De ce și-a trântit supermajoritatea USL propria lege-paravan pentru Roșia Montană? Analiza PSD: „Niște șmecheri care spun că au votat conform propriei conștiințe”

De ce și-a trântit supermajoritatea USL propria lege-paravan pentru Roșia Montană? Analiza PSD: Niște șmecheri care spun că au votat conform propriei conștiințe
Publicat: 10/12/2013, 21:10

Legea minelor, asumată și promovată de toate partidele din USL, a picat în camera decizională, la 44 de voturi diferență, deși în sală se aflau cel puțin alți 47 de deputați USL care ar fi putut schimba soarta legii. Pe holurile Parlamentului au început șușoteli și acuze că fie liberalii, fie pesediștii, au boicotat propria lege. „Unii au fost puțini mai șmecheri”, spune liderul deputaților PSD, Marian Neacșu. „Chiar dacă toți liberalii prezenți votau, tot nu trecea”, se apără și liderul peneliștilor, George Scutaru.

Și totuși, jucăria USL s-a defectat. Pentru a treia oară pe acest subiect. Prima dată, liberalii s-au opus proiectului de exploatare Roșia Montană atât de vehement, încât pesediștii au votat și ei împotriva acelui proiect, sub rezerva că vor modifica legea minelor. Ajunși la legea minelor, supermajoritatea USL a eșuat la Senat, iar legea minelor modificată a picat, după trei voturi consecutive, la doar două voturi diferență. Acum, aflată în forul decizional, mașina USL a dat iar semne că scârțâie, în contextul în care legea minelor a fost respinsă irevocabil.

Cum își explică liderii parlamentarii

S-a votat conform propriei conștiințe, îi scuză liderul deputaților PC, Bogdan Ciucă, pe cei care au evitat un vot favorabil, fie prin abținere, fie prin vot împotrivă, fie prin refuzul de a vota. „Fiecare a votat în funcție de considerentele pe care le-a avut. Avem parlamentari din Cluj, unde e zonă minieră, care au votat altfel decât cei din Iași, de exemplu. Dacă voiau să-și boicoteze propria lege plecau din sală, nu o puneam pe ordinea de zi. Era un boicot mai rafinat. De ce trebuie să dăm vina pe cineva?”, spune Ciucă, pentru gândul.

Explicația că s-a votat conform propriei conștiințe nu-l mulțumește pe Marian Neacșu. Nu că ar fi greșit, spune el, dar nu asta s-a întâmplat. „Colegii noștri care au preferat să nu aibă o opinie nici nu au înțeles, nici nu au citit legea. Nu pot să-i conving, îi invit pe fiecare să pună mână să studieze. Nu e o chestiune de control, am socotit ca fiind o lege importantă și bine făcută să nu mai fie nevoie de mijloace de coerciție și nici de convingere suplimentară, și totuși a eșuat”, a spus Neacșu, pentru gândul, în încercarea de a găsit o explicație logică.

Mai mult, nici nu și-au anunțat intenția de a vota, într-un fel, împotriva legii. „Este regretabil și nu înțeleg de ce nu au o opinie. În măsura în care ideea lor nu coincidea cu ideea grupului, aveau posibilitatea să anunțe lucrul ăsta și nici nu au anunțat. Avem frustrările noastre legate de faptul că alții au fost puțin mai șmecheri, cei care au decis că vor vota conform propriei conștiințe, dar ei nu au votat în cunoștință de cauză”, a mai spus liderul deputaților PSD.

Liberalii se apără: „Oricum nu trecea”

De cealaltă parte a USL-ului, George Scutaru dă vina pe alte lucruri. Fie pentru că raportul pe legea minelor a ajuns târziu în mâinile parlamentarilor, fie pentru că aceștia au fost asaltați de mesaje de amenințare cu expeditor anonim sau pur și simplu aglomerarea a ordinii de zi.

„E nevoie de mai multă disciplină la nivelul grupurilor când e vorba de astfel de legi. E o vină colectivă. Regret că nu au fost mai mulți parlamentari liberali în sală”, precizează Scutaru, contactat de gândul.

„Chiar dacă unii din USL ne acuză pe la colțuri că noi, liberalii, am trântit legea, și dacă votau toți cei prezenți tot nu trecea”, se mai apără el.

Cine sunt deputații care au boicotat legea minelor

Potrivit votului electronic afișat pe site-ul Camerei Deputaților, legea a picat pentru că nu a întrunit cvorumul pentru o lege organică, adică 204 voturi, fiind votată favorabil doar de 160 de deputați, în timp ce 105 au votat „împotrivă”, iar 22 s-au abținut.

Din cei 299 de parlamentari prezenți, 109 deputați PSD au votat favorabil, 45 cu vot „pentru ” au fost de la PNL, doi de la PPDD si patru de la PC.

În schimb, împotriva acestei legi a minelor, negociată insistent în ultimele luni în interiorul USL, au votat doi parlamentari de la PSD, 11 de la PNL, 33 de la PDL, 21 de la PPDD, 15 de la UDMR, 12 de la minorități și cinci de la PC, plus șase parlamentari neafiliați.
Au existat și 22 de abțineri, opt venind de la parlamentari PSD și 10 de la PNL.

Nu au votat 12 parlamentari de la PSD și cinci de la PNL, dar și cinci de la PDL, plus câte unul de la minorități și PC.

Astfel, din totalul de 285 de deputați USL (167 de la PSD, 100 PNL și 18 PC), mai puțin de jumătate dintre liberali au evitat votul pentru legea minelor, deși aceasta a fost susținută la nivelul grupului. Mai mult, PNL a avut și amendamente adoptate.

Potrivit sursei citate, împărțeala celor care au evitat să se pronunțe printr-un vot favorabil stă în felul următor: 15 de la PSD, 26 de la PNL și 6 de la PC. Aceștia fie s-au abținut, fie au votat împotrivă sau pur și simplu nu au votat.

Lista completă poate fi accesată pe site-ul Camerei Deputaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete