare, vom decide cu colegii pe ce variantă vom merge, astfel încât să nu mai avem aceste blocaje. Cred că rezultatul de la moțiunea de cenzură ne permite să avem o restructurare și să luăm în calcul acest aspect”, a afirmat Viorica Dăncilă, marți seară, la România Tv.

Șeful Executivului că a încercat să aibă o înțelegere și un consens cu președintele Klaus Iohannis, însă acesta a intrat în logica de campanie electorală. Ea a precizat că se așteaptă ca șeful statului să blocheze și mai mult Guvernul, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale.

„Știți foarte bine că întotdeauna am spus că am fost un om care a spus că e nevoie de echilibru și consens. Am încercat cu toate instituțiile. Din păcate, nu prea am reușit. M-aș fi așteptat de la domnul președinte să fie unul al tuturor românilor. Eu cred că pentru proiecte importante pentru țară ar trebui să existe colaborare și consens, atât cu președintele, cât și cu partidele politice. Pe de altă parte s-a intrat în logica de campanie. Deci mă aștept în perioadă următoare la această luptă politică. Cred că da, pentru că deja domnul președinte e în campanie electorală și pe măsură ce se apropie alegere aceste blocaje vor fi mult mai mult”, a conchis Dăncilă.

Dăncilă, despre alegerea primarilor în două tururi: Acest lucru e imposibil

Președintele interimar al PSD Viorica Dăncilă a afirmat că este imposibil revenirea la alegerea primarilor în două tururi, în contextul în care nu pot fi făcute modificări legislative cu un an înainte de alegerile locale.

„Acest lucru e imposibil pentru că orice modificare se face cu un an înainte de alegeri. Deci această modificare cred că nu mai are sens să o discutăm. Și eu cred că bine, pentru că evităm astfel votul negativ. Ca să faci două rânduri de tururi nu cred că e oportun. Este opinia mea personală. Nu am discutat cu nimeni despre alegerea primarilor în două tururi, dar eu am încredere că cel ales prin vot trebuie să conducă comunitățile respective”, a declarat Viorica Dăncilă, marți seară la România Tv, întrebată dacă ar fi dispusă să facă un compromis cu ALDE pentru alegerea primarilor în două tururi.

În luna martie, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu spunea că alegerea primarilor în două tururi de scrutin este un sistem mai democratic și că este necesară o discuție mai amplă pentru modificarea legislației în acest sens, la care să participe toate partidele parlamentare.

Anul viitor vor avea loc alegeri locale și parlamentare.

Foto: Gov.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?